Draai voor klassieke weergave

Zo maak je - van het begin tot eind - zelf een fotoboek

Fotoboeken maken - een klusje dat vaak wordt uitgesteld. Hoewel de ene na de andere foto wordt geschoten, blijven ze tegenwoordig langer op je smartphone of camera dwalen dan dat ze in een boek terechtkomen. Zonde, want herinneringen zijn er om vast te leggen. Daarom een aantal tips voor het maken van een fotoboek - Waar moet je beginnen en hoe kun je deze het beste bestellen?

Ouderwets plakboek

Je kunt foto’s nog steeds in een boek plakken, de manier die je waarschijnlijk gewend bent. Haal een leeg fotoalbum in de winkel en ga aan de slag zoals je dat al die jaren hebt gedaan. Inclusief met de hand geschreven beschrijvingen zoals “De eerste zomervakantie aan huis, Playa del Balcon”. En maak je vooral niet druk als je handschrift niet meer is wat het ooit is geweest. Om de gemaakte foto’s af te laten drukken, controleer je de mogelijkheden bij de dichtstbijzijnde fotowinkel. De één heeft genoeg aan de geheugenkaart van je smartphone of camera, bij de ander is het gewenst om de foto’s op een usb-stick te zetten. Of je laat ze online afdrukken en bezorgen.

Stappenplan foto’s op je computer zetten

Je moet er even de tijd voor nemen om foto's op je computer te zetten. Maar als je eenmaal door hebt hoe het moet, maakt het niet meer uit om hoeveel foto’s het gaat. Maak daarom gebruik van het volgende stappenplan.

1. Bedenk welke foto’s je graag wilt overzetten. Staan deze foto’s op je smartphone of op je camera? Bij zulke apparaten wordt altijd een snoertje meegeleverd die je in de computer kunt stoppen.
2. Doe de ene kant van het snoer in het apparaat en de andere kant in de USB poort van de computer.
3. Heb je een Apple computer? Open ‘Finder’.
4. Heb je een Windows computer? Open ‘Verkenner’.
5. Als het apparaat is verbonden, verschijnt de ervan linksonder in het scherm van Finder of Verkenner.
6. Klik op het apparaat en je komt terecht in allerlei mapjes. Ga op zoek naar de map waar de foto’s staan die je zoekt. Het kan zijn dat je vanaf je telefoon of camera toestemming moet geven.
7. Nu kun je de foto's selecteren en vanaf de externe locatie naar je computer slepen. Je kunt de foto’s met de muis verslepen, of je kunt ze kopiëren en plakken. Dat doe je met de rechtermuisknop of met een toetsencombinatie op je toetsenbord. Met CTRL + A selecteer je alle foto’s, met CTRL + C kopieer je de foto’s en met CTRL + V plak je de foto’s op de juiste plaats. Op Apple werkt dat hetzelfde met ‘command’.
8. Het kan even duren voordat alle foto’s zijn overgezet. Vaak kun je de voortgang in de gaten houden.
9. Wil je de foto’s juist op een USB-stick zetten? Dat werkt hetzelfde. Sluit de USB-stick aan, open hem op je computer onder Finder of Verkenner en sleep de foto’s van je computer naar de locatie van de USB-stick.

Een online fotoboek aanmaken

Nu je de foto’s op je computer of externe schijf hebt gezet, kun je ook gemakkelijk een online fotoboek aanmaken. Het is handig om de foto’s die je in een boek wilt zetten, van tevoren in mappen in te delen. Zo voorkom je dat je in het programma moet uitzoeken welke foto’s geschikt zijn voor het album. Maak op je computer of externe schijf een map ‘Inge 55’ aan en een map ‘Album Inge 55’. Je hebt de foto’s van je 55ste verjaardag geselecteerd en mislukte foto’s eruit gehaald in de albummap. In het online fotoboekprogramma hoef je vervolgens alleen de juiste map aan te klikken. Je kunt de foto’s handmatig in het online fotoboek slepen, of ze automatisch laten indelen. Heb je ze automatisch laten indelen, maar wil je twee foto’s verwisselen? Geen probleem, ook na de automatische indeling kun je het boek handmatig aanpassen.

Fotoboek checklist

Of je nu gaat voor een ouderwets plakboek of een online fotoboek, je kunt altijd gebruikmaken van de volgende checklist om alles uit jouw fotoboek te halen.

- Staat iedereen op de foto? Sta je er zelf bijvoorbeeld wel tussen?
- Bedenk welk formaat fotoboek je neemt, en hoe groot je de foto’s laat drukken (het moet wel passen).
- Kijk of er een kortingscode beschikbaar is voor het printen van foto’s of fotoboek.
- Controleer het aantal pagina’s van een plakboek om in te schatten of je genoeg ruimte hebt voor je foto's.
- Houd het overzichtelijk en zet niet alles door elkaar: Sorteer op datum of gelegenheid.
- Maak bij een online fotoboek voor het gemak gebruik van automatisch indelen.
- Zorg voor bijschriften, met de hand geschreven of getypt.
- Maak creatief gebruik van stickers zoals praatwolkjes of feestballonnen.
- Vergeet een online fotoboek nooit tussentijds op te slaan om te voorkomen dat je opnieuw moet beginnen.
- Controleer de voorbeeldweergave van een online fotoboek voordat je deze bestelt.
- Stel het maken van een fotoboek voortaan niet meer uit.

Nu je nieuwe fotoboeken hebt besteld, is het tijd om de oude weer eens onder het stof vandaan te halen.Op deze manier heb je nog meer plezier van je oude fotoboeken.

Auteur: Anouk Bruel