Ga naar de inhoud

Antisemitisme in ons land bereikt ‘historisch dieptepunt’

Update:
antisemitisme

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) maakt zich grote zorgen om de veiligheid van Joodse Nederlanders. In 1 jaar tijd is het aantal meldingen van antisemitisme en discriminatie meer dan verdubbeld. De cijfers zijn van 155 in 2022 gestegen naar 379 in 2023.

Belangrijkste aanleiding: de Hamas-aanslag op 7 oktober en de oorlog in Gaza die erop volgde.

Haat jegens Joden schrikbarend toegenomen

Het CIDI vreest dat de cijfers over dit jaar nog hoger uitvallenen en spreekt van een historisch dieptepunt. “Het gaat in Nederland echt de verkeerde kant op met het toenemend antisemitisme”, vindt ook premier Mark Rutte Rutte. Vooral op scholen is de haat jegens Joden schrikbarend toegenomen, blijkt uit de Monitor Antisemitische Incidenten. “De onderwijsinspectie moet hiermee aan de slag”, zegt minister Dilan Yesilgöz.

Joods jongetje (8) uitgescholden voor kankerjood 

Een 8-jarig Joods jongetje is vorig jaar door medescholieren uitgescholden voor ‘kankerjood’. Een andere Joodse scholier werd benaderd door een leerling die beweerde dat hij ‘net als Hitler wil zijn en dat hij hetzelfde met Joden wil doen’ als hij later groot is. In de WhatsApp-groep van een andere school werd een Joodse scholier zelfs getagd met de woorden: ‘Revive Hitler’. Joodse leerlingen voelen zich dusdanig onveilig dat zij langdurig thuisblijven en zelfs overstappen naar een andere school. 

Lastig om verhaal van holocaust te onderwijzen

Volgens het CIDI is het aantal incidenten op scholen vervijfvoudigd. Scholen die structurele Jodenhaat niet tijdig aanpakken, houden zich volgens de Onderwijsinspectie niet aan de wet. De inspectie grijpt in bij scholen waar geen structurele maatregelen worden genomen om het veiligheidsgevoel te veranderen

Scholen zijn volgens Yeşilgöz verplicht kinderen te onderwijzen over de holocaust. “Wat wij veel horen, is dat docenten het heel lastig vinden”, zegt ze bij Op1. “Steun van het schoolbestuur is heel belangrijk. Ook de onderwijsinspectie moet hiermee aan de slag.” Tegelijkertijd mag het wat Yeşilgöz betreft niet afhankelijk zijn van scholen of kinderen iets meekrijgen van de gevolgen van Jodenhaat. “Het moet thuis beginnen.”

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Flyers met Hitler en Anne Frank door de brievenbus

Behalve kinderen zijn ook Joodse volwassenen al maanden het doelwit. Zo krijgen Joden sinds de Hamas-aanslag flyers met Hitler en Anne Frank door de brievenbus, ontvangen ze doodsbedreigingen op social media en zijn hun slaapkamerramen beklad met hakenkruizen en davidster. Eind vorige maand is een rabijn aangevallen in een winkelcentrum in Utrecht.

‘Ze zijn jullie vergeten te vergassen’

Ook Joodse instellingen en organisaties hebben te maken met Jodenhaat. Het Centraal Joods Overleg, krijgt een record hoeveelheid haatmail, post en andere schriftelijke uitingen te verduren, waaronder doodsbedreigingen. Hierin staan teksten als ‘kankerjoden moeten doodvallen’ en ‘ze zijn jullie vergeten te vergassen’.

Teveel incidenten van antisemitisme om bij te houden

Verspreid over het hele land kwamen vorig jaar in totaal 1550 meldingen van Jodenhaat binnen. Een kwart daarvan (379) wordt gezien als daadwerkelijk antisemitisme. Dat komt omdat niet bij alle incidenten onomstotelijk kan worden vastgesteld dat het motief gelinkt is aan expliciete Jodenhaat. Het CIDI telt alle openbare uitingen van Jodenhaat op bijvoorbeeld sociale media niet mee. Dat is ‘té omvangrijk om bij te houden’.

De tekst gaat onder de video verder >>

De geest gaat niet vanzelf terug de fles in 

Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) Eddo Verdoner noemt het ‘beschamend dat het zo ver heeft kunnen komen in ons land’. “De situatie verslechtert zienderogen”, zegt hij in het AD. “Achter deze cijfers gaan schrijnende verhalen schuil van kinderen en volwassenen die belaagd en beschimpt worden vanwege hun Joodse identiteit.”

Het is volgens hem ijdele hoop te denken dat de geest vanzelf weer in de fles gaat. Actie is nodig. “De kennis over Joden moet vergroot, want onbekend maakt onbemind”, stelt Verdoner.

Jodenhaat is strafbaar

Het CIDI pleit voor meer aandacht voor Jodenhaat in het onderwijs. Ook pleiten zij voor een betere registratie van haatmisdrijven en wil zij sociale media platforms en bedrijven dwingen om op te treden tegen antisemitisme. Ook wil de organisatie een zerotolerancebeleid bij strafrechtelijke vervolging.

“Jodenhaat is strafbaar. Daders worden gepakt en veroordeeld”, verzekert Yeşilgöz. Ondertussen neemt de bereidheid van de Joodse gemeenschap om aangifte te doen af omdat mensen het gevoel hebben dat er niks mee wordt gedaan.

Bronnen: CIDI, Op1, AD. Foto: TzahiV voor Canva

Meer over: