Ga naar de inhoud

Je gourmetstel eenvoudig schoonmaken en hoe krijg je die lucht uit je huis?

Update:

In de winter én met de feestdagen kun je je enorm verheugen op een ouderwets avondje gourmetten. Enorm gezellig en erg lekker. Een bijkomstigheid is vaak een (te) volle buik en een vies gourmetstel. Wat is de beste manier om je gourmetstel schoon te maken? En hoe krijg je die lucht uit je huis?

Met deze tips is het een fluitje van een cent. 

4 tips om je gourmetstel schoon te maken

1.  Maak je gourmetstel schoon gelijk na het gourmetten

Het liefst plof je even op de bank, toch is het verstandig om gelijk na het gourmetten je gourmetstel schoon te maken. Als je hiermee wacht, gaat alle viezigheid er veel moeilijker af. Ook gaat je huis nog meer stinken. Weet je hoe je kleding naar gourmet ruikt de dag na een gezellig avondje gourmetten? Het is daarom van groot belang dat je je gourmetstel zo snel mogelijk schoonmaakt.

Zet je gourmetstel uit en laat hem bijna helemaal afkoelen. Nu kun je met een stuk keukenpapier het meeste vuil en overtollig vet weghalen. Pak vervolgens een lauwwarm doekje en maak met schoonmaakazijn het gourmetstel schoon. Als het vuil nog steeds niet verdwenen is, gebruik dan een beetje afwasmiddel. Je zult zien dat je gourmetstel weer helemaal schoon wordt en op deze manier maak je je gourmetstel op een veilige manier schoon.

2.  Maak gebruik van de vaatwasser 

Je kleine, vieze pannetjes kunnen gewoon in de vaatwasser. Spoel ze wel eerst even af. Als je mazzel hebt, kan de grillplaat van je gourmetstel ook in de vaatwasser. Zorg dat je dit dubbel controleert, anders is de kans groot dat je je bakplaat niet meer kan gebruiken. De vaatwasser tast de beschermlaag aan, waardoor het vlees de volgende keer blijft plakken en het gourmetstel niet meer schoon te maken is. 

3.  Heb je last van ingebrande vetvlekken of ander hardnekkig vuil?

Heb je last van ingebrande vetvlekken, doe de grillplaat dan in een plastic zak met wat sop en ammoniak. Als je hem een nacht buiten laat weken, kun je hem de volgende ochtend gemakkelijk afspoelen en is je grillplaat weer schoon. De laatste vlekken kun je verwijderen met een afwasborstel. Je zult zien dat dit heel gemakkelijk gaat, je hoeft niet eens te schrobben. Schoonmaken was nog nooit zo makkelijk!

TIP: Je leest op internet ook veel tips over het gebruik van een ovenreiniger. Dit is af te raden, omdat dit de speciale beschermlaag aantast. Vermijd daarom zoveel mogelijk agressieve middelen en schuursponsjes. Maak het verwarmingselement niet schoon, anders wordt deze onbruikbaar. 

4. Glasreiniger voor een schoon frame

Ook het frame van het gourmetstel heeft het zwaar te verduren met al die vetspetters. Spray daarom wat glasreiniger op het frame en neem het af met een lauwwarm doekje. Een warm sopje met afwasmiddel doet ook wonderen. Beide schoonmaakmiddelen hebben namelijk een ontvettende werking: vetspetters verdwijnen als sneeuw voor de zon. 

Tijd voor frisse lucht in je huis

Heerlijk gegeten, maar daarna vraag je je af: hoe krijg ik het snelst de lucht van het gourmetten of fonduen uit mijn huis? Geen zorgen, we hebben 10 slimme tips om snel van die geur af te komen en weer frisse lucht in je huis te hebben.

1. Ventileer grondig

Open onmiddellijk alle ramen en deuren om de luchtstroom te verbeteren. Hierdoor kan de gourmetlucht snel naar buiten ontsnappen en frisse lucht naar binnen stromen.

2. Gebruik natuurlijke luchtverfrissers

Plaats bakjes met natuurlijke luchtverfrissers in je woonkamer. Denk aan schaaltjes met azijn of baking soda. Deze absorberen onaangename geuren.

3. De kracht van citrusvruchten

Snijd een paar citrusvruchten, zoals citroenen of sinaasappels, in plakjes en kook ze in water op het fornuis. De natuurlijke oliën in de vruchten helpen om de lucht te verfrissen.

4. Koffiebonen magie

Plaats een schaaltje met gemalen koffiebonen in de woonkamer. De sterke koffiegeur absorbeert snel andere geuren. Zeg maar dag tegen die gourmetlucht!

5. Azijn in een schaal

Vul een schaaltje met witte azijn en zet het in de woonkamer. Azijn absorbeert en neutraliseert onaangename geuren.

6. Geurkaarsen en wierook

Steek geurkaarsen aan of brand wat wierook om de lucht op een aangename manier te verfrissen. Kies geuren zoals vanille, kaneel of lavendel om een aantrekkelijke sfeer te creëren.

7. Luchtzuiveringsapparaat

Overweeg de aanschaf van een luchtzuiveringsapparaat met een actief koolstoffilter. Dit filter verwijdert de gourmetlucht effectief en verbetert de luchtkwaliteit.

8. Kamerplanten

Sommige kamerplanten, zoals sansevieria en bamboepalm, helpen bij het zuiveren van de lucht en kunnen onaangename geuren absorberen.

9. Koken met geur-neutraliserende kruiden

Als je nog een gourmetavond plant, voeg dan kruiden toe die bekend staan om hun geur neutraliserende eigenschappen, zoals rozemarijn, tijm of salie.

10. Regelmatig schoonmaken

Zorg ervoor dat je regelmatig je woonkamer schoonmaakt, inclusief het wassen van gordijnen, het stofzuigen van tapijten en het afnemen van oppervlakken. Geuren kunnen zich vastzetten in stoffen en textiel, dus een grondige reiniging helpt om de ruimte fris te houden.

Meer over: