Ga naar de inhoud

Foute webwinkels: hoe herken je (goedkope) rommel en dropshipping?


Je ziet een mooie aanbieding online, je bestelt het en je krijgt vervolgens spullen die erg tegenvallen. En als je nog even goed kijkt, zie je dat de producten uit een spotgoedkope Chinese webshop komen, waar ze maar een fractie kosten van wat jij hebt betaald. Hoe komt dat? Mag dat? En hoe kun je de herkomst van een product achterhalen en het de volgende keer voorkomen?

Sommige webwinkels kopen al hun spullen in bij goedkope Aziatische groothandels. Bestel je iets bij zo’n website, dan laten zij hun Aziatische zakenpartner je bestelling uitvoeren. Dat heet dropshipping: de Nederlandse webwinkel heeft geen voorraad en is ook niet aansprakelijk als je niet blij bent met je bestelling. Je moet lang wachten tot je bestelling wordt geleverd, de kwaliteit kan flink tegenvallen en je betaalt veel te veel. 

Hoe herken je dropshipping?

Met deze 5 tips kun je een dropshipping-website herkennen voordat je bestelt en de herkomst van het product achterhalen.

#1 Lees recensies

Je komt een prachtige aanbieding tegen in de mail of op sociale media. Voordat je gaat klikken: bekijk de winkel even. Is dat een Nederlandse of een Europese site? Zie je ergens recensies? Niet alleen op de website zelf kun je ervaringen van klanten lezen, maar ook als je via een zoekmachine naar de webwinkel kijkt. Zoek bijvoorbeeld op de naam van de webwinkel + ervaringen of beoordelingen.

#2 Controleer de levertijden

Heb je te maken met zo’n dropshipper, dan komen de spullen uit Azië. Dat betekent dat het zeker twee weken duurt, maar meestal langer, voordat je de bestelling in huis hebt. Staan op een website zulke lange levertijden, dan loop je risico dat je spullen bestelt bij een groothandel in China.

#3 Zoek naar bedrijfsinformatie

Is de webwinkel ingeschreven bij de Nederlandse Kamer van Koophandel, of kun je geen Kvk-nummer vinden? Dat laatste is geen goed teken. Kijk ook of er een bezoekadres is, een Nederlands telefoonnummer of een fysieke winkel.

#4 Bekijk het retourbeleid

Lees op de website wat er staat over het ruilen van spullen. Koop je kleding, en ben je niet tevreden, waar kun je dan de spullen naartoe sturen? En moet je daar kosten voor betalen? Een webwinkel die niet duidelijk is over het retourbeleid, is niet betrouwbaar.

#5 Zoek zelf bij de groothandel

Klinkt mysterieus, een Aziatische groothandel, maar je kunt de websites van die winkels zelf ook bekijken. Als je even zoekt, vind je daar de spullen die je wilde bestellen staan – voor een veel lager bedrag dan in de Nederlandse website. Zoek bijvoorbeeld naar AliExpress of naar Wish, en je kijkt je ogen uit: zoveel keuze en heel voordelig.

Is dropshipping eigenlijk illegaal?

Dat is het niet. Ook niet als je bestelling veel meer kost dan de webwinkelier er aan de groothandel voor heeft betaald, ben je niet opgelicht. Gezonde handelsgeest, zou je kunnen zeggen. En uiteraard zijn niet alle spullen uit China prullen of van een slechte kwaliteit. Misschien ben je dik tevreden met je bestelling.

De consumentenbond zegt wel dat een winkel eerlijk moet vermelden dat de spullen uit Azië komen, en dat er een lange levertijd is. Bovendien moeten ze ervoor zorgen dat je spullen kunt terugsturen als je niet tevreden bent.

Bestel je spullen die je wilt gebruiken in de keuken, verzorgingsproducten of kinderspeelgoed? Realiseer je dan dat deze spullen vanuit Azië niet voldoen aan de strenge Europese eisen, die aan dit soort producten worden gesteld. Het kan zo zijn dat ze zijn gemaakt van materiaal dat niet voedselveilig is, of dat de verzorgingsproducten ingrediënten bevatten die hier niet in cosmetica zijn toegestaan.

Lees ook:
– Wil je iemand anders verrassen met een leuk geschenk? Bestel dan een brievenbuscadeautje! 
– Hoe zit het eigenlijk met cadeaubonnen die je nog in huis hebt? We vertellen je hoe lang die geldig zijn.

Bron: opgelicht
Auteur: Sabina Posthumus

Meer over: