Ga naar de inhoud

Zaadbalkanker: Aandacht voor maandelijks zelfonderzoek


Met een ludieke actie spoort de Stichting Zaadbalkanker extra aandacht voor zaadbalkanker aan. Het maandelijkse luchtalarm, dat maandag om 12.00 uur afging, is hét teken voor mannen om zelf hun ballen te onderzoeken. Elke maand opnieuw dit ballenalarm! Wat wil Stichting Zaadbalkanker hiermee bereiken?  

Je testikels controleren

Zaadbalkanker, in de volksmond teelbalkanker genoemd, is de meest voorkomende kanker bij mannen tussen de 15 en 40 jaar. De 28-jarige arts Berend van Doorn, initiatiefnemer van de actie, zegt dat het belangrijk is een vast checkmoment in te bouwen. “Hoe sneller je erbij bent, hoe groter de overlevingskans”, aldus Van Doorn tegen de NOS. 

Stichting Zaadbalkanker slaat alarm

De campagne toont stoere mannen die hun handen in hun broek steken tijdens het luchtalarm. Het filmpje, ingesproken door Philip Freriks, geeft duidelijke instructies en wordt op social media gedeeld met de begeleidende hashtag #laatallesvallenenpakjeballen. “Het is natuurlijk een beetje gek”, zegt Van Doorn, “maar door de absurditeit hopen we toch dat het aankomt bij zoveel mogelijk mensen.” 

Noodzaak van de campagne

Verschillende ziekenhuizen delen de informatie over de actie zelfs op hun websites. Tahlita Zuiverloon en Arnout Alberts, urologen van het Zaadbalkankercentrum van het Erasmus MC, juichen het Ballenalarm van harte toe. ‘Regelmatig zelfonderzoek kan de ziekte in een vroeg stadium opsporen. Dit kan behandelingen als chemotherapie en bestraling voorkomen en zelfs levens redden. Dus als je het luchtalarm hoort: Laat alles vallen en pak je ballen, want je bent pas een vent als je je ballen kent.

Wil je weten hoe je zelf test? Bekijk hier de video checkjekiwis van Stichting Zaadbalkanker. 

De campagne wordt ondersteund door de Stichting Zaadbalkanker, de Urologie Maatschap van het St. Antonius ziekenhuis en F|Fort Foundation. 

Meer over: