Ga naar de inhoud

Vanaf welke temperatuur kun je zonder jas of in korte broek?

Update:

Door de wisselende temperaturen in Nederland is soms lastig om te bedenken wat je aan moet trekken. Hoe bereid je je voor om steeds met een passende outfit de deur uit te gaan? Vanaf welke temperatuur kun je een T-shirt of een korte broek aan? En bij hoeveel graden kun je naar buiten zonder jas?

Je ziet mensen nog met een winterjas aan in het voorjaar en op dezelfde dag zie je ook mensen met een korte broek of slippers. Lastig om te bepalen wat nou de juiste keuze is. Hieronder lees je wat trucs die helpen bij het maken van de juiste kledingkeuze. 

Wanneer kan ik een T-shirt aan?

Bij ongeveer 15 graden Celcius kun je buiten een T-shirt dragen, zonder met kippenvel rond te lopen. Natuurlijk kunnen we er geen exact getal aan hangen en varieert het per persoon. Iemand die van zichzelf groot en stevig is, heeft het minder snel koud dan iemand die klein en mager is.

En iemand die een balkon of tuin op het zuiden uit de wind heeft, zal met deze temperatuur eerder in een T-shirt buiten zitten dan iemand met een terras in de schaduw. Als je daarom nog even wil wachten, kies er dan voor om bij 15 graden voor een blouse te gaan en vanaf 19 graden een T-shirt te proberen. Bedenk wel dat je bij deze temperaturen op de fiets een luchtige jas over je T-shirt aandoet, zoveel wind kunnen die blote armen nog niet vangen!

Voorjaarsmode
Voorjaarsmode

Wanneer kan ik een korte broek aan?

Of het aangenaam is om een korte broek te dragen, hangt af van de temperatuur en de wind. De meeste mensen vinden 20 graden een mooie temperatuur om over te gaan op blote benen. Maar als je veel in de schaduw vertoeft of als er een koude wind staat, kan dit net te voorbarig zijn. Bij een temperatuur van 22 graden en een lage neerslagkans heb je meer zekerheid om comfortabel de deur uit te gaan in een korte broek.

Bezoek ook de website: kan ik een korte broek aan.

Houd er rekening mee waar je naartoe gaat. Heb je een kantoordag op de planning staan, en is het daar over het algemeen koel? Houd het dan bij een lange broek of lange rok. Ga je een fietstocht maken of in de tuin werken? Dan kun je vaak een korte broek aantrekken (en kunnen die benen meteen bruin worden).

Wanneer kan ik naar buiten zonder jas?

In een dun vest zonder jas naar buiten kan eigenlijk al vrij snel, tussen de 15 en 20 graden. Als het onder de 10 graden is, is het zo koud dat je je adem kunt zien. Er zullen dan weinig mensen zijn die zonder jas naar buiten gaan. Dat is maar beter ook, aangezien er een kans is dat je onderkoeld raakt. Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen.

Vanaf hoeveel graden kan je buiten rond lopen met een dunne vest zonder jas? Tussen de 15 en 20 graden kun je een dun vest zonder jas of gewoon een dunne jas (zoals een trenchcoat) aandoen. Vanaf de 20 graden is het tijd voor een korte broek en kan je je jas aan de kapstok laten hangen. Dit kun je overigens een beetje trainen. Mensen die zichzelf graag zo lang mogelijk instoppen met warme jassen, handschoenen en sjaals, zullen minder snel zonder jas naar buiten gaan.

10 handige tips voor kleding in de zomer 

  1. Draag lichte kleding
  2. Ga voor luchtige kleding
  3. Vermijd strakke kleding
  4. Draag geen zwart
  5. Vermijd syntetische stoffen
  6. Kies voor jeans met wijde pijpen
  7. Draag een mouwloze jurk
  8. Koop schoenen van natuurlijk leer 
  9. Schaf een goede tussenjas aan
  10. Wat dacht je van een afritsbroek? 

Meer over: