Draai voor klassieke weergave

De beste tips om dementie te herkennen

Als je vaak iets vergeet en je verliest weleens je focus, denk je vast: ik lijk wel dement. Hoe weet je of er echt iets aan de hand is? Misschien horen je geheugenproblemen gewoon bij het ouder worden of de overgang? Wat is dementie eigenlijk precies? Kun je dementie bij jezelf herkennen en hoe herken je dementie bij een ander? Allemaal vragen waar je graag een antwoord op krijgt.

Dementie is de kapstok van ziekteverschijnselen

Het woord dementie is eigenlijk een kapstok waaraan een hele reeks ziekteverschijnselen worden opgehangen. Ziektes met als gemeenschappelijk kenmerk dat de hersenen aangetast worden en steeds minder in staat zijn om informatie op te nemen en te verwerken. De term is een paraplubegrip en als het gaat om herkennen van de symptomen, kunnen we daarvoor beter de ziekte Alzheimer bij de kop vatten.

Signalen van alzheimer

Alzheimer is veruit de meest voorkomende oorzaak van dementie bij ouderen. De eerste signalen – gebrek aan focus, slapeloosheid en vergeetachtigheid – zouden al in een vroeg stadium van de ziekte opgemerkt kunnen worden. Ze worden gemakkelijk, soms niet onterecht, aangezien voor de symptomen van een burn-out, voor hormoonstoornissen, een vitaminetekort of depressie. Al helemaal als je nog niet hoogbejaard bent. Vaak beseft men pas later dat het de eerste aanwijzingen waren voor een hersenziekte.

Bagatelliseren vergeetachtigheid

Het helpt niet mee dat de verschijnselen per persoon én per ziekte kunnen verschillen. Welke symptomen er precies optreden, wordt bepaald door de aard, plaats en ernst van de afwijkingen in de hersenen. Het helpt ook niet dat we mogelijke signalen het liefst bagatelliseren of wegwuiven: ‘Iedereen vergeet wel eens wat, toch?’ of ‘Ik ben gewoon een beetje te druk’.

Alzheimer vroegtijdige diagnose

Het is een feit dat de kans op dementie, en vooral op de ziekte van Alzheimer, sterk toeneemt als je ouder wordt. Helaas is er nog steeds geen remedie voor gevonden. Kleine vooruitgangen worden geboekt bij het vertragen van het proces, die zijn veelal tijdelijk. De ziekte stoppen of omkeren is er (nog) niet bij. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe beter, want dan kan de ziekte wellicht nog enigszins gestabiliseerd of verzacht worden. Bovendien kun je er dan nog mee leren omgaan, wat een onschatbare verworvenheid is.

Symptomen vroeg herkennen van alzheimer

Bijna iedereen kent wel iemand met de ziekte van Alzheimer. Tijd om onder ogen te zien dat je er zelf óf in je naaste omgeving mee te maken krijgt. Daarom is het een goed idee om deze lijst van vroege symptomen door te nemen. 

Top 10 symptomen Alzheimer herkennen:

  1. Er treedt vergeetachtigheid op, zodanig dat het problemen oplevert
  2. Niet meer op woorden kunnen komen
  3. Er zijn problemen met taal
  4. Vaak dezelfde vragen stellen, zonder er erg in te hebben
  5. Dingen onafgemaakt laten
  6. Het besef van tijd en plaats wordt minder
  7. Spullen die je kwijt was op de raarste plaatsen terugvinden
  8. Het deelnemen aan sociale activiteiten vermindert
  9. Het gedrag en karakter verandert
  10. Situaties inschatten en keuzes te maken wordt moeilijker

MMSE test om Alzheimer te herkennen

Zie je bij jezelf of je naaste tekenen die in de richting van Alzheimer wijzen, dan kun je door je huisarts een MMSE test laten doen. Dat is een Mini-Mental State Examination. De test geeft inzicht in hoe het gaat met je geheugen, je taalvermogen en je concentratie (cognitieve vaardigheden). Een lage score betekent niet meteen dat je dementie hebt, het geeft wel voldoende reden tot verder onderzoek. De uitslag kan ook geruststellen als blijkt dat je geheugen en vaardigheden beter zijn dan je wellicht vreesde.

Wij geven ook uitleg en tips over een verhoogde ontstekingswaarde.

Auteur: Sarah Saarberg