Ga naar de inhoud

Hondshaaien gespot in de Waddenzee bij Lauwersoog

Update:
Hondshaaien ontdekt bij Lauwersoog Waddenzee

De vondst van 2 hondshaaien bij Lauwersoog verrast onderzoekers. Deze waarneming, bij kunstmatige riffen, is een primeur voor de regio. Hondshaaien zijn normaal in de Waddenzee te vinden. Deze plek was nieuw voor ze.

Een bijzondere ontmoeting

Zee-ecoloog Britas Klemens Eriksson, van de Rijksuniversiteit Groningen, licht toe. Meestal vangen we maar 1 of 2 keer per jaar een hondshaai. Echter, bij deze kunstriffen is het een unieke gebeurtenis. We kunnen nog niet zeggen of de riffen de directe reden waren voor hun aanwezigheid. Maar het feit dat ze er waren, samen met de verdubbeling van de visstand rond de riffen, geeft hoop.

Een gunstig habitat

In Groot-Brittannië maken hondshaaien gebruik van rotsen om eieren te leggen. De kunstriffen, onderdeel van dijkversterking, hebben vergelijkbare structuren. Dit zou een nieuwe, gunstige habitat voor hondshaaien kunnen zijn. De recente vondst van een volwassen en een jongvolwassen hondshaai wijst op een positieve ontwikkeling voor de biodiversiteit in dit gebied.

Wat is een hondshaai en is hij gevaarlijk?

Hij heet ‘hondshaai’, omdat z’n kop met een beetje fantasie op die van een hond lijkt. Deze zwemt in de Oosterschelde, maar ook in de Noordzee komen ze voor. De voor mensen ongevaarlijke haai leeft graag op de bodem tussen het wier, zodat hij zich kan verstoppen.

Levende hondshaai gered op het Noordwijkse strand

6 weken geleden spoelde er ook al een hondshaai aan op het Noordwijkse strand. Het beestje werd aangetroffen door de EHBZ en overgebracht naar Blijdorp.

Beleef Lauwersoog

Lauwersoog is een dorp in de gemeente Het Hogeland in de Nederlandse provincie Groningen. Het ligt aan de Waddenzee en is bekend als vertrekpunt voor veerboten naar de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Borkum.

Daarnaast is Lauwersoog een belangrijk knooppunt voor de visserij, met een grote visafslag en verschillende visverwerkingsbedrijven. Ook is het een populaire bestemming voor toeristen vanwege de natuurrijke omgeving en de mogelijkheden voor watersport.

Lauwersoog heeft wel vaker onverwachte gasten

Ontdek ook de bijzondere plekjes op Texel.

Bron: dvhn

Meer over: