Ga naar de inhoud

Witte en rode bloedcellen: waar heb je ze voor en wat zegt een tekort of overschot?

Update:

Witte en rode bloedcellen zijn beide belangrijke componenten van ons bloed en hebben verschillende functies in het lichaam. Waar zijn ze eigenlijk goed voor, wat zegt een tekort of overschot? Lees hier alles over rode en witte bloedcellen.

Rode bloedcellen voor het transport van zuurstof

Rode bloedcellen, ook wel erytrocyten genoemd, zijn verantwoordelijk voor het transport van zuurstof naar verschillende weefsels en organen in ons lichaam. Ze bevatten een eiwit genaamd hemoglobine dat zuurstofmoleculen bindt en door het bloed kan vervoeren. Rode bloedlichamen worden geproduceerd in het beenmerg en hebben een levensduur van ongeveer 120 dagen.

Tekort of overschot rode bloedcellen

Een tekort aan rode bloedcellen leidt tot bloedarmoede, wat zich kan uiten in symptomen zoals vermoeidheid, bleekheid en kortademigheid. Te veel rode bloedcellen, ook wel polycytemie genoemd, leidt tot een verdikking van het bloed en vergroot het risico op bloedstolsels. Als het aantal lager is dan normaal, kan dit wijzen op bloedarmoede. Een teveel aan rode bloedcellen kan duiden op polycytemie.

Witte bloedcellen bieden verdediging tegen infecties en ziektes

Witte bloedcellen, ook wel leukocyten genoemd, maken deel uit van ons immuunsysteem en spelen een cruciale rol in de verdediging tegen infecties en ziekteverwekkers. Ze helpen bij het bestrijden van bacteriën, virussen, schimmels en andere vreemde stoffen die ons lichaam kunnen binnendringen. Er zijn verschillende soorten witte bloedcellen, zoals neutrofielen, lymfocyten, monocyten, eosinofielen en basofielen, die elk specifieke functies hebben.

Tekort of overschot witte bloedlichamen

Een tekort aan witte bloedcellen, ook wel leukopenie genoemd, verzwakt het immuunsysteem en verhoogt het risico op infecties. Aan de andere kant kan een teveel, ook wel leukocytose genoemd, wijzen op een infectie, ontsteking of andere gezondheidsproblemen. Een lager aantal duidt op een verzwakt immuunsysteem of leukopenie. Daarentegen kan een verhoogd aantal wijzen op een infectie, ontsteking of leukocytose.

Tekort of overschot meten

Om te bepalen of er sprake is van een tekort of een overschot aan witte of rode bloedcellen, wordt meestal een bloedtest uitgevoerd. Deze bloedtest, ook wel een compleet bloedbeeld (CBC) genoemd, analyseert de verschillende componenten van het bloed, waaronder het aantal witte en rode bloedcellen.

Een dokter kan een CBC aanbevelen als er symptomen of aanwijzingen zijn die wijzen op mogelijke problemen met de bloedcellen. Enkele veel voorkomende symptomen die wijzen op een mogelijke afwijking zijn vermoeidheid, bleekheid, kortademigheid, terugkerende infecties of tekenen van ontsteking. Tijdens de bloedtest wordt een bloedmonster afgenomen, meestal via een venapunctie in de arm. Het bloedmonster wordt vervolgens geanalyseerd in een laboratorium. Het CBC-resultaat verstrekt informatie over het aantal en de verhoudingen van de witte bloedcellen (leukocyten) en rode bloedcellen (erytrocyten).

Monitoren van de hoeveelheid belangrijk

Het monitoren van de niveaus van witte en rode bloedcellen in het bloed is belangrijk om mogelijke afwijkingen te detecteren en gezondheidsproblemen vroegtijdig aan te pakken. Een bloedtest helpt om de aantallen en verhoudingen te beoordelen. Bij significante afwijkingen kan een arts de resultaten evalueren in combinatie met de symptomen van de patiënt en andere diagnostische tests uitvoeren om de onderliggende oorzaak vast te stellen.

Ben je erg bleek, vermoeid en kortademig? Dan kan het zijn dat je een tekort aan rode bloedcellen hebt. Het is echter belangrijk op te merken dat het interpreteren van bloedwaarden complex is en afhangt van verschillende factoren. Als je je zorgen maakt over mogelijke afwijkingen in het aantal witte of rode bloedcellen, is het raadzaam om een afspraak te maken met een arts. Een arts bestelt de juiste onderzoeken en tests om de bloedcelniveaus te evalueren en een passende diagnose te stellen. De eerder genoemde klachten zijn trouwens ook vaak de symptomen van een griepje.

Meer over: