Draai voor klassieke weergave

Tips om dementie bij jezelf of een ander te herkennen

Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes, waaronder Alzheimer en Parkinson. Patiënten die aan dementie leiden hebben moeite met praten, onthouden, en begrijpen. Wat houdt dementie precies in en waaraan kun je dementie herkennen? 

‘Ik lijk wel dement’, is vaak de eerste gedachte die in je opkomt als je weer eens iets vergeet.  Hoe weet je nu wanneer er echt iets aan de hand is? Misschien horen geheugenproblemen wel bij het ouder worden of bij de overgang? Men spreekt van dementie als de hersenen zijn aangetast en je signalen daardoor niet goed kunt verwerken. Dit kan zowel geestelijke als lichamelijke klachten met zich meebrengen. 

De eerste signalen van dementie

De eerste signalen van dementie – gebrek aan focus, slapeloosheid en vergeetachtigheid – kunnen al in een vroeg stadium opgemerkt worden. Al wordt het gemakkelijk, en soms niet onterecht, aangezien voor de symptomen van een burn-out, hormoonstoornis, vitaminetekort of depressie. Zeker wanneer je nog niet op leeftijd bent, aangezien 8 procent van de mensen boven de 65 jaar, 25 procent boven de 80 jaar en 40 procent boven de 90 jaar dementie heeft.

Symptomen verschillen per persoon

De verschijnselen van dementie kunnen per persoon én per ziekte verschillen. Welke symptomen er precies optreden, wordt bepaald door de aard, plaats en ernst van de afwijkingen in de hersenen. Het helpt ook niet mee dat we mogelijke signalen het liefst bagatelliseren of wegwuiven: ‘Iedereen vergeet wel eens wat, toch?’ of ‘Ik ben gewoon een beetje te druk’. 

Alzheimer: de meest voorkomende vorm

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Maar liefst 65 procent van de dementiepatiënten lijdt aan Alzheimer. Het is een feit dat de kans op dementie, en vooral op de ziekte van Alzheimer, sterk toeneemt als je ouder wordt. Hoewel er nog geen medicijn is om dementie te genezen, zijn er wel middelen die het proces kunnen vertragen. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe beter, want dan kan de ziekte nog gestabiliseerd of verzacht worden. Bovendien heb je tijd om ermee om te leren gaan, wat van onschatbare kan zijn.

Meest voorkomende symptomen van Alzheimer:

  1. In toenemende mate dingen vergeten
  2. Herinneringen verliezen
  3. Niet meer op namen en woorden kunnen komen
  4. Vaak dezelfde vragen stellen
  5. Dingen onafgemaakt laten
  6. Geen besef meer hebben van tijd en plaats
  7. Spullen eerder kwijtraken en op onlogische plekken leggen
  8. Minder deelnemen aan sociale activiteiten
  9. Veranderen in gedrag en karakter
  10. Slaapproblemen en onrust ervaren

Een test om dementie te herkennen

Herken je de symptomen van dementie bij jezelf of een ander? Je kunt – ook bij twijfel – altijd langsgaan bij de huisarts en een MMSE test doen. De MMSE (mini-mental state examination) test het geheugen, taalvermogen en concentratievermogen van iemand met geheugenproblemen. Mocht de uitslag tegenvallen, ben je er misschien nog vroeg bij. En mocht het meevallen, hoef je je daar in ieder geval niet meer druk om te maken. Je kunt ook een online test doen via de website van Alzheimer Nederland, om binnen een paar minuten te kijken hoe je geheugen ervoor staat. 
 

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij klachten altijd een arts.

Lees ook:

Auteur: Anouk Bruel

Bronnen: Alzheimer Nederland, CZ