Ga naar de inhoud

Angst om gehoorschade of gehoorverlies: de toename en gevolgen

Update:
Gehoorschade toename en gevolgen

Van de 1,5 miljoen Nederlanders met gehoorverlies voelt een derde zich buitengesloten. Dit verschijnsel, bekend als fade-out (buitensluiten), ondermijnt het gevoel van erbij horen vanwege moeilijkheden met verstaan. Onderzoek door Motivaction toont de impact op sociale interactie en mentaal welzijn, en de noodzaak van aandacht voor dit probleem.

Persoonlijke ervaring over gevolgen gehoorschade

Brecht Faber, 23 uit Leeuwarden, belichaamt het probleem. Na een oorontsteking op haar 8e ervaart ze aanzienlijke gehoorproblemen. Vooral op sociale gelegenheden voelt ze zich ongemakkelijk, deels omdat ze niet alles kan volgen. Dit leidt ertoe dat ze zich afzondert, of extra drinkt om ‘gezellig’ over te komen. De angst om niet te begrijpen of begrepen te worden, maakt sociale interacties uitputtend.

Faber is verre van alleen: veel jongeren met gehoorverlies kampen met gevoelens van onveiligheid, depressie en angst. De zorgsector voorziet een toenemende trend in gehoorverlies, met ernstige gevolgen voor zowel individuen als de maatschappij.

Alarm over fade-out: ernstig gevolg van gehoorschade

Bekijk de video hieronder en lees verder >>

Doorbreken van het taboe rondom gehoorverlies

Het taboe op gehoorverlies, vooral onder jongeren, is een grote hindernis. Veel mensen houden hun probleem voor zichzelf, uit angst niet begrepen te worden of omdat gehoorverlies vaak geassocieerd wordt met ouderdom.

Ondanks dat bijna de helft van de mensen met gehoorverlies nog nooit een specialist heeft bezocht, benadrukt de studie de urgentie van het adresseren van het probleem. Opvallend is dat jongeren vaker fade-out ervaren en zich buitengesloten voelen dan ouderen, wat hun sociale en mentale welzijn extra beïnvloedt.

Wat zegt een gediplomeerde audicien hierover?

Hoorspecialist Specsavers streeft ernaar het taboe te doorbreken door meer onderzoek en inzicht in fade-out (buitensluiten) te bevorderen, waarbij diverse organisaties en professionals zich aansluiten in dit initiatief.

Hoewel een hoortoestel voor sommigen een oplossing biedt, is het niet voor iedereen de ultieme remedie. De complexiteit van fade-out vraagt om een veelzijdige benadering, waarbij niet alleen technische hulpmiddelen, maar ook sociaalpsychologische support cruciaal is.

De tekst gaat onder de berichten verder >>

Bron: ed


Tekenen van gehoorschade herkennen

Gehoorproblemen komen vaker voor dan je denkt en je hoeft je er zeker niet voor te schamen. De laatste tijd is er steeds meer aandacht in de media om gehoorschade te voorkomen.

Hoe weet je of je gehoorschade hebt en wat zijn de tekenen van gehoorverlies?

1 op 5 mensen boven 55 jaar heeft gehoorverlies

Veel mensen beseffen zelf niet dat ze aan gehoorverlies lijden. Gehoorschade en gehoorverlies komen steeds vaker voor, zowel bij jongeren als ouderen. Problemen aan je gehoor kunnen verschillende oorzaken hebben. De bekendste oorzaken zijn ouderdom, ziekte, erfelijke factoren of blootstelling aan te veel lawaai. Alle factoren zorgen voor hetzelfde resultaat: een vermindering van het hoorvermogen of permanente gehoorschade.

Tekenen van gehoorverlies en gehoorschade

Gehoorschade of de mate van gehoorverlies wordt vastgesteld door het bepalen van een audiogram in een audiologisch onderzoek, dit gebeurt door een audicien. Dit zijn enkele tekenen van gehoorverlies:

  • Als anderen een gesprek voeren vind je het lastig te begrijpen wat er gezegd wordt.
  • Je moet mensen regelmatig vragen om te herhalen wat ze net gezegd hebben.
  • De deurbel of de telefoon hoor je niet.
  • Als je naar je gesprekspartner kijkt versta je beter wat er gezegd wordt.
  • Vrienden en familie laten je vaak weten dat je televisie of radio te luid staat.
  • Je hoort zachte geluiden niet meer of niet altijd even goed, zoals het zingen van vogels.
  • Met de ondertiteling aan bij een tv-programma of film begrijp je beter wat gezegd wordt.

Wanneer ontstaat gehoorschade?

Vanaf 80 decibel (dB) kan geluid schadelijk zijn. Hoe harder het geluid, hoe korter je het geluid ‘veilig’ kunt horen. Een geluid van 80 decibel kun je bijvoorbeeld 8 uur per dag horen. Terwijl een geluid van 103 decibel je gehoor binnen 5 minuten kan beschadigen. Gehoorschade bijvoorbeeld door muziek, heeft alles te maken met te hard en te lang blootgesteld worden aan te luide muziek.

Soorten gehoorschade

Er zijn verschillende vormen van gehoorschade, zoals tinnitus, hyperacusis, distortie en diplacusis.

  • Tinnitus is geluid waarnemen zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Tinnitus kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk of een infectie, maar in de meeste gevallen is lawaai de oorzaak. De geluiden lopen vaak erg uiteen van wat de mensen horen: van gebrom en gebonk tot piepen, fluittonen en gesuis. Gevolgen van gehoorschade, zoals tinnitus, is niet te genezen. 
  • Ook zijn er mensen die een overgevoeligheid hebben voor dagelijkse, normale geluiden. Denk aan het uitruimen van de vaatwasser of het roeren in een koffiekopje. Dit heet hyperacusis
  • Bij distortie neem je geluiden vervormd waar in toonhoogte of tijdsduur. Dit kan tijdelijk of blijvend zijn. Ook is er een verschil in gevoeligheid tussen het linker- en rechteroor. Hierdoor kun je moeilijk geluiden onderscheiden in een ruimte met veel achtergrondgeluiden. 
  • Wanneer er sprake is van diplacusis hoor je één geluid als twee geluiden. Je huisarts of audicien kan je meer vertellen over aandoeningen aan je gehoor en hoe hiermee om te gaan.

Voorkom gehoorbeschadiging

3 tips om je gehoor te beschermen:

  1. Draag oordoppen met filter. Dankzij het filter blijft bijvoorbeeld muziek of een bioscoopfilm optimaal klinken en versta je je vrienden ook nog goed. Oordoppen op maat zijn duurder in aanschaf maar bieden meer bescherming. Deze kun je kopen bij een audicien. Er zijn ook doorzichtige varianten, op maat zodat het bijna niet zichtbaar is dat je ze draagt.
  2. Houd afstand van een geluidsbron (bijvoorbeeld een muziekbox, of luid apparaat); het aantal decibel neemt met afstand namelijk snel af. Ga in geen enkel geval voor de speaker staan bij een concert, feest of festival. Met minimaal 2 meter afstand van geluid verklein je de kans op gehoorbeschadiging aanzienlijk!
  3. Schaf een goede hoofdtelefoon aan met oorschelpen die je oren echt helemaal bedekken. Deze hoofdtelefoon blokkeert omgevingsgeluid, hierdoor hoeft het volume van de muziek of film niet zo luid te zijn.

Deze groepen lopen extra risico

Een niet voor de hand liggende groep die gevaar loopt, bestaat uit personen die veel met de motorfiets rijden. De oorzaak is niet zozeer het motorgeluid, maar de voortdurende luchtstroom langs de helm. Bij snelheden van meer dan 100 km/u kan het geluidsniveau daarvan aardig oplopen. Regelmatige motorrijders kunnen hierdoor gehoorschade oplopen. Er zijn professionele oordoppen verkrijgbaar voor motorrijders.

Nog een groep die zich goed moet beschermen zijn muzikanten, artiesten, dj’s en muziekliefhebbers, hiervoor bestaan speciale muziek oordoppen met filters. Deze groep mensen heeft namelijk een extra groot risico op gehoorschade, door de blootstelling aan harde geluiden. Met muziek oordopjes die een ander soort filter hebben geniet je op een veilige manier van een repetitie of optreden zonder kwaliteitsverlies van de muziek.

Piep of ruis na een avondje uit?

Een gezellige avond naar een concert of de plaatselijke kroeg? Dat betekent niet meteen gehoorschade. Toch zijn er situaties waarbij mensen na 1 avondje al gehoorschade oplopen, doordat de muziek te luid staat. Sommige mensen ervaren dan een (tijdelijke) piep of ruis. Mocht je dit ervaren, ontspan dan een dagje in een rustige ruimte zonder veel geluid. Wanneer de piep of ruis aan blijft houden, ga dan naar je huisarts of audicien. Schade door blootstelling aan lawaai is niet omkeerbaar of te genezen. Bescherm je gehoor door oordoppen te dragen bij evenementen en houd genoeg afstand van lawaai. Zo kun je toch veilig genieten van een feestje of concert!

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: