Ga naar de inhoud

Beste honden voor senioren: dit zeggen experts

Update:
Honden voor senioren
In samenwerking met:

Een hond is niet alleen maar gezellig, het is ook nog eens goed voor de gezondheid (van jullie beiden). Ben je de 60 gepasseerd en twijfel je of je nog wel een hond kunt adopteren? En als je dan voor een hond gaat, welk ras je is dan het best om te kiezen?

Margriet.nl zocht het voor ons uit met tips van hondengedragstherapeut Nadieh Cuijten.

Behoeften in kaart brengen

Elk mens is anders en heeft zijn of haar eigen behoeften. Nadieh adviseert daarom om eerst in kaart te brengen wat jij graag zou willen van een viervoeter en wat je het dier kunt bieden. “Stel jezelf eerst de vraag: kan ik een hond bieden wat deze nodig heeft en zijn mijn leefomstandigheden geschikt?”

Een oppashond of adopteren?

Als je ontdekt dat je misschien niet dag en nacht klaar kunt staan voor een hond, maar wel af en toe behoefte hebt aan gezelschap van een dier, kun je kiezen voor een oppashond. Je kunt deze af en toe uitlaten of gezellig een dagje in huis hebben. Zo heb je wel de lusten en niet de lasten. Voor senioren die een oppashond wel zien zitten, bestaat Stichting Oopoeh. Hier meld je je aan om in aanmerking te komen voor een oppashond. Je kunt ook kiezen voor adoptie, zeker als je nog prima 3 keer per dag een ommetje kunt maken.

“Je kunt rustige en kalme rassen adopteren zoals een Cavalier King Charles-spaniël, Boomer, Maltezer of Shih Tzu die al wat ouder zijn. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel en dat is het fijne aan adoptie: je weet zo wat voor karakter het hondje heeft en wat zijn behoeften zijn.” Daarbij is adoptie volgens Nadieh ook fijn voor de
honden: “Asielen zitten vol lieverdjes die graag een warm huisje zouden willen.”

Welke ras kies je?

  • Een jonge hond: als je je nog fit en sterk voelt, kun je voor een jonge hond of puppy gaan. “Let dan wel goed op de activiteiten die een hond nodig heeft. Sommige
    rassen hebben meer nodig dan alleen een wandeling.”
  • Een Boerenfox: Deze hond is ideaal voor als je actief bent en lekker kunt wandelen met de hond. Het dier kan, met wat oefening, zelfs mee op vakantie.
  • Een Toy Poedel: “Deze hondjes passen makkelijk in een draagtas of in je fietsmand. Ook handig: veel mensen vinden het geen probleem om eens op dit soort kleine
    hondjes te passen.”
  • Een Vlinderhondje: “Als je op zoek bent naar een gezelschapshondje dat ook intelligent is om leuke hersenspelletjes mee te doen, raad ik dit ras aan.”

In samenwerking met:

Meer over: