Ga naar de inhoud

Welke vissoorten kun je het beste eten? Top 5 gezonde vis


Waarom is het gezond om vis te eten? Vis is een gezond voedingsmiddel omdat het een goede bron is van eiwitten en omega-3-vetzuren. Omega-3 vetzuren zijn goed voor het hart en kunnen bepaalde soorten kanker helpen voorkomen. Welke vissoorten zijn het meest gezond? 

Top 5 gezondste vis om te eten

Vis is gezond en de meeste vis zijn rijk aan vitamine B12, jodium, fosfor, seleen en vitamine B6. Volgens het Voedingscentrum is het niet nodig om meer dan 1 keer per week vis te eten. Welke vis kun je dan het beste eten? De gezondste vissoorten om te eten zijn:

1. Zalm

Deze vette vis, bekend om zijn mooie roze kleur, is niet alleen rijk aan gezonde eiwitten, maar aan omega-3 vetzuren, die goed zijn voor je hart en voor je hersenen. Ook is zalm rijk aan vitamine D, voor sterke botten. Elke dag zalm op het menu zou voor de meeste mensen te ver gaan.

2. Haring

Deze vis valt in de categorie ‘gezonde vette vis’, net zoals zalm en makreel. Haring behoort tot de familie van de sardine.

3. Makreel

De omega 3 en omega 6 vetten zijn in grote hoeveelheden aanwezig in deze vis. Tevens zit er veel vitamine A, B6, B12, C, D, E en K in. Dat is de reden dat makreel erg gezond is! 

4. Forel

Is één van de gezondste vissen die je aan je dieet kunt toevoegen. Van de forel soorten is de regenboogforel de bekendste. Deze vis zit boordevol omega 3 en proteïne. Net als bij zalm bestaat het dieet van wilde forel vooral uit garnaaltjes en kreeftjes, wat de roze kleur geeft aan de vis.

5. Sardines

De sardine is net als vele andere vissen, een vette vis. Toch onderscheidt de vis zich van andere vissen als zalm en tonijn door zijn hoge calciumgehalte, en vallen daarom onder de noemer “superfoods”. Daarnaast zijn de kleine vissen rijk aan eiwitten en bevatten ze veel essentiële vitamines en mineralen.

Gezonde-vissoorten

Vette en magere vis

Als we het over gezonde vissoorten hebben, dan is er een onderscheid te maken tussen gezonde vette en gezonde magere vis. Bij een magere vis gaat het vaak om een witte vis, dat zijn vissoorten met minder dan 5% vet. Magere vissoorten zijn: kabeljauw, schelvis, rog, victoriabaars, schol, heilbot, heek en tilapia. Deze zitten vol proteïne en bevatten weinig vet en calorieën. Wil je zeker weten dat je met een magere of vette vissoort te maken hebt, kijk dan op het etiket naar het vetpercentage (tot 5%). 

Welke vis is niet gezond?

Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kun je beter niet meer dan één keer per maand eten. 

Gezonde vis: gerookt, bevroren of uit blik

Als het gaat om vis, zijn er 3 hoofdtypen van verwerking: gerookt, ingevroren of ingeblikt. Elke vissoort heeft zijn eigen unieke smaak en textuur, het is belangrijk om de juiste te kiezen voor je vismaaltijd. Gerookte vis is een geweldige optie voor een voorgerecht of hoofdgerecht. Het heeft een rijke smaak die goed samengaat met andere sterke smaken zoals kaas of uien. Diepvriesvis is een goede keuze voor wie zijn vis snel en gemakkelijk wil bereiden. Het is ook een budgetvriendelijke optie, omdat je het in bulk kunt kopen en het bij de hand hebt wanneer je het nodig hebt. Vis in blik is een handige optie voor drukke weekavonden of wanneer je op zoek bent naar een snelle en gemakkelijke maaltijd. Het is ook een geweldige manier om aan je vis te komen als je geen tijd hebt om te koken. 

Verse vis herkennen

Verse vis herkennen in de winkel of bij de visboer? Wanneer je verse vis kiest, let dan op de ogen, de huid en de geur van de vis. De ogen van een verse vis moeten helder zijn. De huid van een verse vis moet stevig aanvoelen en mag geen bruine vlekken vertonen. De geur van verse vis moet mild en niet visachtig zijn.

Wat zit er in vis dat gezond is?

Net als de mens, kunnen vissen zelf geen omega-3 aanmaken. Omega-3 komt in de vis terecht, omdat de vis algen eet of vissen eet die algen eten. De meeste Nederlanders eten te weinig vis. Slechts 34% haalt de aanbevolen hoeveelheid van eens per week. Als je geen vis wilt eten, kun je visolie capsules slikken. Eet je helemaal geen dierlijke producten, dan zijn supplementen met omega-3 vetzuren, gemaakt van algen, een alternatief.

Eet vis met mate

Het is verstandig om niet vaker dan 1 keer per week vis te eten. Vis bevat ook ongezonde stoffen. Het gaat dan vooral om dioxine en het zware metaal methylkwik. Deze stoffen komen door vervuiling in onze voeding terecht. Gelukkig is het risico van kleine hoeveelheden dioxines en zware metalen in 1 portie vette vis te verwaarlozen. De voordelen zijn groter dan de nadelen. Maar eet per week niet meer dan 4 porties vette vis.

Meer over: