Ga naar de inhoud

De fluweelmijt een geluksspin? Echt niet!

Update:
fluweelmijt

Het zijn de bekende insecten waar we regelmatig voor gewaarschuwd worden. De wesp. De hoornaar. De teek. De huisstofmijt. We horen maar weinig over de fluweelmijt met de misleidende bijnaam ‘geluksspin’.

Deze ieniemienie insect is helemaal niet vriendelijk, besmet vogels en veroorzaakt bij mensen jeuk en allergische reacties. Ze duiken hier en daar weer op in kippenhokken en duiventillen. Vooral met het mooie weer. Het is daarom handig om meer te weten te komen over deze kleine rode mijt. Vooral voor mensen met vogels. Wat zijn deze kleine rode spinnetjes en hoe zijn ze te bestrijden? Lees verder.

Veel voorkomende mijt

De fluweelmijt is naast de huisstofmijt een veelvoorkomende mijt die voornamelijk leeft bij vogels als kippen en duiven. Deze kleine parasieten leven van het bloed van de vogels maar bijten ook andere dieren, wanneer die in de buurt komen. Ook de mens. Wat moet je doen om een plaag in en om het huis te voorkomen? Vooral voor bezitters van hobbykippen en duiven is het handig om te weten hoe je ze kunt bestrijden. 

Hoe ziet de fluweelmijt eruit?

De fluweelmijt is zeer klein en moeilijk met het blote oog waar te nemen. De volwassen mijten hebben een donkerbruine kleur en een langwerpig lichaam, dat bedekt is met fijne haartjes. Ze hebben 8 poten en zijn in staat om snel over oppervlakken te bewegen. In hun volwassen stadium voeden ze zich voornamelijk met het bloed van vogels.

Levenscyclus van de fluweelmijt

De levenscyclus van de fluweelmijt bestaat uit verschillende stadia: ei, larve, nimf en volwassene. Na de bevruchting legt het vrouwtje haar eitjes in kieren en spleten in de omgeving van vogelnesten of andere rustplaatsen van vogels. De eitjes komen na enkele dagen uit en de larven beginnen zich te voeden met het bloed van vogels. Na een aantal vervellingen bereiken ze het volwassen stadium.

Detecteer fluweelmijtbesmetting tijdig

De fluweelmijt verspreidt zich snel op plekken waar men vogels houdt. Ze verstoppen zich dan overdag in kieren en spleten, zoals nesten, zitstokken en voerbakjes, en komen ’s nachts tevoorschijn om zich te voeden met het bloed van de vogels. Je hebt als eigenaar dan ook niet meteen door dat deze kleine ‘vampiertjes’ er zijn. In de meeste gevallen worden ze ontdekt wanneer de dieren zich anders gaan gedragen en verzwakt raken. Bij vogels veroorzaken ze bloedarmoede, gewichtsverlies en verzwakking van de productie. Bij mensen veroorzaken fluweelmijten vooral jeuk, huidirritatie en allergische reacties.

Het tijdig detecteren van fluweelmijtbesmetting is essentieel om de verspreiding ervan te voorkomen. Hier zijn enkele tekenen waar je op moet letten:

  1. Jeuk en huidirritatie: Mijtenbeten veroorzaken jeuk en huidirritatie. Let op deze symptomen, vooral na contact met vogels.
  2. Bloedvlekken op beddengoed: Als je bloedvlekken op je beddengoed opmerkt, kan dit wijzen op de aanwezigheid van fluweelmijten, omdat ze zich ’s nachts voeden en bijten.
  3. Visuele inspectie: Controleer je vogelhok regelmatig op tekenen van mijten, zoals kleine bruine insecten op de vogels zelf of in de omgeving.

Voorkom een fluweelmijtbesmetting

Het voorkomen van fluweelmijtbesmetting begint met het nemen van enkele eenvoudige maar effectieve maatregelen. Hier zijn enkele tips:

  1. Houd uw leefomgeving schoon: Een schone omgeving met minimale stof- en vuilophoping vermindert de aantrekkingskracht van de fluweelmijt.
  2. Gebruik geschikte bedekking voor uw vogelhok: Zorg ervoor dat het vogelhok goed is afgesloten en gebruik materialen die de fluweelmijt niet gemakkelijk binnendringen.
  3. Inspecteer nieuwe vogels grondig: Voordat je nieuwe vogels neemt is het belangrijk om ze zorgvuldig te controleren op tekenen van fluweelmijtbesmetting.
  4. Onderhoud een goede hygiëne: Was je handen grondig na het hanteren van vogels en vermijd direct contact met wilde vogels.

Behandeling van fluweelmijtbesmetting

Als je een fluweelmijtbesmetting vermoedt, is het belangrijk om snel en effectief te handelen. Hier zijn enkele stappen die je neemt om de mijten te bestrijden:

  1. Isolatie van besmette vogels: Scheid besmette vogels van de rest van de populatie om verdere verspreiding van de mijten te voorkomen.
  2. Reiniging en desinfectie: Grondige reiniging en desinfectie van het vogelhok en alle aanverwante items, zoals voerbakjes en zitstokken, is essentieel om de mijten te elimineren.
  3. Medische behandeling: Raadpleeg een dierenarts om geschikte medicijnen en behandelingen voor je vogels te krijgen. Er zijn verschillende anti parasitaire middelen beschikbaar die effectief zijn bij het bestrijden van fluweelmijten.
  4. Herhaalde behandeling: Het kan nodig zijn om de bovengenoemde behandelingen te herhalen om ervoor te zorgen dat alle mijten volledig zijn geëlimineerd.

Meer over: