Ga naar de inhoud

Met deze 5 sport- en 5 voedingstips kom jij straks gezond en fit de zomer door

Update:
sport- en voedingtips

In, de aanloop naar, de zomer kan het lastig zijn om fit te blijven. Door een lekker drankje op het terras, bourgondische barbecues en lange, avonden is het niet makkelijk om je gezonde gewoontes in stand te houden. Ook in sporten heb je misschien helemaal geen zin door de hitte, terwijl je wel degelijk kan bewegen met warm weer. 

Wij geven je tips om de zomer gezond en fit door te komen. Dit is makkelijker dan je denkt! Na het toepassen van deze 5 voedingstips én 5 sporttips kom je de zomer fit en gezond door.

Voedingstips om de zomer fit en gezond door te komen

1. Barbecueën: laat het stokbrood staan

Barbecueën op een warme zomerdag is heerlijk. Niets is lekkerder dan buiten je eten bereiden en het vervolgens op te eten. Jammer genoeg is barbecueën vaak niet zo gezond. Denk aan de stokbroodjes met kruidenboter, sauzen en het vele vlees. Dat kan veel gezonder! Laat die stokbroodjes zoveel mogelijk staan, maak gezonde salades met groente én fruit en kies voor een magere vleessoort zoals kipfilet. Ook vis is een gezondere optie. Maak bijvoorbeeld wat zalm of tonijn klaar. Of gril groente zoals paprika, courgette of aubergine op de barbecue. Als je het slim aanpakt, kan dit je per barbecue ruim 100 calorieën schelen. Reken alvast maar uit: hoe vaak heb jij vorig jaar gebarbecued en had je veel calorieën kunnen besparen?

2. Alcohol: probeer te minderen

In de zomer hebben veel mensen vaker de neiging om alcohol te drinken. Lekker in de tuin of op een terrasje een biertje of een wijntje drinken. Herkenbaar? Probeer je alcoholgebruik toch te minderen. Alcohol zit bomvol calorieën en is de grootste veroorzaker van de meeste gezondheidsproblemen. Bedenk wat een glaasje te veel met je kan doen. Pak het daarom deze zomer anders aan en bestel op een terrasje bijvoorbeeld eens een alcoholvrije cocktail of maak thuis een zomerdrankje met water en fruit.

3. Drink zoveel mogelijk water

Drink elke dag minimaal 1.5 liter water. Dat water gezond is, weet iedereen. En dat het saai is om de hele dag door water te drinken, begrijpen de meeste mensen. Er zit niet veel smaak aan. Dit probleem los je makkelijk door zelf een smaakje toe te voegen. Daarmee bedoelen we geen limonadesiroop. Om het water wat lekkerder te maken, vul je een grote kan met water en doe je er stukjes van je lievelingsfruit in. Denk ook aan stukjes komkommer, gember, limoen of munt. Erg lekker en gezond. Er zijn ontelbare combinaties te maken!

4. IJsjes: maak ze zelf met fruit

Gek op ijsjes met warm weer? Ook deze kun je makkelijk zelf maken! Vul ijsvormpjes met water en je favoriete fruit. Een nachtje in de vriezer en je hebt de volgende dag heerlijke fruitijsjes waar je er, zonder schuldgevoel, meerdere van op een dag kunt eten. Het ziet er ontzettend leuk uit en is ook nog eens gezond. Leuk om deze ijsjes met je (klein)kinderen te maken.

5. Ga uit lunchen in plaats van uiteten

Ben jij na een vakantie altijd een paar kilo aangekomen? Grote kans dat dit komt omdat je regelmatig uiteten gaat. Als je het gezellig vindt om elke dag naar een restaurantje te gaan, dan kan het een goed idee zijn om vaker uit lunchen te gaan in plaats van ‘s avonds uiteten. De kans is namelijk groot dat je tijdens het lunchen sneller voor een gezondere optie gaat, zoals een salade of een gezond broodje, en bij het avondeten voor een ongezonde optie. Als je uitgebreid gelunchd hebt, heb je ‘s avonds genoeg aan een lichte maaltijd. Scheelt weer!

Sporttips om de zomer fit en gezond door te komen

1. Ga voor luchtige sportkleding

Sport je in dezelfde outfit als waarin je in de winter sport? Dit is niet slim! Je hebt in de zomer een ander soort sportkleding nodig. Ga voor kleding die luchtig is en ademt. Als je dat niet doet, heeft je lichaam onvoldoende de mogelijkheid om af te koelen. Ga je buiten sporten in de zon? Vergeet je dan niet goed in te smeren en doe eventueel een petje op.

2. Pas je ritme aan

Loop je ’s middags altijd een rondje? Dan is het misschien een goed idee om in de zomer je ritme iets aan te passen. ’s Middags schijnt de zon vaak op z’n felst. Grote kans dat je verbrandt en dat de temperatuur te hoog voor je is, waardoor jouw uurtje sporten een stuk minder effectief wordt. Wanneer je in de zomer buiten sport is het in elk geval een goed idee om de intensiteit van je sportoefeningen aan te passen en wat meer (drink)pauzes te nemen.

3. Let op je eten en drinken

Bij sporten op een warme zomerdag zweet je extra veel. Het is daarom belangrijk om voldoende te drinken om je vochtgehalte aan te vullen. Ook je voeding is natuurlijk erg belangrijk. De kans op flauwvallen is namelijk tijdens hitte groter. Zorg er daarom voor dat je vlak voor het sporten iets eet, bijvoorbeeld een banaan. Wat ook slim is, is om regelmatig wat zouts te eten. Dit houdt namelijk vocht vast.

4. Probeer een watersport

Heb je geen zin om te sporten omdat het zo heet is? Probeer dan eens een andere sport, die beter bij het seizoen past. Ga bijvoorbeeld suppen op het water of aqua-gymmen in het zwembad. Of maak een lange strandwandeling met je partner en neem daarna een verfrissende duik in de zee. Heerlijk!

5. Zoek zoveel mogelijk verkoeling

Een gouden tip bij het sporten in warm weer is het nemen van een koude douche vooraf. Droog daarna je lichaam af, maar niet je haren. Als je dan gelijk gaat sporten, zorgt het koude water op je hoofd voor verkoeling. Probeer het maar eens!

Meer over: