Ga naar de inhoud

Bloemen en planten met betekenis: weet jij ze?

Update:
Prins Bernhard met witte anjer planten en bloemen met betekenis

De maretak, gele rozen, witte anjers, rode klaprozen: allemaal prachtige bloemen en planten. Weet je ook dat achter sommigen een betekenis en symboliek schuilgaat? Hier is de lijst met de 9 bekendste bloemen en planten en hun betekenis. Leuk onderwerp voor een avondje kennistesten met je buren, vrienden of familie.

1. De maretak

De maretak staat bekend als een symbool van liefde, geluk en vruchtbaarheid. In sommige culturen gelooft men dat een kus onder de maretak (Mistletoe) geluk brengt en de liefde versterkt.

Vooral tijdens de feestdagen hangt de maretak er als decoratie. In de Keltische en Noordse mythologieën is de maretak heilig en heeft deze plant genezende en beschermende krachten. Door de eeuwen heen zie je de maretak terug in rituelen en folklore. Het is betekenisvolle plant in verschillende samenlevingen wereldwijd.

2. Rode klaproos

De rode klaproos is het symbool van herdenking en respect voor gevallen soldaten. Men gebruikt ze als eerbetoon aan degenen die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Prinses Kate, koning Charles en overige leden van de Britse koninklijke familie dragen jaarlijks, een ‘poppy’ tijdens ‘Remembrance Day‘, ook wel ‘Poppy Day’ genoemd. Poppy betekent papaver (rode klaproos) in het Engels. Tijdens deze plechtigheid betuigen de royals hun respect aan de Britse strijdkrachten die hun dienst vervulden in zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog.

3. Witte anjers

Witte anjers vertegenwoordigen onschuld en zuiverheid. Je associeert ze met liefde en bewondering. Witte anjers zijn een geschikte keuze bij vieringen van puurheid.

De witte anjer associëren velen van ons ook met prins Bernhard. De prins droeg de witte anjer altijd als eerbetoon aan de Nederlandse oorlogsveteranen. De traditie begon tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de prins als opperbevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten de witte anjer adopteerde. De witte anjer staat – net als de ‘poppy’ in Engeland – synoniem voor erkenning en waardering voor veteranen.

4. Lavendel

Lavendel staat bekend om zijn rustgevende geur en associeer je met kalmte en ontspanning. Het is een perfecte keuze voor het creëren van een rustige en vredige sfeer in en om huis.

Je gebruikt het in aromatherapie voor ontspanning, als smaakmaker in culinaire gerechten en dranken (zoals thee), en als decoratieve geurige plant in de tuin. Lavendel zit in producten zoals essentiële oliën, zepen en geurzakjes.

Lavendel scherpt je intuïtie aan en brengt je lichaam en geest meer in balans. Het is daarom ook veel gebruikte plant bij ceremonies en rituelen.

5. Zonnebloemen

Zonnebloemen symboliseren optimisme, loyaliteit en een sterk gevoel van vriendschap. Ze stralen positieve energie uit en zijn een geweldig cadeau om iemand op te vrolijken.

De zonnebloem is ook niet voor niets het symbool en logo van Stichting De Zonnebloem.

Bij de Zonnebloem krijgen mensen met een lichamelijke beperking die eenzaam zijn (of teveel binnen zitten) een gezellig en gezond uitje aangeboden. Ze gaan bijvoorbeeld op vakantie met de zonnebloemauto of de zonnebloem(duo)fiets of ontvangen een bezoek aan huis.

6. Orchideeën

Orchideeën associeer je met schoonheid, luxe en kracht. Ze zijn een elegant geschenk dat de ontvanger laat zien dat je hem of haar bewondert voor zijn of haar gratie en charme.

De orchidee heeft een exotische uitstraling. In de taal van bloemen symboliseert de orchidee vaak diepe genegenheid en respect. De veelzijdigheid van haar betekenissen maakt de orchidee een geliefd symbool in kunst, literatuur en als geschenk bij speciale gelegenheden.

7. Viooltjes

Viooltjes vertegenwoordigen bescheidenheid en eenvoud. Ze zijn een nederige keuze voor het uiten van respect en bewondering voor iemand zonder overdreven opvallend te zijn.

Viooltjes behoren historisch gezien tot symbool in het christendom. Daar staan ze voor deugdzaamheid en nederigheid. Doordat ze sterk zijn – en in alle kleuren verkrijgbaar – zie je ze veel in de woonkamer en in de tuin staan. Net als de orchidee zie je viool je ook veel terug in kunst, literatuur en als symbolische bloem bij diverse culturele tradities.

8. De iris

De iris vertegenwoordigt een scala aan betekenissen, waaronder:

  • wijsheid
  • hoop
  • geloof
  • moed

Deze bloem staat symbool voor een diepe verbinding met het goddelijke, de Griekse godin Iris is daarbij de boodschapper van de goden. Met het geven van irissen breng je een boodschap van vertrouwen en spirituele groei over.

9. Gele rozen

Gele rozen staan symbool voor vriendschap en blijdschap. Ze drukken warmte en genegenheid uit en zijn een perfecte manier om waardering te tonen aan dierbaren. De heldere, zonnige kleur van gele rozen straalt positiviteit uit en symboliseert warme emoties. Ze zijn bij uitstek geschikt om iemand te verrassen tijdens een ontbijtje. Of gewoon om waardering uit te drukken.

Gele rozen staan ook symbool voor jaloezie. Over het algemeen zijn gele rozen een positief gebaar, waardoor ze geliefd zijn in diverse sociale en feestelijke situaties zoals Pasen en diploma-uitreikingen.

Geef voortaan bloemen en planten met een betekenis

Deze lijst biedt een glimp van de rijke betekenis die achter veel bloemen en planten schuilt. Bij het kiezen van een specifieke plant of bloem voor een speciale gelegenheid, is het de moeite waard om na te denken over de diepere betekenis. Op deze manier geef je niet alleen een een mooi boeket of gezellig viooltje in pot, je hebt er ook meteen een betekenisvol verhaal bij.

Geef jij wel eens bloemen en planten met een bijzondere betekenis aan een vriend of dierbare? Laat het ons weten.

Hoofdfoto: Uitreiking Zilveren Anjers door prins Bernhard in 1967, met v.l.n.r. de heer M. Wiegersma, prins Bernhard, mr. A.A.J. Rijksen en de heer G.J.G. Leonhardt Bron: Nationaal Archief/fotocollectie Anefo.

Meer over: