Ga naar de inhoud

Cryolipolyse: vet verwijderen door bevriezing steeds populairder

Update:
Cryolipolyse

De laatste trends op het gebied van een gezonde levensstijl is cryolipolyse. Dat is vet verwijderen door bevriezing. De klinieken schieten als paddenstoelen uit de grond. Deze techniek is zo populair omdat het de niet-chirurgische manier van vet verwijderen is. Wat houdt het precies in en is het veilig?

Hoe werkt cryolipolyse?

Tijdens een cryolipolyse-behandeling koelen ze je onderliggende vetweefsel tot -11 graden Celsius. Door deze lage temperatuur stelt de behandelaar de vetcellen bloot aan een proces genaamd apoptose, waarbij het vet afbreekt en geleidelijk door het lichaam afvoert. De behandeling is in de meeste gevallen gericht op probleemzones zoals: 

  • Taille (de bekende ‘lovehandles’)
  • Buik
  • Bovenarmen
  • Benen
  • Rug 
  • Dijen
  • Onderkin

Let op: cryolipolyse resulteert niet in gewichtsverlies, maar helpt bij het verminderen van lokale vetophopingen en het vormgeven van het lichaam.

Hoe effectief is cryolipolyse?

Cryolipolyse staat bekend om zijn effectiviteit bij het verminderen van vetcellen. Na slechts 1 behandeling kan het vetweefsel 20% verminderen. Het optimale resultaat bereik je meestal na ongeveer 2 maanden, hoewel zichtbare resultaten al na 4 weken merkbaar is. 

Het is wel belangrijk op te merken dat cryolipolyse geen vervanging is voor een gezonde levensstijl. Het is aanbevolen om altijd een gebalanceerd dieet te volgen en regelmatig te bewegen om de beste resultaten te behouden voor je gezondheid.

Cryolipolyse heeft een aantal voordelen ten opzichten van bijvoorbeeld liposuctie:

  • Het is pijnloos en niet-invasief
  • Het heeft geen hersteltijd nodig
  • Het verbetert de huidconditie
  • Het is bewezen effectief

Hoeveel centimeter verlies je met cryolipolyse?

Het verlies aan centimeters varieert afhankelijk van factoren zoals de behandelduur, het aantal behandelingen en de individuele reactie van het lichaam. Gemiddeld kan tot enkele centimeters verlies worden waargenomen in de behandelde zones.

Cryolipolyse pas je ook toe op het gezicht, bijvoorbeeld voor het verminderen van je onderkin. Nieuwere technologieën maken het mogelijk om nauwkeuriger te werken en bieden behandelingen die specifiek voor verschillende delen van het lichaam, inclusief het gezicht zijn.

Deze manier van vet verwijderen is niet zomaar een overwaaiende trend. Het biedt een veelbelovende niet-chirurgische optie voor het verminderen van vetophopingen en het stroomlijnen van het lichaam.

Kan cryolipolyse fout gaan?

Over het algemeen is cryolipolyse veilig, met minimale risico’s op complicaties. Omdat het een niet-invasieve behandeling is, zijn er geen sneden of naalden nodig, wat resulteert in een korte herstelperiode. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam, maar zoals bij elke medische procedure zijn er wel contra-indicaties en risico’s waar rekening mee moet worden gehouden.

Contra-indicaties bij toepassing van vet bevriezen zijn:

  • Diabetes: Voor mensen met diabetes kan cryolipolyse mogelijk niet geschikt zijn vanwege het risico op complicaties en langzamere genezing. Wanneer je cryolipolyse gaat toepassen raden we je aan dit met je huisarts  te bespreken voordat je de behandeling overweegt.
  • Bloedverdunners: Het gebruik van bloedverdunners kan een contra-indicatie zijn voor cryolipolyse vanwege het verhoogde risico op blauwe plekken en bloedingen. Het is raadzaam om dit met een specialist te bespreken voordat je de behandeling ondergaat.

Het is belangrijk altijd een gekwalificeerde professional te raadplegen, voordat je besluit deze behandeling te ondergaan. Met de juiste verwachtingen en zorgvuldige opvolging van de instructies, kan cryolipolyse een effectieve aanvulling zijn op een gezonde levensstijl voor diegenen die op zoek zijn naar een beetje extra hulp bij het bereiken van hun gewenste lichaamsvorm.

Cryolipolyse is niet gratis en de kosten variëren enorm

De kosten voor cryolipolyse variëren sterk afhankelijk van je individuele situatie en de gewenste resultaten. Hoeveel vet pak je aan en op welke specifieke plekken? Per behandeling ligt de prijs tussen de 200 en 900 euro. Aangezien meerdere behandelingen nodig zijn, is het totale kostenplaatje aanzienlijk hoog. Tijdens het 1e consult in een kliniek bespreek je wat de totaalprijs is voor het aantal behandelingen die jij nodig hebt.

Hieronder vind je een indicatie van de kosten per type behandeling:

  • Cryolipolyse, per behandeling: €350 – €400
  • Cryolipolyse met erkende CoolSculpting apparatuur en onder toezicht van een arts, per behandeling: €450 – €500

Hoewel cryolipolyse geen operatie is, is een consult met de specialist meestal vereist voorafgaand aan de behandeling. Tijdens dit consult bespreek je hoeveel behandelingen nodig zijn en wat de totale kosten zijn.

De kosten variëren per behandeling

De kosten van cryolipolyse variëren per behandeling vanwege verschillende factoren, waaronder:

  • Het behandelde gebied: Het bevriezen van een kleine zone, zoals je onderkin, kan minder kosten dan het behandelen van grotere gebieden zoals dijen.
  • De omvang van het probleem: Hardnekkige vetophopingen vereisen mogelijk meer behandelingen, wat resulteert in hogere kosten.
  • De kliniek: Grotere, bekendere klinieken hanteren vaak hogere prijzen dan kleinere, minder bekende praktijken.
  • Specialistische expertise: Tarieven variëren afhankelijk van de ervaring en kwalificaties van de specialist.
  • Faciliteiten: Het gebruik van de behandelkamer en bijbehorende materialen kan de kosten beïnvloeden.

Kan ik een vergoeding krijgen voor cryolipolyse?

De behandeling met vet bevriezen valt onder cosmetische behandelingen en daarom krijg je geen vergoeding van jouw zorgverzekeraar. Het is een keuze op basis van esthetiek, niet van medische noodzaak.

Hoewel cryolipolyse een effectieve methode kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat het geen alternatief is voor obesitas. Als je hulp nodig hebt bij afvallen, zijn er mogelijk wel vergoedingen beschikbaar via je zorgverzekeraar. Neem contact op met je verzekeraar voor meer informatie over de mogelijkheden.

Kies je kliniek verstandig, lees de reviews

Hoewel cryolipolyse geen ingrijpende operatie is, is het cruciaal om een goede kliniek te kiezen waar je behandeld wordt door een ervaren specialist. Lees onafhankelijke online beoordelingen en let niet alleen op de prijs, maar ook op de kwalificaties en ervaring van de arts. Zo ben je meer zeker dat je in de goede handen bent.

Bekijk hier nog de video met Mika die nog meer vragen stelt over Cryolipolyse aan huidtherapeut Denise >>

https://youtu.be/jbKbp4kObzQ?si=ufm9yzE1FnFwmPrw

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gewichts- of gezondheidsproblemen altijd een arts.

Meer over: