Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Zo (on)belangrijk zijn de juiste en vaak dure hardloopschoenen

Het voordeel van hardlopen: iedereen kan het leren, je hebt er niks of niemand voor nodig en je kunt vandaag nog beginnen. Moet je voordat je gaat hardlopen speciale gympen kopen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het belang van de juiste loopschoenen wel meevalt. Sportschoenen aan en gáán!

De allerbeste hardloopschoenen koop je in een gespecialiseerde hardloopwinkel. Daar wordt een analyse gemaakt van je loopstijl, eventuele afwijkingen worden in beeld gebracht en op basis daarvan kun je bepalen welke loopschoenen precies bij je passen. Je krijgt hier advies op maat. Hardlopen is een sport waarbij je snel een blessure oploopt, en met de juiste hardloopschoen kun je dat voorkomen. Tenminste, dat wordt vaak gezegd.

Hardloopschoenen en blessures

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt toch wat anders: hardloopschoenen hebben eigenlijk geen invloed op het voorkomen van blessures, concludeerde sportarts Steef Bredeweg. Uit zijn proefschrift naar het voorkomen van hardloopblessures blijkt geen bewijs voor een verband tussen hardloopschoenen en blessureleed. Als schoenen lekker zitten, zijn ze eigenlijk goed genoeg, concludeert hij. Natuurlijk kun je niet verwachten dat je op canvas vrijetijdschoenen pijnvrij een marathon loopt, maar het belang van semiwetenschappelijk aanmeten van hardloopschoenen wordt volgens hem flink overdreven.

Passende hardloopschoen minder slijtage

Bij een loopanalyse wordt gekeken welke loopstijl je hebt. Sommige hardlopers rollen tijdens het lopen hun voet langs de buitenrand af. Andere lopers knikken bij het afzetten juist hun enkel naar binnen. Dat zijn onder-pronerende en over-pronerende hardlopers. Ook heb je als hardloper snel een voorkeur voor het lopen op de voorvoet of juist landen op de hiel. Of een goede schoen die hardloopbeweging corrigeert, daarover lopen de meningen uiteen.

Het is wel handig om schoenen te kopen die wat steviger zijn op een plek die door jouw loopstijl sneller slijt. Zo voorkom je dat je snel met een kapotte zool loopt of dat het bovenwerk snel versleten raakt. De specialist kan aan de hand van jouw oude schoenen het slijtagepatroon zien en wat voor pronotatietype je bent. Dat maakt de keuze makkelijker. 

Geen blaren en zere voeten

Een goede hardloopschoen voorkomt bovendien blaren en zere voeten. Een open deur, maar mensen met smalle voeten hebben smallere hardloopschoenen nodig, omdat hun voet anders heen en weer schuift tijdens het lopen en dat betekent blaren. Bredere voeten passen in bredere schoenen, anders zijn de schoenen na de vijfde training al onherkenbaar uitgelopen. Platte voeten of juist holle voeten hebben wat extra ondersteuning, demping of een zooltje nodig. Van verschillende merken is bekend dat schoenen smaller of breder vallen. Adidas valt breder en Nike iets smaller. Koop je de schoenen online, bekijk dan de specificaties en/of de beoordelingen, daar staat vaak of schoenen groter of kleiner uitvallen. 

Bij het voorkomen van blaren zijn ook lekkere hardloopsokken belangrijk. Die hebben geen harde naadjes bij de tenen en volgen de vorm van de voet, zodat er nergens een plooi of een ribbel zit. Ook houden ze de voeten droog, om risico op het kweken van een pijnlijke blaar te verkleinen.

Psychologisch effect

Het serieus aanmeten van hardloopschoenen heeft waarschijnlijk een psychologisch voordeel. In zo’n gespecialiseerde winkel voel je je niet zomaar iemand die wel eens een rondje trimmt, je bent een echte hardloper. De hardloopschoenen zijn bovendien niet voordelig, een extra stok achter de deur. Het is toch zonde om die mooie hardloopschoenen, die precies bij je passen, niet wekelijks een paar keer mee naar buiten te nemen voor een goede training?

Te ver, te snel en te vaak harlopen

Als hardloopschoenen het risico op blessures niet vergroten, wat dan wel? ‘Twee factoren: overbelasting, en een eerdere blessure,’ zegt sportarts Bredeweg. Vooral beginnende hardlopers willen te ver en te snel en ervaren lopers willen te vaak. Ook daar hebben de hardloopschoenen niks mee te maken.

Lees ook

Auteur: Sabina Posthumus
Bron: UMCG.nl