Ga naar de inhoud

Wildplukken in de herfst: dit zijn eetbare wilde planten

Update:

Kastanjes, paddenstoelen en noten: loop een rondje in het bos in de herfst en je ziet dat de natuur van alles te bieden heeft in dit seizoen. Wat mag je wel en niet meenemen?

Boswachters vragen om de dieren niet al hun voedsel te ontnemen. Hoe zit het nou precies? Je leest het in dit artikel.

Waar mag je wildplukken in de herfst?

We beginnen met het slechte nieuws: wildplukken is in Nederland over het algemeen verboden. Vooral in beschermde natuurgebieden en openbare gebieden is wildplukken niet toegestaan. Gelukkig is er ook goed nieuws, want in de praktijk wordt wildplukken voor eigen gebruik gedoogd door Staatsbosbeheer. Je mag dan maximaal 250 gram aan planten meenemen, wat ongeveer net zoveel is als een klein champignonbakje.

Daarnaast is de regel dat je maximaal een tiende van wat er groeit mag plukken, zodat de groei niet verstoord wordt en de voortplanting niet in gevaar komt. Let tijdens het wildplukken op dat je geen andere natuur vertrapt, en als vanzelfsprekend mag je beschermde plantensoorten nooit plukken.

Voedselbossen – wildplukken herfst

Er zijn ook bepaalde uitzonderingen die gelden per gemeenten. In bepaalde gemeenten mag je bijvoorbeeld geen paddenstoelen meenemen. Zoek de wildplukregels altijd eerst uit voor de gemeente waar je wil gaan wildplukken.

Als je zeker wil weten dat je goed zit, dan kun je naar een speciaal voedselbos of naar een pluktuin gaan. Hier is wildplukken uiteraard toegestaan, vaak tegen een kleine betaling.

Maar wie weet vind je ook al van alles in je eigen achtertuin?

Wildplukken herfst: 6 favorieten

Je denkt misschien: in de herfst gaat alles toch dood, wat valt er dan nog te plukken? Maar niets is minder waar: ook in de herfst groeit er in de natuur van alles dat je kunt eten.

Dit zijn onze 6 favorieten:

1. Kastanjes

Hét teken dat de herfst begonnen is: wanneer de kastanjes op de grond liggen. Wat veel mensen niet weten, is dat de kastanjes die we over het algemeen zien helemaal niet eetbaar zijn. Dit zijn namelijk wilde kastanjes, ook wel sierkastanjes. De eetbare variant is de tamme kastanje. Deze herken je aan de lange, stekelige naalden op de schil en de vorm van deze kastanje.

Waar wilde kastanjes vaak mooi ovaal of rond zijn, zijn tamme kastanjes meer druppelvormig en hebben ze een platte kant. Vaak zitten er 2 tot 3 kastanjes in een bolster van de tamme kastanje. Je kunt de tamme kastanje rauw eten maar hij is nog lekkerder als je ‘m roostert. De smaak is nootachtig en het is hartstikke gezond, er zitten veel vitamines in.

2. Walnoten

Walnoten vallen tussen half september tot eind oktober van de bomen. Ze zijn natuurlijk geweldig om zo in het wild tegen het lijf te lopen, want in de supermarkt zijn ze best prijzig. Je kunt walnoten het beste zo snel mogelijk rapen nadat ze gevallen zijn, anders gaan ze schimmelen. Pluk ze echter niet van de boom: als een walnoot nog niet gevallen is, is ‘ie nog niet rijp. Bovendien beschadig je de boom als je de noot ervan aftrekt.

3. Hazelnoten

Hazelnoten groeien aan de hazelaar: een grote struik met groene bladeren met een kartelrand. De hazelnoten zijn rijp en te oogsten tussen september en november. Het handige is dat je hazelnoten al kunt oogsten wanneer ze nog niet helemaal rijp zijn, omdat ze thuis gewoon verder rijpen.

4. Eikels

Als er iets óveral in het bos te vinden is, dan zijn het wel eikels. Maar wist je dat je deze ook kunt eten? Misschien niet op de manier waarop je gewend bent, eten kun je ze wel.

Dit doe je door ze te pellen en koken in zout water. Je zal zien dat het water bruin wordt: dit is de tannine in de eikels, een stofje dat niet zo goed is voor onze nieren. Ververs daarom een paar keer het water tot het niet meer bruin wordt. Hierna kun je ze stampen en bijvoorbeeld met groenten verwerken tot een burger of er meel van maken.

5. Dennennaalden

Ja, zelfs dennennaalden kun je in je gerechten verwerken. Niet om te eten, maar wel om te gebruiken als garnering bij vlees of groenten voor een heerlijk herfstige dennensmaak! Pak je vlees of groenten in met dennennaalden en leg dit in de oven. Hierna verwijder je de naalden weer en kun je genieten van een herfstig gerecht. Vooral de naalden van de Zilverspar smaken erg lekker. Wildplukken in de herfst is echt een aanrader voor een natuurliefhebber of als je gek van eten bent.

6. Paddenstoelen

Als laatste zijn er ook een paar paddenstoelensoorten die in Nederland voorkomen die je kunt eten. Pas natuurlijk wel op en dubbelcheck altijd of dat wat je plukt ook eetbaar is. Vooral met paddenstoelen kan het flink misgaan.

Dit zijn eetbare varianten paddenstoelen:

  • Zwavelzwam: deze lichtoranje dakjes groeien op bomen en smaken als je ze bakt naar kip. Daarom wordt deze paddenstoel ook wel ‘boskip’ genoemd!
  • Cantharel: deze paddenstoel wordt ook wel dooierzwam genoemd. Het is een paddenstoel in trechtervorm met een grote hoed in een dooiergele of lichtoranje kleur en hij smaakt licht peperachtig.
  • Geschubde inktzwam: deze paddenstoel is 1 van de meest voorkomende inktzwammen in Nederland en veel mensen weten niet dat hij eetbaar is! Het is een witte ovaal met omgekrulde schubben en een zwarte binnenkant.
  • Eekhoorntjesbrood: deze licht- tot donkerbruine paddenstoel heeft een grote hoed en een steel die naar onderen breed uitloopt.

Paddenstoelenles:

Een video over eetbare paddenstoelen >>

Meer over: