Ga naar de inhoud

Uitgebloeide hortensia (bol) drogen en gebruiken als decoratie

Update:
Hortensia drogen

Hortensia bloemen zijn prachtig om naar te kijken in hun verse vorm, maar wist je dat je de gedroogd bollen aan het einde van de winter heel goed als decoratie kan gebruiken? Gedroogde hortensia bloemen staan na een kleurbad mooi als versiering in een vaas of als krans.

Wanneer kan ik het beste mijn hortensia snoeien?

Heb je verstand van groen dan weet je dat je je hortensia’s het beste in het voorjaar snoeit. Ergens rond maart, wanneer je de tuin voorjaar klaarmaakt. Hortensia’s: het geheim van hun perfecte bloei zit in de precieze snoei

De nieuwe bladeren en bloemknoppen van de hortensia’s komen nu uit, ze steken hun groene vingers op tussen de bruine verdroogde zaadbollen. Op de stelen zitten vaak nog bruine bollen, die ondanks de regen en wind, in tact zijn gebleven. Met die overgebleven zaadbollen is het leuk om decoraties te maken.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Kan ik alle hortensia soorten drogen?

In principe zijn bloemen van alle soorten hortensia’s geschikt om te drogen. Het drogen van bloemen is niet moeilijk en na het snoeien kun je nog maanden verder genieten van de gedroogde zaadbollen.

Het meest gebruikelijk is om bloemen van de boerenhortensia te gebruiken. Deze zijn lekker groot. Als je van een speels droogboeket houdt, voeg je er bijvoorbeeld ook gedroogde pluimhortensia’s toe en andere grassen of droogbloemen.

Hoe kan ik een bol van een hortensia drogen?

Bind de bloemen samen en hang ze ondersteboven op een donkere plaats. Weg van direct zonlicht of hete warmtebronnen. Binnen ongeveer 48 uur zijn de bloemen dan volledig gedroogd, afhankelijk van de luchtvochtigheid.

Je kan de bloemen ook drogen met zand, kattengrit of silica gel. Knip de stelen dan wel zo kort mogelijk af en leg de bloemen in een luchtdichte doos. Sluit de doos en laat de bloemen ongeveer een week drogen. Je zult merken dat als je verse bloemen in de doos stopt ze hun kleur goed behouden.

Voorzie je gedroogde hortensia van een nieuw kleurtje

Je kunt de bruine bollen van hortensia’s drogen en een nieuw kleurtje geven, vooral bij lichtgekleurde bloemen zoals witte bloemen, lichtroze en de bruine. Dompel de gedroogde bloemen onder in een badje met verdunde textielverf en hang ze vervolgens ondersteboven op. De kleur gaat tijdens het droogproces iets vervagen, maar het resultaat blijft prachtig.

Je kan ze gedroogd natuurlijk ook met goudverf of spuitbus beschilderen. Zorg er wel voor dat je het goed laat drogen voordat je ermee gaan decoreren.

Stappenplan voor gedroogde hortensia’s

Hortensia’s drogen is eenvoudig en vereist minimale inspanning. Zodra de bloemen zijn uitgebloeid, pluk je ze van de struik en hang je ze ondersteboven op een droge, donkere plek. Na een paar weken zijn ze volledig gedroogd en klaar voor gebruik.

Combineer ze ook met andere gedroogde bloemen en grassen voor een rustieke uitstraling, of bind ze samen met lint.

Meerdere toepassingen voor decoraties met hortensia’s

Naast boeketten gebruik je gedroogde hortensia’s voor allerlei decoratieve doeleinden. Maak een krans voor aan de muur, versier je huis met gedroogde bloemstukken of gebruik ze als accenten in handgemaakte (menu)kaarten en geschenkverpakkingen.

Gedroogde hortensiabloemen zijn ook leuk als potpourri, voor het versieren van kaarsen of het toevoegen van een vleugje natuurlijke schoonheid aan zelfgemaakte zeep. De bloemen de je in september plukt en droogt zijn daar natuurlijk het meest geschikt voor.

Hortensia’s zijn ook bloemen met een betekenis. Ze staan ​​vaak voor dankbaarheid, gratie en overvloed, waardoor ze perfect zijn voor geschenken aan geliefden of als aanvulling op speciale evenementen zoals bruiloften en jubilea.

Hortensia’s drogen na de zomer

Als je verse hortensiabloemen droogt, is het belangrijk om te wachten tot het einde van de zomer om ze af te knippen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om dit te combineren met het snoeien van de hortensia’s, is het beter om ze na de winter te snoeien.

Laat de bloemen die je niet wilt gebruiken aan de planten zitten, omdat ze de plant in de winter beschermen tegen vorst, waardoor je volgend jaar opnieuw van prachtige hortensia’s kunt genieten.

De bloemen die je toch graag droogt, knip je het beste af in september of oktober. Let op de conditie van de bloem. De blaadjes moeten stevig en stug aanvoelen, inclusief de binnenste blaadjes van de bloem. Als je zachtjes in de bloem knijpt, moet je een zacht geritsel horen. Als dit niet het geval is, wacht dan nog even met drogen.

Heb je mooie hortensiabloemen geplukt om te drogen? Knip ze dan bij voorkeur af op een zonnige, droge dag, bij voorkeur in de ochtend of middag, wanneer de luchtvochtigheid minimaal is, voor het beste droogresultaat.

Plaats de bloemen in een vaas met een klein laagje water en vul het water niet bij. Zet de vaas op een donkere, koele plek. Door het water drogen de hortensia’s langzaam op, waardoor ze hun kleur behouden.

Hortensia bloemen lang houdbaar

Een andere methode om verse hortensiabloemen te behouden, is door ze in een mengsel van glycerine en lauw water te plaatsen. Meng 2 delen lauw water met 1 deel glycerine en zet de stengels in het mengsel totdat de bloemblaadjes vettig en soepel aanvoelen. Hierdoor blijven de bloemen lange tijd mooi, ze veranderen wel iets van kleur, wat juist een mooi effect geeft.

Gooi de hortensiabollen niet in je gft-bak of composthoop, maar hergebruik ze om je huis me te decoreren of als geschenk te geven aan een vriendin of buurvrouw.

Meer over: