Ga naar de inhoud

Verzekeraar komt met aparte verzekering voor elektrische auto

Update:

Er komt een aparte verzekering voor elektrische auto’s. Elektrische auto’s zijn duurder, waardoor er wellicht ook een hoge premie betaald moet worden. Bij een botsing op hoge snelheid is er vaak meer schade omdat kostbare accupakketten beschadigd raken.

Verzekeraar ZLM komt als eerste grote verzekeraar met een aparte verzekering voor elektrische auto’s. ZLM-directeur Oscar Monshouwer zegt dat het niet om een duurdere verzekering gaat. Volgens hem zijn elektrische autobezitters met de nieuwe premie goedkoper uit, afhankelijk van auto en prijsklasse.

Pechhulp bij lege accu

In het verzekeringspakket zit onder meer pechhulp als je met een lege accu strandt. Voorheen reden met name zakelijk rijders elektrisch. Maar steeds meer particulieren schaffen er 1 aan. De accu van een elektrische auto gaat soms sneller leeg dan verwacht door (weers)omstandigheden. Het grootste nadeel van elektrisch rijden: de auto’s hebben een beperkte actieradius, die bij kou snel daalt. 

ANWB rekent toeslag

Leden van de ANWB Wegenwacht die met een lege accu komen te staan, moeten volgens RTL voor hulp per keer 90 euro extra betalen. De ANWB rekent die toeslag om te voorkomen dat bestuurders bewust tot het laatste moment doorrijden. Daar is ZLM niet bang voor. Ze denkt dat mensen niet bewust tot het uiterste gaan.

Wat doen andere verzekeraars

De vraag is of andere grote verzekeraars nu ook met een aparte e-verzekering komen. Centraal Beheer laat weten de marktontwikkelingen nauwlettend te volgen. Bij verzekeraar Univé  hebben ongeveer 20.000 mensen een elektrische auto hier verzekerd. De verzekeraar heeft wel nagedacht over een speciale verzekering voor elektrische auto’s, maar besloten daar voorlopig niet voor te kiezen. 

Geen plannen

Onderzoek van Univé toont aan dat de angst voor een lege accu bij elektrische auto’s vaak groter is dan de daadwerkelijke kans op stilvallen. In de praktijk gebeurt dit volgens Univé net zo vaak als bij fossiele brandstofauto’s. Ook Interpolis heeft nog geen plannen zijn voor een speciale verzekering voor elektrische auto’s. Dat geldt ook voor Allianz Direct.

Bron: RTL. Foto: Volodymyr Kalyniuk by Canva

Meer over: