Ga naar de inhoud

10 meest pittoreske dorpen en stadjes van Nederland 2023

Update:
In samenwerking met:

Nederland kent vele pareltjes van dorpen en piepkleine steden. Met tal van monumenten, beklinkerde straatjes, statige gebouwen en sfeervolle pleinen, zijn het stuk voor stuk ware openluchtmusea. Uit de vele gezellige dorpen en kleine steden selecteerden we er 10 pittoreske plaatsen.

Dit zijn de 10 meest pittoreske dorpen en stadjes van ons land:

1. Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het kleinst bewoonde Waddeneiland. De prachtige natuur is sowieso al een reden tot bezoek. Het eiland heeft maar één dorp, met dezelfde naam als het eiland. Het plaatsje is een aaneenschakeling van charmante vissershuisjes. De enorme walviskaken in het centrum herinneren aan de walvisvangst. Bijzonder is dat het piepkleine dorp wel 2 vuurtorens telt. Eten en overnachten in het traditionele hotel Van der Werff maakt een verblijf op “Schier” tot een feest.

2. Orvelte

Het historische plaatsje Orvelte in Drenthe is één groot openluchtmuseum. Langs de oude klinkerweggetjes liggen de mooiste Saksische boerderijen. Daarin huizen leuke ambachtelijke bedrijfjes die regelmatig bijzondere demonstraties geven. Orvelte staat model voor het traditionele Drentse brinkdorp uit de periode rond 1900. Op het dorpsplein, de Brink, verzamelen de schapen zich voor hun vertrek naar de heidevelden in de omgeving.

3. Giethoorn

Giethoorn is een pittoresk waterstreekdorp in de kop van Overijssel. De oude dorpskern is alleen via het water bereikbaar. De vele kanaaltjes met de prachtige bruggetjes geven Giethoorn een prachtige aanblik. Niet voor niets heeft Giethoorn als bijnaam het Venetië van het noorden. Varend met een traditionele punter trekt de ene na de andere nostalgische boerderij aan je voorbij.

4. Elburg

Hanzestad Elburg is een prachtige, middeleeuwse vestingstad, gelegen aan het Veluwemeer. Binnen de stadsmuren heeft Elburg een kaarsrecht stratenplan, uniek in Nederland. In de smalle klinkerstraatjes lijkt de tijd stil te hebben gestaan. De handel bracht Elburg eeuwenlang welvaart. Dat zie je terug in de prachtige panden in het centrum. Maak zeker ook een vaartocht in een traditionele vissersboot op het Veluwemeer.

5. Oudewater

Oudewater verkreeg al stadsrechten in 1265 en is daarmee de oudste stad in het Groene Hart. De binnenstad heeft maar liefst 95 gemeentelijke monumenten en 127 rijksmonumenten. Oudewater is daarmee de stad met de hoogste monumentendichtheid van Nederland. Het mooiste gebouw is de oude heksenwaag. Je vindt ook een beeld van Swiebertje. Voor deze tv-serie diende het historische Oudewater als decor.

6. De Rijp

De Rijp is in de 13e eeuw gesticht. Eeuwenlang had De Rijp een open vaarverbinding met de zee. Dat bracht veel welvaart in de 16e en 17e eeuw. Het centrum van De Rijp herbergt nog tal van prachtige monumenten uit die welvarende tijd. Rond de Kleine en de Grote Dam staan prachtige panden. Vooral het Oude Raadhuis is een plaatje. Verder vind je in De Rijp vele kanaaltjes. Daarlangs staan prachtige houten huisjes. Rondom De Rijp werden de eerste polders drooggemalen. Door de droogmakerij ontstond de polder de Beemster, UNESCO-werelderfgoed.

7. Heusden

De parel van de provincie Noord-Brabant is vestingstad Heusden. Heusden is een echte stad, maar heeft met minder dan 1.500 inwoners een gezellige dorpse sfeer. In het historische centrum ga je terug in de tijd. Je loopt over de klinkerstraten van het ene schitterende monument naar het volgende. Let vooral op de vele bijzondere gevelstenen op de koopmanswoningen. Sla ook de fraaie vestingwerken en de Visbank niet over als je Heusden bezoekt.

8. Goedereede

Goedereede op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee is niet groot. Het is een genot om door het pittoreske centrum vol historische gebouwen te lopen. Je voelt je als het ware bezoeker van een middeleeuwse stad. Slenter daarom op je gemak door de steegjes en straatjes. Onderweg kom je dan zeker de bijzondere toren van Goedereede tegen. Ook de molen, de haven en hotel De Gouden Leeuw. Daar resideerde lang geleden de enige Nederlandse paus. De Pieterstraat is de meest fotogenieke straat van Goedereede.

9. Thorn

Thorn, het witte stadje in Noord-Limburg, bestond al in de 10e eeuw. Lange tijd was de plaats een mini vorstendom. Het meest karakteristiek zijn de vele witgeschilderde huizen in het centrum. De plaats bezit diverse kanunnikenhuizen. Deze woningen waren bestemd voor de geestelijken van het kapittel van Thorn. Ook het voormalige Begijnhof en de overblijfselen van de Abdij van Thorn zijn bekende bezienswaardigheden.

10. Dreischor

Dreischor op Schouwen-Duiveland is het mooiste dorp van Zeeland. Het is een ringdorp: rondom de kerk en begraafplaats ligt in een ring de bebouwing. Een gracht vormt de scheiding tussen de kerk en de bebouwing. Dreischor is bekend door de vlasteelt die er eeuwenlang plaatsvond. De derde zaterdag van augustus herdenkt men dit tijdens de jaarlijkse vlasdag. De Sint-Adriaanskerk en de korenmolen Aeolus (genoemd naar de Griekse god van de wind) bepalen het straatbeeld van Dreischor aan de Grevelingen.

Reisinspiratie pittoreske dorpjes

Wil je nog meer reisinspiratie? De website grijsopreis.nl informeert en inspireert actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. Van uitjes in Nederland tot de mooiste stedentrips in het buitenland. Ook voor een verre reis doe je er veel inspiratie op.

In samenwerking met:

Meer over: