Ga naar de inhoud

Voetbalgeweld loopt de spuigaten uit, de incidenten op een rij

Update:
voetbalgeweld

Het loopt de spuigaten uit met het voetbalgeweld langs de Nederlandse voetbalvelden. De incidenten stapelen zich op en het gebruikte geweld wordt steeds heftiger. Zijn de voetbal hooligans nog te stoppen, zo vraagt iedereen zich inmiddels hardop af.

De KNVB kwam met een pakket strengere maatregelen. Het ziet het er niet naar uit dat het geweld van de een op de andere dag stopt, gezien het aantal incidenten van de afgelopen maanden.

Overzicht eredivisie incidenten in 2024:

7 april Feyenoord – Ajax

Woedende Ajax-supporters wachten de spelersbus van Ajax op op bij de Johan Cruijff ArenA na een historische nederlaag van 6-0 in De Kuip. “Schaam je kapot”, klinkt het vanuit de menigte. De supporters blokkeren de doorgang van de bus naar de ArenA.

Bekijk de beelden. De tekst gaat onder de video verder >>

In de Eerste divisie. 23 maart 2024 Roda JC – NAC Breda

Nabij het Parkstad Limburg Stadion escaleerde de situatie toen aanhangers van NAC Breda en Roda JC ongeregeldheden veroorzaakten. Bezoekende supporters richtten schade aan in het gastenvak, en na de wedstrijd zochten de thuisfans opzettelijk de confrontatie op met de Bredase aanhang.

Bekijk hieronder de beelden. De tekst gaat onder de video verder >>

Overzicht eredivisie incidenten in 2023:

3 september 2023 FC Utrecht – Feyenoord

Tijdens de wedstrijd tussen FC Utrecht en Feyenoord in Stadion Galgenwaard heerste al een grimmige sfeer. Na afloop raken de supporters slaags.

Bekijk hieronder de beelden. De tekst gaat onder de video verder >>

22 april FC Groningen – NEC

Een man gooit een beker met bier vanuit het publiek naar een grensrechter. Een 18-jarige is aangehouden. Het duel werd definitief gestaakt. 

5 april Feyenoord – Ajax

Met afschuw is door politici, autoriteiten en supporters gereageerd op het incident in de Kuip waarbij Ajacied Davy Klaassen een aansteker tegen zijn hoofd kreeg aangegooid, vanuit het Feyenoordpubliek. Een dieptepunt, klinkt het.

Bekijk hier het interview met Arne Slot over dit aanstekerincident. De tekst gaat onder de video verder >>

1 april AZ – Heerenveen

Supporters van Heerenveen gooien vuurwerk op hetwelk. De wedstrijd werd stilgelegd.

19 maart Groningen – Heerenveen

Een minderjarige FC Groningen-supporter slaat Groningen-speler Jetro Willems. De man is aangehouden. Behalve de minderjarige is tijdens het duel ook een andere man opgepakt op verdenking van mishandeling.

Begin maart

De politie weigert supporters van Cambuur en FC Groningen te begeleiden naar uitwedstrijden omdat er bedreigingen zijn geuit.

4 maart FC Volendam – FC Emmen

3 agenten worden mishandeld na de wedstrijd. Ze worden geschopt en geslagen en er wordt met allerlei materiaal naar ze gegooid.

24 februari Sparta – FC Utrecht

De wedstrijd wordt stilgelegd omdat Sparta-aanhangers allerlei voorwerpen op het veld gooien. Ze zijn het niet eens met een rode kaart.

23 februari  PSV – Sevilla 

De doelman van Sevilla wordt aangevallen door een PSV supporter. De dader had al 2 keer een stadionverbod aan zijn broek. Hij krijgt er nu eentje van 40 jaar, plus een celstraf.

19 februari Go Ahead Eagles – FC Twente

Supporters van Twente gooien stoeltjes en vuurwerk op het veld. De wedstrijd wordt stilgelegd.

26 januari FC Groningen – Cambuur

Groningen fans lopen het veld op. Deze wedstrijd is gestaakt en er zijn stadionverboden uitgedeeld. 

Anarchie onder supporters

Jan Brouwer, hoogleraar recht en samenleving aan de Rijksuniversiteit Groningen, doet onderzoek naar supportersgeweld. Hij denkt dat de toename van het geweld te maken heeft met de verandering in de hiërarchie in bepaalde ‘harde kern’-supportersgroepen. Tegen de NOS vertelt hij dat aan de bovenkant veel mensen zijn vertrokken terwijl aan de onderkant er veel nieuwe aanwas is bijgekomen. Er is bijna niemand meer om jonge voetbal supporters te vertellen wat de regels zijn. Er heerst een soort anarchie, volgens Brouwer.

.

Meer over: