Ga naar de inhoud

De goedkope elektrische auto komt er aan, óf kies je toch voor een occasion?

Update:
Elektrische auto

De Europese autofabrikanten voelen al jaren de hete adem van de goedkope Chinese elektrische auto’s in hun nek. Maar ze laten het er niet langer bij zitten. Traditionele automerken als Volkswagen en Renault slaan terug met elektrische modellen die voor minder dan 25.000 euro de deur uit gaan.

Is dat nog te duur voor je, dan is een elektrische occasion misschien iets voor je. Binnenkort kun je deze 6 ‘goedkope’ elektrische auto’s verwachten:

1. Citroën ë-C3

Citroën presenteert de Citroën ë-C3 met een actieradius van 300 kilometer voor minder dan 25.000 euro. Om op een leuk bedrag uit te komen is de elektrische auto ontwikkeld op een nieuw, kosten drukkend platform.

2. Volkswagen ID.2 

In 2025 brengt Volkswagen de ID.2 op de markt, een kleine hatchback met 450 kilometer actieradius. Volkswagen hoopt onder de 25.000 euro uit te komen en zegt dat de elektrische auto zo compact is als een Polo, maar zo ruim als een Golf.

3. Volkswagen ID.1

Tijdens de onthulling van het ID.2-studiemodel kondigde Volkswagen een nog kleinere elektrische auto aan: de ID.1. Alles wordt in het werk gesteld om dit model – dat waarschijnlijk ID.1 gaat heten – onder de 20.000 euro te houden.

4. Fiat Panda EV

Ook Fiat komt met een goedkopere elektrische auto. Fiat roept dat het model goedkoper wordt dan alle andere elektrische auto’s. Het conceptmodel bestaat al sinds 2019. Spannend!

5. Renault 5

De Renault – Nissan – Mitsubishicombinatie kan niet achterblijven en werkt hard aan betaalbare elektrische auto’s. Volgend jaar komt de Renault 5 op de markt. Dat wordt een puik elektrisch voertuig met een retro design. De R5 gaat minder kosten dan de Zoë (34.895 euro). Benieuwd of ze onder de 25.000 euro uit komt.

6. Nissan Micra 

Hoe meer de ontwikkelingskosten verspreid worden over meerdere modellen, hoe goedkoper de auto. Dus komt hetzelfde concern met de elektrische Nissan Micra. Beloofd is dat ook dit model de 30.000 euro niet aantikt.

Nog te duur? Overweeg een elektrische occasion

Elektrische auto’s zijn vooral interessant voor zakelijke leaserijders. Na 3 tot 5 jaar lopen de leasecontracten af en belanden de auto’s op de particuliere tweedehandsmarkt. Het occasionaanbod groeit daardoor snel. Dus grijp je kans.

Let bij de aanschaf van een tweedehandsauto op de volgende 5 zaken:

  1. Vraag na of er nog garantie zit op de accu’s. De kracht van de accu’s vermindert namelijk in de loop der tijd.
  2. Bekijk de oplaadmogelijkheden in jouw omgeving.
  3. Wat is de actieradius van de auto, oudere elektrische auto’s hebben een minder groot bereik dan de nieuwere.
  4. Maak een lange proefrit, vergelijk het aantal gereden kilometers met de afname in actieradius.
  5. Kijk of de overheid nog aanschafsubsidie verstrekt, dit kan je geld schelen.

Bronnen: ANWB, Manner

Meer over: