Ga naar de inhoud

Hoe beveilig je je telefoon optimaal?

Update:
Beveiliging telefoon

Telefoons hebben standaard een 4-cijferige pincode, maar veel gebruikers krijgen het advies om deze te wijzigen in een uitgebreidere code. Er zijn verschillende beveiligingsmethoden beschikbaar, zoals een veeggebaar, een vingerafdrukscan of gezichtsherkenning.

Elk van deze opties heeft zijn eigen voor- en nadelen. Volgens securityexpert Tijs Hofmans is het essentieel om de veiligheid van elk type inlogmethode goed te onderzoeken om jouw smartphone optimaal te beveiligen.

Het verschil in veiligheid van inlogmethoden

Hofmans waarschuwt dat oudere smartphone-modellen soms te ‘foppen’ zijn door een foto voor de gezichtsscanner te houden. In die zin is de gezichtsscan niet altijd de meest betrouwbare beveiligingsmethode. Aan de andere kant noemt hij de vingerafdrukscan over het algemeen veilig en zegt dat het vrijwel onmogelijk is deze na te maken.

Bekijk ook deze video over gezichtsherkenning. De tekst gaat onder de video verder >>

Bescherming van persoonlijke gegevens

Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken dat je gezichts- en vingerafdrukdata in verkeerde handen vallen. Hofmans wijst erop dat grote technologiebedrijven zoals Apple en Google geen toegang hebben tot deze informatie. De gegevens worden lokaal, direct op je telefoon, verwerkt en niet naar het bedrijf gestuurd, zodat de privacy gewaarborgd blijft.

Tips voor een veiligere pincode en swipegebaren

Verder adviseert Hofmans een langere pincode te gebruiken. Een zes- of acht cijferige code is veiliger dan de standaard viercijferige code en is lastiger te raden. Hetzelfde geldt voor veeggebaren; hoe complexer het gebaar, hoe veiliger. Het vermijden van veelgebruikte combinaties zoals 123456, 000000 of eenvoudige gebaren is eveneens een aanbeveling.

Extra tip: Stel een kort automatisch vergrendelingstijd in op je telefoon, zodat deze automatisch vergrendelt wanneer je hem niet gebruikt.

Regelmatig schoonmaken verhoogt veiligheid

Een andere manier om de risico’s te minimaliseren die Hofmans aanstipt, is om regelmatig je telefoonscherm schoon te maken. Vetvlekken op je scherm kunnen onbedoeld je swipegebaren laten zien. Door het schoon te maken verklein je de kans dat iemand de vegen van je ontgrendelingspatroon afkijkt.

In alles draait het om bewustzijn en het nemen van de juiste stappen om ervoor te zorgen dat je telefoon zo veilig mogelijk is. Het beste advies is om je te verdiepen in de veiligheid van de verschillende beveiligingsopties.

Bron: NU. Foto: Marchmeena29 by Canva

Meer over: