Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Liggen jouw oude fotoboeken te verstoffen? zo heb je er toch plezier van

Iedereen heeft ze wel ergens liggen: oude fotoboeken waar niemand in jaren naar heeft gekeken, en die alleen maar stof liggen te vangen op zolder of in een rommelkast. Zonde, wat zo’n boek vol herinneringen is juist zo dierbaar en speciaal! Hoe kun je er (nog) meer plezier van hebben?

Digitaliseren

De eerste stap is het digitaliseren van de foto’s. Dit is een pittig en tijdrovend klusje, maar met het grootste resultaat. Want dit zorgt ervoor dat je de foto’s voor allerlei doeleinden kunt gebruiken. Er zijn een aantal manieren waarop je oude foto’s kunt digitaliseren:

  1. Je kunt je foto’s naar een fotozaak brengen, waar zij de foto’s inscannen en op een USB-insteekgegeheugen zetten.
  2. Je kunt een speciale fotoscanner kopen en zelf aan de slag gaan.
  3. Je kunt de scanfunctie van je gewone printer gebruiken.

De eerste optie bespaart je heel veel tijd en moeite, maar is wel duur. Bij de andere twee opties moet je zelf het werk verrichten. Een fotoscanner zal zorgen voor een betere kwaliteit foto’s dan de normale printer.

Foto’s gebruiken

Nu de foto’s op je computer staan, kan de echte lol beginnen. Je kunt er nu van alles mee doen om ervoor te zorgen dat je de foto’s regelmatig langs ziet komen. Bekijk deze 6 tips om digitale foto's te gebruiken:

1. Druk de foto’s af in een koffietafelboek

Ouderwetse fotoboeken zijn onhandig, kwetsbaar en nemen veel ruimte in. Die zet je niet even in de woonkamer neer. Gelukkig zijn er tegenwoordig een heleboel online services, waarmee je je foto's in een mooi, compact boek kunt laten afdrukken. Die passen een stuk beter in de boekenkast en kun je makkelijk even pakken om er doorheen te bladeren. Kijk hier waar je dit soort fotoboeken online kunt bestellen.

2. Speel de foto’s af op je televisie

De meeste mensen hebben tegenwoordig een Smart TV waar je veel meer mee kunt doe dan alleen TV-kijken. Op de meeste televisies zit ook een optie waarmee je foto’s kunt afspelen. Wanneer je geen TV kijkt, kun je je televisie gebruiken als een soort digitale fotolijst die doorlopend oude foto’s afspeelt. Dit zal leiden tot dagelijks ‘o ja’-momenten en leuke gesprekken. Ook ideaal om die bijzondere vakantiefoto's tijdens een gezellig avondje met familie of vrienden te tonen. 

3. Maak een wandcollage

Waarom een grote foto aan de wand hangen, als je er ook een heleboel op kunt hangen? Het staat erg sfeervol en speels om meerdere foto’s op één canvas af laten drukken, of zelf met een schaar en lijm aan de slag gaan. Je kunt natuurlijk ook een collage maken van verschillende aparte lijsten met verschillende foto’s en die bijelkaar ophangen. Jouw mini-galerie. 

4. Maak persoonlijke verjaardagskaarten

Wat is er nu leuker dan een verjaardagskaart ontvangen met een jongere jij op de voorkant? Je kunt de oude foto’s die je tegenkomt in de toekomst gebruiken voor jarige vrienden en familieleden en deze heel eenvoudig omtoveren tot een bijzondere wenskaart

5. Houdt een foto-avond

Nodig familie uit, doe de gordijnen dicht, en duik jullie herinneringen in. Speel foto’s af op een groot scherm of met een beamer. Door de foto’s komen er vast allerlei verhalen los en heb je een hele gezellige avond. Dit kun je zelfs nog uitbreiden met een korte quiz met vragen over de foto's. 

6. Print de foto’s op woondecoraties

Nog een leuke manier om van je foto’s te genieten: print ze op handige accessoires en leuke decoraties. Mokken, muismatten, magneten, puzzels, sneeuwbollen, dekbedden, shirts: bedenk het, en je kunt er een foto op zetten. Ook leuk om als persoonlijk cadeautje aan iemand anders te geven.

Auteur: Quirine Brouwer