Ga naar de inhoud

De juiste hardloopschoenen kiezen, zo (on)belangrijk is dat

Update:
Hardloopschoenen

Het voordeel van hardlopen: iedereen kan het leren, je hebt er niks of niemand voor nodig en je kunt vandaag nog beginnen. Moet je voordat je gaat hardlopen speciale gympen kopen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het belang van de juiste loopschoenen wel meevalt. Sportschoenen aan en gáán!

De allerbeste hardloopschoenen koop je in een gespecialiseerde hardloopwinkel. Daar wordt een analyse gemaakt van je loopstijl, eventuele afwijkingen worden in beeld gebracht en op basis daarvan kun je bepalen welke loopschoenen precies bij je passen. Je krijgt hier advies op maat. Hardlopen is een sport waarbij je snel een blessure oploopt, en met de juiste hardloopschoen kun je dat voorkomen. Tenminste, dat wordt vaak gezegd.

Hardloopschoenen en blessures

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt toch wat anders: hardloopschoenen hebben eigenlijk geen invloed op het voorkomen van blessures, concludeerde sportarts Steef Bredeweg. Uit zijn proefschrift, naar het voorkomen van hardloopblessures, blijkt geen bewijs voor een verband tussen hardloopschoenen en blessureleed. Als schoenen lekker zitten, zijn ze eigenlijk goed genoeg, concludeert hij. Natuurlijk kun je niet verwachten dat je op canvas vrijetijdschoenen pijnvrij een marathon loopt, maar het belang van semiwetenschappelijk aanmeten van hardloopschoenen wordt volgens hem flink overdreven.

Passende hardloopschoen minder slijtage

Bij een loopanalyse wordt gekeken welke loopstijl je hebt. Sommige hardlopers rollen tijdens het lopen hun voet langs de buitenrand af. Andere lopers knikken bij het afzetten juist hun enkel naar binnen. Dat zijn onder-pronerende en over-pronerende hardlopers. Ook heb je als hardloper snel een voorkeur voor het lopen op de voorvoet of juist landen op de hiel. Of een goede schoen die hardloopbeweging corrigeert, daarover lopen de meningen uiteen.

Het is wel handig om schoenen te kopen die wat steviger zijn op een plek die door jouw loopstijl sneller slijt. Zo voorkom je dat je snel met een kapotte zool loopt of dat het bovenwerk snel versleten raakt. De specialist kan aan de hand van jouw oude schoenen het slijtagepatroon zien en wat voor pronotatietype je bent. Dat maakt de keuze makkelijker. 

Geen blaren en zere voeten

Een goede hardloopschoen voorkomt bovendien blaren en zere voeten. Een open deur, maar mensen met smalle voeten hebben smallere hardloopschoenen nodig, omdat hun voet anders heen en weer schuift tijdens het lopen en dat betekent blaren. Bredere voeten passen in bredere schoenen, anders zijn de schoenen na de vijfde training al onherkenbaar uitgelopen. Platte voeten of juist holle voeten hebben wat extra ondersteuning, demping of een zooltje nodig. Van verschillende merken is bekend dat schoenen smaller of breder vallen. Adidas valt breder en Nike iets smaller. Koop je de schoenen online, bekijk dan de specificaties en de beoordelingen, daar staat vaak of schoenen groter of kleiner uitvallen. 

Bij het voorkomen van blaren zijn ook lekkere hardloopsokken belangrijk. Die hebben geen harde naadjes bij de tenen en volgen de vorm van de voet, zodat er nergens een plooi of een ribbel zit. Ook houden ze de voeten droog, om risico op het kweken van een pijnlijke blaar te verkleinen.

Waar moeten neutrale lopers op letten bij de aanschaf?

Wat zijn goede hardloopschoenen voor de neutrale lopers? Bij het kiezen van hardloopschoenen voor neutrale lopers zijn er verschillende belangrijke factoren om rekening mee te houden, zonder specifieke merken te noemen:

1. Demping

Zoek naar schoenen die een evenwichtige demping bieden, die enerzijds voldoende bescherming biedt tegen de impact van het hardlopen, maar anderzijds ook niet te zwaar of te stijf aanvoelt. Een goede demping helpt bij het absorberen van schokken en vermindert de belasting op je gewrichten.

2. Pasvorm

De pasvorm van de schoen is cruciaal. Zorg ervoor dat er ongeveer een duimbreedte ruimte is tussen je langste teen en de voorkant van de schoen. De schoen moet comfortabel zitten rond de middenvoet en hiel, zonder te knellen of te schuiven.

3. Flexibiliteit

Een goede hardloopschoen voor neutrale lopers moet flexibel zijn, met name in de voorvoet, om een natuurlijke afrolbeweging van de voet te bevorderen. Dit helpt bij het efficiënt overbrengen van kracht tijdens het lopen.

4. Loopvlak en buitenzool

Afhankelijk van waar je meestal loopt (op de weg, paden, of op een loopband), moet je schoenen kiezen met een loopvlak en buitenzool die geschikt zijn voor dat oppervlak. Voor weglopen heb je bijvoorbeeld een duurzame, maar niet te agressieve buitenzool nodig, terwijl voor trailrunning een buitenzool met meer grip en bescherming tegen rotsen en wortels belangrijk is.

5. Gewicht

Lichtere schoenen kunnen helpen om sneller te lopen, maar ze bieden vaak minder demping en ondersteuning. Vind een balans die werkt voor jouw loopstijl en de afstanden die je loopt.

6. Ademend vermogen

Zorg ervoor dat de materialen van de schoen ademend zijn om oververhitting en zweetophoping tijdens het lopen te voorkomen. Dit is vooral belangrijk in warmere klimaten of als je geneigd bent om veel te zweten.

7. Duurzaamheid

Overweeg de duurzaamheid van de schoen, vooral als je van plan bent om veel kilometers te maken. Kijk naar de kwaliteit van de materialen en de constructie van de schoen.

8. Persoonlijke voorkeur

Uiteindelijk speelt persoonlijke voorkeur een grote rol. Sommige lopers geven de voorkeur aan schoenen met meer feedback van de weg, terwijl anderen liever een pluche, kussenachtig gevoel hebben. Probeer verschillende soorten en stijlen uit om te zien wat het beste bij je past.

9. Probeer ze uit

Als het mogelijk is, probeer de schoenen dan uit in de winkel, idealiter bij een gespecialiseerde hardloopwinkel waar je een loopanalyse kunt laten doen. Dit kan helpen bij het vinden van de perfecte schoen voor jouw loopstijl en behoeften.

Psychologisch effect

Het serieus aanmeten van hardloopschoenen heeft waarschijnlijk een psychologisch voordeel. In zo’n gespecialiseerde winkel voel je je niet zomaar iemand die wel eens een rondje trimt, je bent een echte hardloper. De hardloopschoenen zijn bovendien niet voordelig, een extra stok achter de deur. Het is toch zonde om die mooie hardloopschoenen, die precies bij je passen, niet wekelijks een paar keer mee naar buiten te nemen voor een goede training?

Te ver, te snel en te vaak hardlopen

Als hardloopschoenen het risico op blessures niet vergroten, wat dan wel? “2 factoren: overbelasting, en een eerdere blessure”, zegt sportarts Bredeweg. “Vooral beginnende hardlopers willen te ver en te snel en ervaren lopers willen te vaak. Ook daar hebben de hardloopschoenen niks mee te maken.”

Bron: UMCG.nl

Meer over: