Draai voor klassieke weergave

Eenvoudig je gourmetstel schoonmaken met deze schoonmaaktips

In de winter én met de feestdagen kun je je enorm verheugen op een ouderwets avondje gourmetten. Onwijs gezellig en erg lekker. Een bijkomstigheid is vaak een (te) volle buik en een vies gourmetstel. Wat is de beste manier om je gourmetstel schoon te maken? Met deze tips is het een fluitje van een cent, als je het goed doet. 

1.  Maak je gourmetstel gelijk na het gourmetten schoon

Het liefst plof je even op de bank, toch is het verstandig om gelijk na het gourmetten je gourmetstel schoon te maken. Als je hiermee wacht, gaat alle viezigheid er veel moeilijker af. Ook gaat je huis nog meer stinken. Weet je hoe je kleding naar gourmet ruikt de dag na een gezellig avondje gourmetten? Het is daarom van groot belang dat je je gourmetstel zo snel mogelijk schoonmaakt.

Zet je gourmetstel uit en laat hem bijna helemaal afkoelen. Nu kun je met een stuk keukenpapier het meeste vuil en overtollig vet weghalen. Pak vervolgens een lauwwarm doekje en maak met schoonmaakazijn het gourmetstel schoon. Als het vuil nog steeds niet verdwenen is, gebruik dan een beetje afwasmiddel. Je zult zien dat je gourmetstel weer helemaal schoon wordt en op deze manier maak je je gourmetstel op een veilige manier schoon.

2.  Maak gebruik van de vaatwasser 

Je kleine, vieze pannetjes kunnen gewoon in de vaatwasser. Spoel ze wel eerst even af. Als je mazzel hebt, kan de grillplaat van je gourmetstel ook in de vaatwasser. Zorg dat je dit dubbel controleert, anders is de kans groot dat je je bakplaat niet meer kan gebruiken. De vaatwasser tast de beschermlaag aan, waardoor het vlees de volgende keer blijft plakken en het gourmetstel niet meer schoon te maken is. 

3.  Heb je last van ingebrande vetvlekken of ander hardnekkig vuil?

Heb je last van ingebrande vetvlekken, doe dan de grillplaat in een plastic zak met wat sop en ammoniak. Als je hem een nacht buiten laat weken, kun je hem de volgende ochtend gemakkelijk afspoelen en is je grillplaat weer schoon. De laatste vlekken kun je verwijderen met een afwasborstel. Je zult zien dat dit heel gemakkelijk gaat, je hoeft niet eens te schrobben. Schoonmaken was nog nooit zo makkelijk!

TIP: Je leest op internet ook veel tips over het gebruik van een ovenreiniger. Dit is af te raden, omdat dit de speciale beschermlaag aantast. Vermijd daarom zoveel mogelijk agressieve middelen en schuursponsjes. Maak het verwarmingselement niet schoon, anders wordt deze onbruikbaar. 

4. Glasreiniger voor een schoon frame

Ook het frame van het gourmetstel heeft het zwaar te verduren met al die vetspetters. Spray daarom wat glasreiniger op het frame en neem het af met een lauwwarm doekje. Een warm sopje met afwasmiddel doet ook wonderen. Beide schoonmaakmiddelen hebben namelijk een ontvettende werking: vetspetters verdwijnen als sneeuw voor de zon. 

Als je deze stappen volgt, is het ongeveer een kwartiertje werk. Dat valt wel mee toch? Nu heb je de dessertwijn dik verdiend. 

Aanrader: De gourmetgeur kun je beperken door tijdens het gourmetten en steelpannetje water met een scheutje wasverzachter op te zetten. Dit mengseltje neutraliseert en ruikt heerlijk fris.

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal