Ga naar de inhoud

Koning Willem-Alexander kijkt tevreden terug op Openingsdag Nationaal Holocaustmuseum

Update:
Opening Holocaustmuseum door Koning Willem Alexander

Koning Willem-Alexander deelde zijn gedachten over een zeer speciale dag tijdens de opening van het Nationaal Holocaustmuseum. Hij benadrukte het belang van herinnering en het recht op demonstratie, dat na de oorlog is herwonnen. Ondanks de demonstraties vroeg hij iedereen het museum te bezoeken om te leren over de gruwelen van de Holocaust.

Nationaal Holocaustmuseum opent deuren in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opende zondag het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam, een historisch moment waarbij hij een toespraak hield in de Portugese Synagoge en een rondleiding volgde in het museum. Het museum, gehuisvest in de voormalige Hervormde Kweekschool, vertelt het verhaal van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

De oprichting van het museum was een uitdaging, met financiering als een van de belangrijkste obstakels. Dankzij een succesvolle campagne en steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, evenals andere partners, werd het project uiteindelijk gerealiseerd.

Prominente gasten

De opening werd bijgewoond door hooggeplaatste gasten, waaronder demissionair premier Mark Rutte en de Israëlische president Isaac Herzog.

Koning Willem-Alexander benadrukte het belang van herinnering tijdens de opening van het museum en riep ondanks de protesten op tot een bezoek aan het museum om te leren over de gruwelen van de Holocaust.

Demonstraties tijdens opening Holocaustmuseum

De demonstraties bij de opening tonen de complexiteit van het recht op vrijheid van meningsuiting en protest, een recht dat tijdens de Holocaust niet bestond.

De aanwezigheid van zowel voor- als tegenstanders tijdens de opening symboliseert de levendige democratie en de vrijheid van meningsuiting die we vandaag de dag hebben, iets wat we nooit als vanzelfsprekend moeten beschouwen.

De demonstranten uitten boe-geroep zowel bij de aankomst als het vertrek van de koning. De demonstranten waren voornamelijk tegen de komst van de Israëlische president Isaac Herzog. De oorlog in Israël zet relaties in Nederland ook onder druk.

Na een oproep door de ME, vertrokken de meeste demonstranten van het Waterlooplein.

Media aandacht op social media

De tekst gaat onder de berichten verder >>

Holocaustmuseum belangrijk voor de herinnering

Naast de protesten roepen toespraken tijdens de opening ook aandacht op voor politieke en maatschappelijke kwesties, zoals het huidige asielbeleid en gezondheidsproblematiek.

De gebeurtenissen rond de museumopening trekken internationale aandacht en stimuleren bredere discussies over mensenrechten, migratiepolitiek en het belang van herdenking en educatie over historische genocides. Ze illustreren de voortdurende worsteling met thema’s zoals identiteit, tolerantie en verantwoordelijkheid binnen de Nederlandse samenleving en daarbuiten.

Desondanks blijven sociale en culturele initiatieven zoals het Nationaal Holocaustmuseum essentieel voor het bevorderen van kennis en begrip over het verleden, met als doel herhaling van dergelijke verschrikkingen te voorkomen en een brug te slaan naar een meer inclusieve toekomst.

De kwestie is politiek gemaakt

Frits Barend spreekt er schande van dat de komst van Israëlisch president Isaac Herzog voor de opening van het Nationaal Holocaustmuseum zorgt voor demonstraties. De kwestie is politiek gemaakt door de PvdA. Hoe durf je! Het is een echte schande.

Bekijk de uitzending hieronder terug >>

Toespraak van Koning Willem-Alexander

De woorden van Koning Willem-Alexander raken een diepe snaar. Door het museum aan te moedigen als een plek van lering over de Holocaust, herinnert hij ons eraan dat zulke geschiedenis nooit mag worden vergeten. De aanwezigheid van zowel voor- als tegenstanders tijdens de opening symboliseert de levendige democratie en de vrijheid van meningsuiting die we vandaag de dag hebben, iets wat we nooit als vanzelfsprekend moeten beschouwen.

Aankomst van de koning

Bekijk de video’s hieronder terug >>

Bron: wnl, Talpa

Meer over: