Ga naar de inhoud

Is een elektrische cv ketel goedkoper dan gas?

Update:
Elektrische cv ketel goedkoper dan gas

Steeds meer mensen stappen over op elektrisch verwarmen. De populariteit van een elektrische cv ketel ten opzichte van een gewone cv ketel stijgt enorm. Overweeg je (ook) om de huidige cv ketel te vervangen? Lees of het de investering waard is.

In ieder huishouden is comfortabele warmte de eerste vereiste voor prettig wonen. Een duurzame energiebron ten koste van een veel hogere rekening willen we liever niet. Is een elektrisch alternatief als je wilt verwarmen de beste optie? Dit zijn de voor en nadelen van een elektrische cv ketel.

Werking van een elektrische cv-ketel

Een elektrische cv-ketel functioneert door elektriciteit opwekken om warmte te genereren voor het verwarmen van het huis. Dit systeem is met name geschikt voor huishoudens die niet zijn aangesloten op het gasnetwerk of die van hun gasketel willen afstappen. In vergelijking met traditionele gasgestookte ketels biedt een elektrische cv-ketel een interessant alternatief.

Kosten en installatie

De kosten van een elektrische cv-ketel variëren afhankelijk van het model en de installatievereisten. Factoren zoals de grootte van de woning, of het een goed geïsoleerde woning betreft en individuele elektriciteitsbehoeften spelen een rol bij het bepalen van de kosten. Een basismodel zonder sanitaire verwarming kost gemiddeld tussen de € 1.000 en € 2.000, terwijl een model dat zowel verwarming als warmwatervoorziening biedt, geprijsd kan zijn tussen € 4.000 en € 6.000. Dit is excl. de stookkosten.

Soorten Cv-Ketels: een overzicht

Bij het kiezen van een cv-ketel voor je huis zijn er verschillende opties om uit te kiezen, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten cv-ketels en hun verschillen:

  1. Gasgestookte HR-ketel: Dit type cv-ketel maakt gebruik van aardgas als brandstof en wordt beschouwd als een van de meest efficiënte verwarmingssystemen. HR-ketels halen een hoger rendement door de warmte uit de verbrandingsgassen terug te winnen, waardoor ze minder energie verbruiken en lagere energiekosten opleveren.
  2. UHR (Ultra) Ketel: Een UHR-ketel is een geavanceerdere versie van de HR-ketel, die nog hogere rendementen biedt. Deze ketels zijn ontworpen om nog efficiënter te werken en dus nog minder energie te verbruiken dan standaard HR-ketels.
  3. HR-e (Elektrische) Ketel: In tegenstelling tot gasgestookte ketels maakt een HR-e ketel gebruik van elektriciteit als energiebron voor verwarming. Deze elektrische ketels zijn ideaal voor huishoudens die niet zijn aangesloten op het gasnetwerk, kiezen voor een efficiënte manier om de hoge gasprijzen willen vermijden of die streven naar een meer duurzame verwarmingsoplossing.

HR = Hoog rendement

Bij het kiezen tussen deze opties is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de beschikbaarheid en prijs van gas, de energie-efficiëntie van de ketel en de totale kosten op lange termijn. Een goed begrip van de verschillende soorten cv-ketels kan je helpen om de juiste keuze te maken voor jouw specifieke behoeften en situatie.

Lees ook: steeds vaker bezwijken oude cv-ketels door vrieskou.

Van stadsverwarming overstappen op een elektrische cv ketel?

Het is mogelijk om over te stappen van stadsverwarming naar een elektrische cv-ketel, maar het proces kan enkele uitdagingen met zich meebrengen en hangt af van verschillende factoren:

  1. Beschikbaarheid van alternatieve verwarmingsbronnen: Voordat je overstapt, moet je ervoor zorgen dat er een betrouwbare en betaalbare alternatieve verwarmingsbron beschikbaar is, zoals elektriciteit. Zorg ervoor dat je woning geschikt is voor installatie van een elektrische cv-ketel en dat er voldoende elektrische capaciteit beschikbaar is in het elektriciteitsnetwerk.
  2. Installatiekosten: De omschakeling naar een elektrische cv-ketel kan gepaard gaan met aanzienlijke installatiekosten, waaronder de aanschaf van de ketel zelf, eventuele aanpassingen aan de elektrische installatie van je huis en installatiekosten.
  3. Energie-efficiëntie en kosten: Voordat je overstapt, is het belangrijk om de energie-efficiëntie en de kosten van stadsverwarming en elektrische verwarming te vergelijken. In sommige gevallen kan stadsverwarming efficiënter en kosteneffectiever zijn dan elektrische verwarming, afhankelijk van factoren zoals de gebruikte energiebronnen en de tarieven voor energielevering.
  4. Contractuele verplichtingen: Als je momenteel bent aangesloten op een stadsverwarmingssysteem, moet je mogelijk contractuele verplichtingen nakomen voordat je kunt overstappen naar een andere verwarmingsbron. Controleer je contract met de leverancier van stadsverwarming om te zien of er beperkingen of kosten verbonden zijn aan het opzeggen van het contract.

Elektrische cv combiketel vaak gekozen

De nieuwe ketel (combi) is een populaire keuze vanwege hun efficiëntie en gemak. Ze bieden 3 verschillende opties, waaronder de mogelijkheid om volledig onafhankelijk van de centrale verwarmingsketel te functioneren, wat betekent dat ze warm water kunnen produceren zonder dat het uit een aparte tank komt

Voordelen en nadelen

1. Voordelen van elektrische cv-ketels

Een van de voordelen van elektrische cv-ketels is de mogelijkheid om ze te combineren met zonne-energie, warmtepompen en zonneboilers. Dit draagt bij aan duurzaamheid en helpt de CO2-uitstoot te verminderen. Bovendien zijn elektrische ketels efficiënt in gebruik en vereisen ze minder onderhoud dan gasgestookte ketels vanwege het ontbreken van verbranding.

Nog een voordeel: Gas is te duur geworden

Bekijk de video en het advies van een particulier hieronder en lees verder >>

2. Wat zijn de nadelen van een elektrische cv ketel

Hoewel elektrische cv-ketels veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen en overwegingen. Zo kan het stroomverbruik van een elektrische cv-ketel hoger zijn dan die van een gasgestookte ketel, wat resulteert in mogelijk hogere energiekosten. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de benodigde elektrische capaciteit en eventuele aanpassingen aan de elektrische installatie van het huis.

Kan de centrale verwarming op elektriciteit?

Elektrische cv-ketels kunnen inderdaad dienen als een vorm van centrale verwarming, waardoor ze een alternatief zijn voor gasgestookte systemen. Naast de radiatoren kan de vloerverwarming of airconditioning er ook op worden aangesloten.

Toekomstperspectief elektrische cv ketel

Met de groeiende aandacht voor duurzaamheid en de verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen, worden elektrische cv-ketels steeds relevanter. In de toekomst zullen ze naar verwachting een belangrijke rol spelen bij het vervangen van traditionele gasgestookte systemen, vooral met de toenemende verplichtingen voor duurzame verwarmingsoplossingen.

Het is ook de moeite waard om te overwegen of er nog investeringssubsidies beschikbaar zijn voor elektrische cv-ketels, evenals de mogelijkheid om gebruik te maken van hoge rendements cv-ketels die een efficiëntere energieopwekking bieden.

Hoog rendement cv-ketel

Uiteindelijk zullen centrale verwarmingsketels op gas vervangen worden door duurzamere alternatieven. In 2026 is het bijvoorbeeld verplicht vanuit de overheid om de centrale verwarmingssystemen te vervangen door hernieuwbare alternatieve verwarmingsoplossingen zoals de elektrische cv verwarmingsketel.

Om verschillende redenen is de gasgestookte centrale verwarmingsketel vandaag de dag nog een uitstekende keuze. Vergeleken met de oudere boiler die er lang geleden was, is de technologie verbeterd. In de meeste gevallen wordt gas bespaard door het installeren van gasverwarmingssystemen in het huis.

Geldt er nog investeringssubsidie duurzame energie voor een elektrische cv-ketel?

De beschikbaarheid van investeringssubsidies voor elektrische cv-ketels kan variëren afhankelijk van de regio en het specifieke beleid. Het is raadzaam om bij overheid (lokale instanties als de gemeente in je woonplaats) of energieleveranciers na te gaan of er subsidies beschikbaar zijn.

Verbod op elektrische cv-ketels

Het installeren van een elektrische cv-ketel als enige warmteopwekker in een verwarmingssysteem, is sinds maart 2020 niet toegestaan. Dit geldt op cv-ketels voor rijtjeshuizen of vrijstaande woningen. Er zijn wel uitzonderingen waar het nog mogelijk is, dat zijn:

  • Een appartement
  • Kleine ruimtes, zoals Tiny houses
  • Een combinatie unit (voor de centrale verwarming en warm tapwater), het installeren van een elektrische cv-ketel als enige warmteopwekker in een verwarmingssysteem is wel verboden
  • Als bijverwarming voor bijvoorbeeld een studeerkamer

Verplichting warmtepomp

De verplichting van een warmtepomp gaat vanaf 2026 vooral gelden voor veel rijtjeshuizen en vrijstaande woningen. Overigens zijn er voor de aanschaf van warmtepompen wel subsidies en renteloze leningen te krijgen.

Conclusie is een elektrische cv ketel duurder dan gas?

  1. Initiële kosten: Over het algemeen zijn elektrische cv-ketels duurder in aanschaf dan gasgestookte ketels. Dit kan de initiële kosten van het overschakelen naar een elektrische cv-ketel verhogen.
  2. Exploitatiekosten: Elektriciteit kan duurder zijn dan gas op basis van energieprijzen, maar elektrische cv-ketels hebben over het algemeen een hoger rendement dan gasgestookte ketels. Dit betekent dat ze meer van de energie die ze verbruiken omzetten in bruikbare warmte, wat kan resulteren in lagere energierekeningen op de lange termijn.
  3. Onderhoudskosten: Elektrische cv-ketels hebben over het algemeen minder onderhoud nodig dan gasgestookte ketels, omdat ze geen verbrandingsproces hebben dat periodiek onderhoud vereist. Dit kan op de lange termijn kosten besparen.
  4. Milieueffecten: Elektrische cv-ketels stoten geen schadelijke emissies uit tijdens het gebruik, terwijl gasgestookte ketels wel bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen. Als je de milieu-impact wilt verminderen, kan een elektrische cv-ketel aantrekkelijker zijn.

Door deze aspecten te overwegen, kunnen huiseigenaren een weloverwogen beslissing nemen over de overstap naar een elektrische cv-ketel als onderdeel van hun centrale verwarmingssysteem.

Tot slot: veelgestelde vragen over elektrische cv ketels

Bekijk de video hieronder >>

Meer over: