Ga naar de inhoud

Artrosepatiënten pijnvrij in de toekomst? Eeuwenoud medicijn lijkt aan te slaan

Update:
medicijn tegen artrose

Goed nieuws voor de 1,5 miljoen Nederlanders die lijden aan artrose. Er is hoop op een mogelijk medicijn tegen deze gewrichtsaandoening. Colchicine, een plantenextract dat al sinds de 1e eeuw na Christus wordt gebruikt tegen jicht, lijkt nu ook effectief te zijn tegen artrose. Zo blijkt uit een onderzoek door Radboudumc.

Pijn en beperkte bewegingsvrijheid

Artrose veroorzaakt veel pijn en beperkte bewegingsvrijheid, wat vaak resulteert in onvermijdelijke operaties. Momenteel wordt de ziekte behandeld met vaak kostbare pijnstillers en fysiotherapie op regelmatige basis. Uit onderzoek van het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek is gebleken dat een eeuwenoud, zeer goedkoop en veilig medicijn helpt. Door dagelijks 1 tablet in te nemen verdwijnen de klachten aanzienlijk.

Veelbelovende resultaten van colchicine als medicijn

Het Radboudumc, dat eerder onderzoek deed naar het gebruik van colchicine bij hart- en vaatziekten, noemt de resultaten veelbelovend. Momenteel wordt colchicine gebruikt bij patiënten met jicht, een ontsteking in een gewricht. Deze ontsteking gaat gepaard met de ophoping van urinezuurkristallen, die scherp en puntig zijn en tegen het gewricht drukken. Colchicine remt de ontsteking en verlicht daardoor de klachten.

De onderzoekers kregen het idee om colchicine ook bij hart- en vaatpatiënten te onderzoeken vanwege de vergelijkbare werking ervan op cholesterol. Cholesterol bevat namelijk ook scherpe kristallen. De resultaten van het onderzoek waren verbluffend. Patiënten die colchicine kregen, hadden 30 procent minder vaak een bypassoperatie nodig en ondervonden 30 procent minder hartinfarcten of beroertes.

Verband tussen hart- en vaatziekten en artrose

Tijdens het onderzoek naar hart- en vaatpatiënten werd een verband ontdekt met artrose. Er zijn onderliggende mechanismen die zowel tot hart- en vaatziekten als tot artrose leiden. Daarom werd gekeken naar patiënten die ook aan artrose lijden. Het blijkt dat er een ‘spectaculair verschil’ is tussen de groep die colchicine gebruikte en de groep die dat niet deed. De patiënten die het medicijn innamen ondergingen veel minder vaak een operatie.

Toekomstig onderzoek en beschikbaarheid medicijn

De resultaten zijn veelbelovend en toch benadrukken de onderzoekers dat verder onderzoek nodig is om de effectiviteit van colchicine bij artrose volledig te begrijpen. Grotere klinische studies zijn noodzakelijk voor de optimale dosering en behandelduur van artrosepatiënten.

Als het medicijn uiteindelijk goedkeurig heeft, kan het een betaalbare en toegankelijke optie zijn voor de vele patiënten in Nederland die kampen met veel pijn. Het is dan een goed alternatief voor zware operaties en langdurig gebruik van pijnstillers.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Bron: NOS, Radboudumc.

Meer over: