Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Waar kan ik de betekenis van WhatsApp-smiley's vinden

Een emoji zegt soms meer dan duizend woorden, vind je niet? We gebruiken ze dan ook veel tijdens het WhatsAppen of op social media. Er zijn inmiddels meer dan 3000 emoji symbolen waar je uit kunt kiezen! Toch is niet elke betekenis even duidelijk.

Uit onderzoek blijkt dat dit de zeven meest gebruikte emoticons zijn. Hiervoor zijn meer dan 427 miljoen berichten geanalyseerd, die door meer dan 4 miljoen smartphonegebruikers verstuurd werden. 

1. Tranen van vreugde

De meest gebruikte emoticon heeft tranen van vreugde. De betekenis van deze emoticon is vrij duidelijk. De emoticon stelt een gezichtje voor dat zo hard moet lachen dat de tranen in zijn ogen springen. 

2. Blozend poppetje

Het blozende poppetje met lachende ogen gebruik je voor blije, warme en positieve reacties. Bijvoorbeeld als je iemand wil bedanken.  

3. Het hartje

Het rode hart wordt gebruikt om aan te geven dat iets leuk is. Deze emoticon is te vergelijken met een like op Instagram. Let wel op, een hartje kan romantisch of vriendschappelijk bedoeld zijn. 

4. Duim omhoog

Deze emoticon geeft een duim weer en is te vergelijken met de Like-knop op Facebook. Deze emoticon gebruik je in een WhatsApp om aan te geven dat iets leuk is of als je het ergens mee eens bent. 

5. Hartvormige ogen

De betekenis van de emoticon met hartjes als ogen is te vergelijken met het hartjes emoticon. Deze emoticon gebruik je om waardering of liefde uit te spreken.

6. De emoticon met bril

Deze emoticon draagt geen bril om hem te beschermen tegen de zon, maar om de blits te maken. Deze emoticon gebruik je dan ook als je iets cool vindt. 

7. Sluwe glimlach

Van deze emoticon zijn er uiteenlopende interpretaties. Het kan gaan om een arrogant glimlachje of een flirterige blik. Wees dan ook voorzichtig met deze emoticon voordat je je date een verkeerde indruk geeft.

De 7 meest verkeerd geïnterpreteerde emoticons

Omdat dezelfde emoticons wereldwijd door verschillende culturen gebruikt worden, kan er wel eens verwarring ontstaan. Om ongemakkelijkheden te voorkomen, wordt aangeraden deze tekst goed te lezen. 

1. De lachende drol

Deze emoticon wordt voornamelijk tijdens lollige buien gebruikt. In Japan betekent deze emoticon wat anders. Het Japanse woord voor poep begint met dezelfde klank als het Japanse woord voor geluk. Deze emoticon staat dus eigenlijk symbool voor geluk. 

2. De gevouwen handen

Deze emoticon wordt voornamelijk gebruikt als een high five of staat symbool voor bidden. De Japanse betekenis is daarentegen ‘alsjeblieft’ of ‘bedankt’. 

3. Het slaperig gezicht

Deze emoticon wordt meestal gebruikt om verdriet te tonen. Daarentegen betekent deze emoticon wat anders. Dit is namelijk een slapende emoticon met een snottebel - een gezicht dat je vaak voorbij ziet komen in Japanse animatieseries.


Chat je met je (klein)kinderen

Sommige emoticons hebben vooral onder jongeren een eigen betekenis gekregen. Let dus goed op als je met je (klein)kind aan het chatten bent. 

4. Vuur

De emoticon van vuur wordt gebruikt om aan te geven dat iets heel heet is. Jongeren gebruiken deze emoticon vaak ook dat ze iets tof, cool, of vet vinden. 

6. De aubergine

De aubergine-emoticon wordt vaak gebruikt als symbool voor het mannelijke geslachtsdeel.

7. De perzik

De perzik-emoticon wordt vaak gebruikt om het vrouwelijke geslachtsdeel of billen weer te geven.  

Verschil tussen emoticons en emoji's

Een emoticon is een symbool waarmee naar verschillende emoties wordt verwezen. Je kunt er een blije emotie mee aanduiden, maar ook een boos of verdrietig exemplaar. Het woord emoticon is een samenvoeging van de Engelse woorden emotion + icon (emotie, icoon, beeld). 

Emoticons worden ook wel smileys genoemd. Een smiley is een lachende emoticon, maar wordt ook gebruikt als algemene term voor alle emoticons. Ongeacht wel of geen glimlach. 

Een emoji is een kleine afbeelding, die je kunt gebruiken in digitale berichten. Ze worden veel gebruikt als emoticon, maar met emoji’s wordt niet altijd naar emoties verwezen. Het kunnen ook voorwerpen of getallen zijn. Het woord emoji is een samentrekking van de Japanse woorden e + moji (beeld + letterteken).
Emojis komen oorspronkelijk uit Japan, daarom zijn er ook erg veel emojis specifiek voor de Japanse cultuur.

Nog meer tips over online gedrag? Misschien leuk om te lezen is de reden waarom spelletjes spelen gezond voor je is. 

Auteur: Ilse Bloemendal