Ga naar de inhoud

Dit zijn de oorzaken bij blaasjes op de tong en tips om er vanaf te komen


Een blaasje op de tong. De meeste mensen hebben er weleens last van. Vaak gaat het om een zogeheten afte. Een grijswit of gelig plekje met een rode ontstoken rand. Of je nu jong of oud bent; een afte kan op elke leeftijd voorkomen. Wat zijn de oorzaken en adviezen bij aften?

Wat is een afte?

Een afte (stomatitis aphthosa) is een blaasje of zweertje in de mond, met een doorsnede van drie tot vier millimeter. Aften verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen en dus ook op de tong. De zwerende pijn van het blaasje kan vooral tijdens het eten van zuur en pittig voedsel naar boven komen. Sommige mensen voelen een afte al aankomen. Als je er vaker last van hebt, kun je het beginnende pijnlijke gevoel herkennen. Het is belangrijk om ervan af te blijven. Blaasjes kunnen het herpesvirus bevatten, wat zich weer verder kan verspreiden over je lichaam wanneer je eraan zit. Maar je geen zorgen, over het algemeen zorgen mondblaasjes niet voor problemen.

Oorzaken blaasjes op de tong (aften)

Hoewel het iedereen kan overkomen en maar liefst één op de vijf volwassenen er last van heeft, zijn er verschillende oorzaken van blaasjes op de tong. We zetten ze op een rijtje: 

–    Een tekort aan vitaminen en mineralen 
–    Bijten op de wang tijdens het kauwen
–    Te hard tandenpoetsen of flossen
–    Een slechte mondhygiëne 
–    Stress of hormonale schommelingen
–    Een niet goed passend gebit of scherpe tanden die in de wang snijden
–    Een besmetting met een virus of bacterie
–    Aandoeningen waardoor de mond gevoeliger is (zoals glutenintolerantie)
–    Een reactie op bepaalde medicijnen

Adviezen bij blaasjes op de tong (aften)

Blaasjes op de tong kunnen geen kwaad, zijn niet besmettelijk en verdwijnen vaak vanzelf binnen een à twee weken. Er is geen wetenschappelijk bewijs over wat remmend werkt bij aften. Het is een kwestie van kijken welk middel bij jou goed werkt. De volgende adviezen kun je uitproberen om de pijn te verzachten en/of de afte zo snel mogelijk te doen verdwijnen.

–    Raak de afte niet aan (zowel met handen als tandenborstel)
–    Zorg voor een goede weerstand 
–    Spoel je mond met mondspoeling
–    Poets je mond voorzichtig, met een zachte borstel
–    Gebruik een mondgel met lidocaïne om de pijn te verlichten
–    Eet geen pittig gekruid eten
–    Eet geen hard eten zoals crackers met scherpe randjes
–    Drink geen zure dranken, zoals frisdrank en sinaasappelsap

Regelmatig last van aften

Heb je regelmatig last van aften? Dan is het verstandig om het met je huisarts of tandarts te bespreken en te kijken naar de mogelijke oorzaak. Doe dit ook wanneer de afte na twee weken niet vanzelf is verdwenen of als je naast de afte last hebt van koorts. Maak daarnaast niet te lang gebruik van een mondspoeling met alcohol. De alcohol kan er op lange termijn voor zorgen dat het mondslijmvlies beschadigd.  

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Lees ook

Meer over: