Ga naar de inhoud

Gegevens Belastingdienst makkelijke buit voor criminelen

Update:
Belastingdienst gevoelig voor corruptie

Gevoelige en waardevolle gegevens waarover de Belastingdienst beschikt, kunnen vrij eenvoudig  in handen criminelen belanden. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG. Criminelen gebruiken diverse tactieken om aan deze gegevens te komen zoals omkoping en infiltratie. 

Koud kunstje gegevens bemachtigen

Het is voor medewerkers van de Belastingdienst een koud kunstje informatie door te spelen. Zij zijn dan ook een aantrekkelijk doelwit voor criminelen. Een redacteur van het Financieel Dagblad (FD) zegt tegen BNR Radio dat er zelfs gevallen bekend zijn dat criminele organisaties infiltreren bij de fiscus.

Het ontbreekt de Belastingdienst aan goed een ICT-systeem

Wie werkt bij de Belastingdienst kan makkelijk gegevens inzien en delen met derden. Zonder dat er alarmbellen afgaan en zonder dat het achteraf te traceren valt, blijkt uit het KPMG-onderzoek.

“Bij veel ICT-systemen kun je tegenwoordig zien welke gegevens iemand bekijkt en wat er met die data gebeurt”, aldus de FD-redacteur. “Over dat soort systemen beschikt de Belastingdienst niet, waardoor het ongezien kan gebeuren.”

Snoeihard KPMG-rapport ‘schokkend’

De fiscus werkt met 900 verschillende applicaties waaronder veel oude systemen. Software installeren om al die systemen te monitoren blijkt een hels karwei.

Marnix van Rij, demissionair staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, geeft toe dat het technisch niet altijd haalbaar is om de gegevensstromen perfect te monitoren.

Kamerleden uiten hun zorgen over de situatie. Folkert Idsinga, (NSC) spreekt van een snoeihard KPMG-rapport. Hij vindt het schokkend dat een goed monitoringsysteem ontbreekt.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Ambtenaren Belastingdienst bang voor consequenties

De bereidheid onder belastingambtenaren om corruptie te melden, is opvallend laag, stelt KPMG. Ze denken dat melden toch geen verschil maakt, of men is bang voor negatieve consequenties. Wat meespeelt is het groot aantal tijdelijke werkkrachten dat de Belastingdienst inzet tijdens piekmomenten, bij onder meer de belastingtelefoon.

Cultuurverandering hard nodig

Volgens het KPMG-rapport praten medewerkers eerder over elkaar dan met elkaar. Dit onderstreept de noodzaak van cultuurverandering binnen de Belastingdienst, waarbij openheid en samenwerking centraal moeten staan. Alleen zo kan men effectief de strijd aangaan tegen potentiële interne en externe bedreigingen, aldus KPMG.

De staatssecretaris erkent de bevindingen en ziet ze als een stimulans om de weerbaarheid binnen de Belastingdienst te versterken.

TIP: Wil je het volledige rapport ‘Een Weerbare Belastingdienst’ lezen? Dan vind je deze op de website van de belastingdienst.

Bronnen: BNR, Noord-Hollands Dagblad
Foto: 89Stocker (Canva)

Meer over: