Draai voor klassieke weergave

Botontkalking, wat doe je eraan?

Iedereen krijgt ermee te maken: botontkalking. Al vanaf je 35ste worden je botten brozer en dus kwetsbaarder. Als je valt, breek je sneller wat en herstel je minder voorspoedig. Is er wat aan te doen? Te voorkomen of te genezen is osteoporose niet, te vertragen wel.

Eerst is het goed om te weten wat botontkalking (osteoporose) precies is. Je botten bestaan uit een harde buitenkant en zacht binnenwerk. En om dat laatste gaat het: levend weefsel dat zichzelf voortdurend vernieuwt, maar daar steeds meer moeite mee krijgt naarmate we ouder worden. Uiteindelijk wordt er meer oud weefsel afgebroken dan dat er nieuw wordt aangemaakt. Bij de een gaat dat wat sneller dan bij de ander, vrouwen hebben er bijvoorbeeld meer last van dan mannen en erfelijke eigenschappen spelen ook mee.

Wandelen in het zonnetje

Botontkalking voorkomen of genezen kan niet. Maar je kunt wel wat doen om het risico te beperken of om de ontwikkeling ervan te vertragen. Door bijvoorbeeld calciumrijke producten te eten. Bewegen helpt ook. Niet meteen extreem gaan sporten, maar lekker wandelen bijvoorbeeld. En doe dat dan meteen in het zonnetje. Dan krijg je een dosis vitamine D binnen en ook dat helpt tegen botontkalking. Dagelijks vijftien minuten onbeschermd (dus zonder hoge factor zonnebrandcrème) in de zon met handen en gezicht is voor de meeste mensen met een lichte huid voldoende om met behulp van zonlicht vitamine D aan te maken in je lichaam.

Niet vallen, maar meten

Hoe weet je of je last hebt van botontkalking? Wachten tot je een keertje valt en iets breekt is natuurlijk geen goed idee. Je kunt beter om een botmassascan vragen aan je huisarts. Daarmee wordt gemeten hoe het er met jouw botten voorstaat. En hoe vroeger je erbij bent, des te beter. Dan kun je meteen in overleg met je behandelend arts beginnen met het treffen van voorzorgsmaatregelen. Want als wandelen in de zon of een calciumrijk dieet niet meer volstaan, dan zijn er aanvullende maatregelen nodig.

Zorg goed voor jezelf

Botontkalking is een beetje een vervelende loterij. We hebben er allemaal mee te maken, maar voor de een pakt het beter uit dan voor de ander. Er zijn factoren die botontkalking beïnvloeden. Is het erfelijk, dan kun je er eerder last van krijgen dan een ander. Als je langdurig bepaalde medicijnen slikt (zoals prednison), te maken hebt met chronische ontstekingen of bijvoorbeeld aanhoudende rugklachten, dan kun je meer kans maken op ernstiger botontkalking. Daar kun je zelf niets aan doen. Maar je kunt wel goed voor jezelf zorgen, zoals met de tips hierboven en jezelf in de gaten (laten) houden door regelmatig een botmassascan te laten uitvoeren.

Wil je meer weten over botontkalking? Neem dan een kijkje op de site van osteoporose.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Auteur: Sarah Saarberg