Ga naar de inhoud

Kattenhalen uit je bank verwijderen doe je zó

Update:
kattenhalen

Ben je het zat om lelijke krassen en halen op je bank te zien van je kat? Gelukkig zijn er manieren om deze te verwijderen en te voorkomen.

Lees in dit artikel 5 tips waardoor je weer geniet van een mooie, krasvrije bank in je huis!

1. Halen uit de bank verwijderen met een tandenstoker

Om de kattenhalen in je bank te repareren, heb je slechts een houten tandenstoker nodig. Draai de tandenstoker rond de haal en duw deze terug in de bank, zoals te zien is in het onderstaande filmpje. Houd er rekening mee dat het bij flinke schade aan je bank wat langer kan duren voordat deze er weer als nieuw uitziet.

2. Gebruik meubelstiften bij leren banken

Als eerste kun je proberen om de krassen en kattenhalen te camoufleren met behulp van meubelstiften. Deze stiften zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en zijn te gebruiken om de beschadigde delen van je bank bij te werken.

3. Stoomreiniger is je beste vriend

Een andere methode om krassen en kattenhalen te verwijderen is door het gebruik van een stoomreiniger. Door de hitte en vochtigheid van de stoom herstellen de vezels van de stof zich, waardoor de krassen en halen minder zichtbaar worden.

4. Kijk naar het materiaal van je bank

Is je bank best oud? Dan is het kopen van een nieuwe bank misschien een goed idee. Als je overweegt om nieuwe meubels te kopen en je hebt een kat, dan is het verstandig om te kiezen voor materialen waar je kat minder makkelijk zijn nagels in zet. Microvezel is een goede optie voor katteneigenaren, maar ook namaaksuède en denim zijn geschikt. Het is belangrijk om te letten op de weefstructuur van de stof: kies voor strak geweven stoffen en vermijd stoffen die los geweven zijn of lussen bevatten.

5. Laat het repareren door een professional

Als laatste optie kun je ervoor kiezen om de beschadigde delen van de bank te laten repareren door een professional. Dit kan echter een prijzige optie zijn. Maar het is het dubbel en dwars waard, je bank ziet er weer uit als nieuw. Neem je gelijk die andere schade mee.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoe voorkom je dat katten je meubels beschadigen? Er zijn verschillende manieren om dit te voorkomen. Een makkelijke optie is om een deken te leggen op de plek waar je kat het liefst ligt. Hierdoor zetten ze hun nagels in de deken in plaats van in je meubels. Een krabpaal in de buurt van je meubels plaatsen is ook een goed idee, omdat katten hun territorium graag markeren door te krabben.

Als je kat toch blijft krabben en schade aanricht, kun je hem verjagen. Katten houden niet van citrusgeuren. Maak een mengsel van een citroen in een liter water en voeg daar etherische sinaasappelolie en eucalyptusolie aan toe. Als je dit op je meubels sprayt, zoekt je kat ongetwijfeld een andere plek om te luieren. Test wel eerst op een klein, onopvallend stukje van je meubels of het mengsel geen schade veroorzaakt.

Naast kattenhalen ook kattenharen op je bank?

Als kattenbezitter ken je het wel: kattenharen die overal achterblijven, waaronder op je bank. Het kan lastig zijn om deze haren van de bank te verwijderen. Gelukkig zijn er zijn verschillende methoden die je kunt proberen. Lees hier hoe je deze vervelende haren verwijdert:

  1. Plakband. Wikkel wat plakband (bijvoorbeeld Duct tape) om je hand en veeg over de bank.
  2. Lintroller. Gebruik een lintroller om de haren van de bank te verwijderen. Dit is een handige en effectieve methode die je ook kunt gebruiken voor kleding.
  3. Handschoen. Trek een rubberen of latex handschoen aan en wrijf over de bank om de haren op te pakken. Je kunt ook een vochtige handschoen gebruiken voor meer grip.
  4. Stofzuiger. Gebruik een stofzuiger met een speciale borstel voor het verwijderen van dierenharen. Stofzuig de bank grondig, inclusief de naden en kieren.
  5. Natte spons. Maak een spons vochtig en wrijf over de bank om de haren op te pikken. Spoel de spons regelmatig uit en blijf herhalen tot de haren zijn verwijderd.
  6. Regelmatig stofzuigen. Het is ook handig om regelmatig de bank te stofzuigen en te borstelen om te voorkomen dat de haren zich ophopen. Als de bank is bedekt met een afneembare hoes, was deze in de wasmachine of breng deze naar de stomerij brengen voor een grondige reiniging.

Meer over: