Ga naar de inhoud

Opsporing darmkanker poliepen met 40% vergroot door nieuwe AI-methode

Update:
Darmkanker poliepen opsporen met nieuwe AI-methode

Een baanbrekende AI-methode, ontwikkeld door het Radboudumc in Nijmegen, heeft aangetoond dat ze maar liefst 40% meer poliepen kunnen opsporen. Het onderzoek werd uitgevoerd in verschillende ziekenhuizen wereldwijd met bijna 1000 patiënten. Het heeft veelbelovende resultaten opgeleverd voor de vroegtijdige opsporing van darmkanker.

Deze poliepen, kleine uitstulpingen in de darmwand, kunnen een voorstadium van darmkanker aanduiden. Het eerder ontdekken hiervan ten opzicht van traditionele onderzoeksmethoden is daarom van levensbelang en een grote doorbraak.

Onderzoek naar darmkanker

Bij de standaardmethode voor het opsporen van poliepen kunnen artsen soms poliepen over het hoofd zien. Dit gebeurt met behulp van endoscopie, waarbij een camera in de dikke darm wordt ingebracht. Het komt door de beperkingen zoals beeldhoeken en aandachtsfocus bij deze methode.

De nieuwe AI-methode scant elke pixel en signaleert verdachte plekken met een paars vierkantje op het scherm. Hierdoor weten artsen direct waar ze extra aandacht aan moeten besteden.

Kunstmatige intelligente helpt bij opsporing van kanker

Het onderzoek toonde aan dat dankzij de AI-methode 40% meer poliepen werden opgespoord en verwijderd dan bij de traditionele methode. Dit gebeurde zonder extra tijd te kosten. Het betekent een aanzienlijke verbetering van de opsporing van potentieel kankerverwekkende poliepen, wat cruciaal is voor het voorkomen van darmkanker.

De inzet van kunstmatige intelligentie bij kankeronderzoek is niet nieuw. Eerdere studies hebben al aangetoond dat AI kan helpen bij het vroegtijdig detecteren van verschillende vormen van kanker, zoals longkanker.

Hoewel AI veelbelovend is voor het verbeteren van kankerdiagnose, het belangrijk is om ethische kwesties rondom AI zorgvuldig te overwegen. Dit komt doordat AI-*algoritmen mogelijk veranderingen kunnen opmerken die voor het menselijk oog niet zichtbaar zijn. Dit roept vragen op over privacy, de rol van artsen en de interpretatie van AI-resultaten. Het begrip, vertrouwen en samenwerking tussen kunstmatige intelligente en mensen heeft nog meer onderzoek nodig.

*Algoritmen zijn een reeks stapsgewijze instructies die worden gebruikt om een bepaalde taak uit te voeren of een probleem op te lossen. Ze worden vaak gebruikt in de informatica en wiskunde, maar ze vinden ook toepassingen in verschillende andere domeinen, zoals engineering, economie en natuurwetenschappen. Een algoritme kan worden beschouwd als een “recept” dat een computer (of een mens) vertelt hoe een specifieke taak moet worden uitgevoerd, met duidelijke en precieze stappen om het gewenste resultaat te bereiken. Ze vormen de basis van veel computerprogramma’s en worden gebruikt voor taken variërend van gegevensverwerking tot het oplossen van complexe problemen.

Het Radboudumc en andere onderzoeksinstituten blijven zich inzetten voor de ontwikkeling van AI-gebaseerde methoden voor kankeropsporing. Deze technologische vooruitgang biedt hoopvolle perspectieven voor een toekomst waarin kanker eerder kan worden opgespoord en effectiever kan worden behandeld.

De tekst gaat verder onder het bericht >>

AI bij het opsporen van darmkanker: een revolutie in de diagnose

Kunstmatige intelligentie (AI) transformeert de manier waarop darmkanker wordt gediagnosticeerd en behandeld. Met geavanceerde algoritmen kunnen artsen nu subtiele afwijkingen detecteren die voorheen onopgemerkt bleven. Dit opent de deur naar een nauwkeurigere en vroegere diagnose van darmkanker, wat cruciaal is voor een succesvolle behandeling.

Belangrijke toepassingen van AI in darmkankerdiagnostiek zijn onder meer:

  • Verbeterde opsporing tijdens colonoscopie: AI-algoritmen assisteren artsen bij het identificeren van potentieel kwaadaardige poliepen tijdens colonoscopieën, wat leidt tot snellere en nauwkeurigere diagnoses.
  • Analyse van pathologische monsters: AI kan helpen bij het analyseren van weefselmonsters, waardoor artsen kankerweefsel kunnen identificeren en de ernst van de ziekte kunnen bepalen.
  • Vroege detectie en nauwkeurige diagnose: Door AI kunnen zelfs kleine verdachte afwijkingen worden opgemerkt, waardoor vroege interventie mogelijk is voor een betere prognose van de patiënt.

Deze technologische vooruitgang, mogelijk gemaakt door voortdurend onderzoek en financiering, belooft een paradigmaverschuiving in de strijd tegen darmkanker. Door de integratie van AI in de klinische praktijk kunnen artsen effectiever en efficiënter darmkanker opsporen en behandelen, waardoor levens mogelijk worden gered en de kwaliteit van leven van patiënten wordt verbeterd.

Onderzoek naar darmkanker

Bekijk de video hieronder >>

Meer over: