Ga naar de inhoud

Bossen worden massaal geplunderd dit is waarom

Update:

Paddenstoelen, hout en kastanjes worden massaal uit het bos gesprokkeld. Boswachters signaleren dat het echt uit de hand loopt. Waarom neemt ineens iedereen zoveel mee? Lees hier waarom je geen spullen uit het bos moet halen en wat de oorzaak is van deze ‘plundering’. 

Van paddenstoelen tot halve bomen

Steeds meer mensen nemen natuurlijke producten mee uit het bos. Denk aan paddenstoelen, hout, kastanjes, fruitsoorten en noten. Best bijzonder, want eigenlijk mag je helemaal niets meenemen uit het bos. Wildplukken is zelfs officieel verboden. Bij kleine hoeveelheden knepen boswachters eerst een oogje toe. Tot nu. Staatsbosbeheer heeft gemeld dat het uit de hand loopt en roept op om te stoppen met het wegnemen van dingen uit de natuur. Het is namelijk ook voedsel voor de dieren die daar leven. 

Waarom nemen mensen natuurlijke producten mee uit het bos?

Wendy neemt kastanjes mee om er leuke knutselwerken van te maken, Valery verzamelt hout voor haar haard en Brenda plukt oesterzwammen om deze te verkopen in haar restaurant. Mensen nemen om allerlei verschillende redenen dingen uit de natuur mee. Zo wordt hout gesprokkeld om te gebruiken als brandhout voor in de haard. Wie een haard thuis heeft, gebruikt hem waarschijnlijk meer dan voorheen. Dit vanwege de stijgende energiekosten. Tamme kastanjes zijn te eten. De wilde worden meestal meegenomen om er leuke knutselwerken mee te maken of als herfstdecoratie. Paddenstoelen meegenomen om ze te gebruiken voor consumptie. Sommige paddenstoelen zijn best lekker! Het eten van natuurlijke producten is helemaal hip en past in een duurzame, gezonde levensstijl. Toch is het slim, los van de plundering, om de paddenstoelen te laten staan. Ze zijn vaak giftig. Hazelnoten en walnoten worden eigenlijk bijna altijd meegenomen om op te eten.

Stop ermee of accepteer de consequenties 

Geen dingen meer uit het bos meenemen naar huis dus. Wie wel betrapt wordt op wildplukken, riskeert een boete. Deze kan oplopen tot wel € 4.500. Best een fikse boete dus. Dit komt omdat wildplukken volgens de wet onder stroperij valt. Boswachters delen zelden boetes uit voor wildplukken. Pas als mensen met boodschappentassen het bos uit wandelen of als mensen kastanjes uit de bomen slaan, wordt het een ander verhaal. Daarbij is het zo dat niet alle boswachters mensen kunnen beboeten. Dit kan alleen het deel dat ook buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) is.

Je doet er goed aan om het risico niet te nemen. Voor jezelf én voor de natuur. Voor wie hout sprokkelt, heeft het Staatsbosbeheer nog een belangrijke boodschap: het heeft geen zin. Voordat jouw gesprokkelde hout de haard in kan, moet het nog 1 á 2 jaar drogen. 

Meer over: