Draai voor klassieke weergave

Ken jij deze klassieke maaltijdsoepen al?

Soep hoort bij een verhuizing, bij een regenachtige zondagmiddag, als voorgerecht bij een deftig diner en bij een dagje uitzieken op de bank. Geen oplosbouillon in een beker, maar een eerlijke, gezonde soep van zelfgetrokken bouillon met verse groente, waar het hele huis gezellig van gaat ruiken. Zin in soep?

Deze acht smaakvolle klassieke soepen zijn nog altijd populair:

1. Kippensoep

Niet gek dat deze soep de bijnaam ‘Joodse penicilline’ heeft gekregen, want van een lekkere kom kippensoep knap je altijd enorm op, zeker als je een beetje verkouden of grieperig bent. Een echte klassieke kippensoep wordt getrokken van een hele soepkip en krijgt z’n smaak door wat kleingesneden groente, witte peper en een beetje zout. Vergeet vooral de foelie niet, want daardoor krijgt de kippensoep zijn karakteristieke geur. Het vlees van de soepkip moet voorzichtig van de botjes worden gepeuterd en in kleine stukjes weer in de geklaarde kippenbouillon worden gedaan. Een handje vermicelli maakt ‘m echt áf.

2. Tomatensoep

Als de tomaten rijper dan rijp zijn, smaakt tomatensoep het beste. Gebruik de smaakvolle cherry tomaten aan een tros voor een zoete smaak. Laat ze garen in een kruiden- of vleesbouillon. Een scheutje room vlak voor het opdienen zorgt voor een extra romige soep. En natuurlijk horen in tomatensoep balletjes: gedraaid van rundergehakt, lekker kruidig op smaak gebracht.

3. Minestrone

De Italiaanse groentesoep minestrone is eigenlijk een voorjaarsgerecht. In de soep zitten jonge doperwtjes, verse peultjes, bleekselderij, voorjaarswortels en wat tomaten. Met wat rijst of pasta in de soep wordt het een maaltijdsoep. Waarschijnlijk heeft elke Italiaanse nonna haar eigen manier om minestrone te maken, op internet zijn veel verschillende recepten te vinden.

4. Gazpacho

In Andalusië, in het zuiden van Spanje, kunnen de temperaturen in de zomer behoorlijk hoog oplopen. Geen wonder dat ze daar niet aan dampende soep moeten denken, ze eten daar juist koude soep waar je van binnenuit een beetje van afkoelt. De klassieke Spaanse gazpacho is een ijskoude soep van tomaten, selderij, komkommer, ui en knoflook met afgekoelde bouillon. Om de soep wat dikker te maken, wordt er geweekt wit brood doorheen gepureerd, of een handje witte amandelen - die daar in overvloed aan de bomen groeien. Klassieke gazpacho wordt geserveerd met paprikablokjes, hardgekookt ei of stukjes komkommer in aparte kommetjes, zodat je die naar eigen smaak kunt toevoegen aan je zomerse soep.

5. Vichysoisse

In de winter eet je ‘m warm, in de zomer staat hij afgekoeld op het menu: deze aardappel-prei-soep is bedacht door een Amerikaanse chef aan het begin van de twintigste eeuw. Een van zijn vroegste herinneringen was de koude soep met room, die hij in zijn jeugd in het Franse Vichy geserveerd kreeg, dus creëerde hij zo’n soep voor de opening van het dakterras van een deftig restaurant. De perfecte vichysoisse is een dikke, romige soep van aardappels en alleen het witte gedeelte van de prei, met verse room, afgemaakt met wat kruidenolie of bieslook, met verse croutons. 

6. Uiensoep

Franse klassieker, hit in de jaren zeventig. Als uien urenlang stoven in een krachtige runderbouillon verliezen ze hun scherpe smaak en worden ze zacht, zoet en karamel-achtig. In de soep hoort een plakje gegrild stokbrood te drijven, met daarop gesmolten kaas. Wat voor kaas, en hoe lang het stokbroodje onder de grill moet: daar heeft elke chef zijn eigen mening over. Belegen kaas wordt het meeste gebruikt.

7. Pompoensoep

Supersimpele soep, zeker als hij wordt gemaakt van de zogenaamde hokaido-pompoen, een Japanse pompoen die je niet hoeft te schillen maar met huid en haar in de soep doet. Pompoensoep kan met verschillende smaakmakers telkens een ander karakter krijgen: met stukjes appel, verse gember en een stukje chilipeper wordt het een zoet-pittige variant, maar met vijf-kruidenpoeder en een handje cashewnoten is het meer een Oosterse soep.

8. Soto ayam

Kruidige kippensoep uit Azië. De soep is oorspronkelijk Indonesisch, maar wordt ook gegeten in Maleisië, Singapore en Suriname - en natuurlijk overal nèt even anders. In de soep hoort altijd een half gekookt eitje te drijven, knapperige taugé is onmisbaar en stukjes kip, wat rijst en groente zijn óók vaste ingrediënten. De smaak van de soep moet perfect in balans zijn: niet te pittig, niet te zout, wel verwarmend en absoluut niet flauw. Exotische ingrediënten als citroengras, djeruk purut, laos en gember zorgen voor de unieke geur en smaak van de soep. Staat deze soep ergens op de menukaart, bestel ‘m dan direct: goede soto ayam is het kwaliteitskenmerk van een goede Aziatische chef.

Lees ook

Geen zin in soep, maar in een goede maaltijdsalade? Doe inspiratie op uit dit lijstje met klassieke maaltijdsalades. Of wek je eetlust op met dit overzicht van het perfect koken van pasta.

Auteur: Sabina Posthumus