Ga naar de inhoud

Chimpansee Wouter overleden in Beekse Bergen

Update:
Chimpansee

In safaripark Beekse Bergen is een tragisch voorval gebeurd. Chimpansee Wouter is overleden na een gevecht met andere chimpansees. Het dier raakte ernstig gewond en moest geopereerd worden. Ondanks de inzet van de dierenartsen overleefde Wouter de operatie niet en stierf op de operatietafel.

Chimpansees kunnen normaal gesproken 40 jaar worden, maar Wouter was slechts 23 jaar oud.

Chimpansees en conflicten

Conflicten onder chimpansees komen vaker voor, maar zelden met zulke ernstige gevolgen. Volgens het dierenpark is dit soort gedrag niet ongewoon bij deze dieren, echter had het deze keer grote fysieke consequenties voor Wouter. Parkmanager Rens Willemsen legt uit dat enkele bezoekers getuige waren van de ruzie.

Verzorgers konden de groep snel naar binnen leiden en hebben Wouter apart genomen voor behandeling. Helaas heeft hij de operatie niet overleefd. Vorig jaar vond er ook een tragisch incident plaats toen chimpansee Stephan na een conflict verdronk.

Bekijk hier beelden van Wouter toen hij nog in leven was en genoot van het gezelschap van Lily en Anna.. De tekst gaat onder de video verder >>

Implicaties voor de Beekse Bergen

Dit voorval roept vragen op over de veiligheid en het welzijn van de dieren in Beekse Bergen. Het park huisvest ongeveer 20 chimpansees, verdeeld over twee groepen. Na dit incident en het verlies van Stephan vorig jaar, staat het dierenwelzijn nog meer onder de aandacht. Het park en de verzorgers nemen maatregelen om dergelijke gebeurtenissen in de toekomst te voorkomen.

Conflicten tussen chimpansees

Deze slimme primaten kunnen soms in conflictsituaties belanden vanwege rivaliteit over voedsel, territorium of dominantie binnen hun groep. Maar hoe gaan ze hiermee om?

De tekst gaat onder de foto’s verder >>

Chimpansees communiceren tijdens conflicten op verschillende manieren, van vocale signalen tot indrukwekkende lichaamstaal. Dreigend grommen, opgeblazen lichaamshoudingen en zelfs fysieke confrontaties zijn niet ongewoon. Interessant is dat conflicten niet altijd escaleren tot gevechten. Chimpansees tonen ook verzoenend gedrag, zoals het uitsteken van een hand of een omhelzing, om spanningen te verminderen en relaties te herstellen.

Conflicten hebben vaak langdurige effecten op de groep. Ze kunnen de sociale hiërarchie veranderen, individuele relaties beïnvloeden en zelfs migratie naar andere groepen stimuleren. Voor Wouter is het conflict helaas fataal geweest.

Bron: NOS

Meer over: