Ga naar de inhoud

Airfryer, dit mag je er niet in bereiden

Update:
Airfryer

De populariteit van airfryers is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Deze moderne heteluchtoventjes zijn te vinden in bijna elk huishouden, en maken het gemakkelijk om alles, van patat tot kippenvleugels, te bereiden. Toch moet je met sommige producten oppassen.

Gezonder alternatief

Airfryers, ze zijn compact, gemakkelijk schoon te maken en leveren heerlijk voedsel op. Bovendien bieden ze een gezonder alternatief voor traditioneel frituren, omdat ze voedsel bereiden met hete lucht in plaats van olie. Ondanks hun veelzijdigheid en gemak is er echter een aantal ingrediënten en gerechten dat je beter niet met je airfryer kunt klaarmaken.

De beperkingen van de airfryer

Airfryers zijn zeer veelzijdig, maar nog steeds moet je sommige gerechten met zorg bereiden of zelfs volledig vermijden. Dit komt door het feit hoe bepaalde soorten voedsel reageren onder omstandigheden van hoge temperaturen en geforceerde luchtcirculatie. Waarom mogen sommige ingrediënten niet worden gebruikt, en wat is het gevaar? Hieronder beschrijven we een paar voorbeelden:

1. Gerechten met nat beslag

Gerechten met een nat beslag, zoals beignets of tempura, zijn moeilijk te bereiden in een airfryer. Het beslag is geneigd om te druppelen voordat het de kans krijgt om uit te harden, wat een puinhoop in de airfryermand kan veroorzaken. Het druppelende beslag kan verbranden, omdat de lucht in de airfryer circuleert bij hoge temperaturen. Dat betekent niet alleen een uitdaging om schoon te maken, het kan ook het apparaat beschadigen en zorgen voor een niet aangename brandgeur tijdens het koken.

2. Gerechten met saus

Een ander type gerecht dat voor problemen zorgt, is voedsel dat veel saus bevat. Dit geldt voor bijvoorbeeld stoofschotels en chili con carne. Een kenmerk van een airfryer is de geforceerde luchtcirculatie. Hierdoor kunnen vloeistoffen in sauzen gemakkelijk gaan spetteren. Dit zorgt niet alleen voor rommel, het kan ook brandwonden veroorzaken als je de airfryer opent en de hete vloeistoffen naar buiten spatten.

3. Gerechten met veel kaas

Hoewel de verleiding groot is om kaasrijke creaties in de airfryer te maken, zoals cheesy snacks of kaas overladen gerechten, is het belangrijk om hiermee voorzichtig te zijn. De smeltende kaas heeft de neiging om naar beneden te druipen, wat leidt tot een kleverige puinhoop in de lade van de airfryer en het verwarmingselement. Het opruimen kan een uitdaging zijn, waardoor het advies geldt: minder is meer als het gaat om kaas in de airfryer.

4. Hele groenten met dikke schillen

Terwijl de airfryer wonderen kan verrichten met groenten, vormen hele groenten met dikke schillen een uitdaging. Denk aan grote aardappelen of stevige bieten. De dikke schil of buitenlaag zorgt ervoor dat de warmte niet gelijkmatig doordringt, waardoor het binnenste van de groente niet goed gaart terwijl de buitenkant mogelijk te gaar wordt. Het is handiger om deze groenten eerst te koken of in kleinere stukjes te snijden voor een betere en gelijkmatige bereiding.

5. Gerechten die te vochtig zijn

Een overvloed aan vocht in de airfryer zorgt voor ongewenste stoom en kan zelfs rookontwikkeling veroorzaken. Dit gebeurt bij gerechten die veel vocht bevatten, zoals gerechten met een hoog watergehalte. Het teveel aan vocht kan de luchtstroom belemmeren en de bereiding verstoren. Het is aan te raden om voedsel dat veel vocht afgeeft vooraf te deppen of te drogen voordat je het in de airfryer plaatst om een smakelijke en rookvrije maaltijd te garanderen.

6. Bepaalde soorten vis

Hoewel de airfryer fantastisch is voor het bereiden van veel voedingsmiddelen, is het een uitdaging met bepaalde vissoorten. Vis met een extreem zachte textuur, zoals zeer delicate visfilets, kan in de airfryer uit elkaar vallen tijdens het bereidingsproces. Dit zorgt ervoor dat je het gerecht minder aantrekkelijke kunt presenteren en en zorgt er ook voor dat de textuur niet helemaal optimaal is. Voor deze vissoorten kan het beter zijn om andere kookmethoden te overwegen.

7. Popcornkorrels

Hoewel het verleidelijk is om zelfgemaakte popcorn te maken in je airfryer, is dit ook een ingrediënt dat je beter kunt vermijden. De meeste airfryers bereiken niet de vereiste hitte om de korrels te laten poppen, maar dat is niet het enige gevaar. De lichte popcornkorrels kunnen gemakkelijk in de geforceerde luchtstroom opgezogen worden, vast komen te zitten in het verwarmingselement, en dit kan leiden tot kortsluiting. Het kan zelfs brand veroorzaken!

Uitermate handig hulpmiddel

Ondanks het feit dat niet alle voedselsoorten veilig of aanbevolen zijn om in een airfryer te bereiden, blijft het een uitermate handig hulpmiddel voor snelle, gezonde en smakelijke maaltijden. Zolang we weten wat we moeten vermijden en waarom, kunnen we blijven genieten van alle voordelen die deze moderne keukentoestellen te bieden hebben. Lees ook onze tips, wat je juist wel in de airfryer kunt maken.

Bron: Metronieuws

Foto: Marcio Binow Da Silva

Meer over: