Ga naar de inhoud

17 jaar prinses Ariane van Nederland

Update:
Ariane jarig

10 april viert prinses Ariane, de jongste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima der Nederlanden, haar verjaardag. Ter ere van deze speciale dag duiken we in de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van deze jonge prinses. 

Geboorte en doop

Prinses Ariane werd geboren op 10 april 2007 in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. Ze is het derde kind en de jongste dochter van koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Haar volledige naam is Ariane Wilhelmina Máxima Ines.

De tekst gaat onder de foto verder >>

Prinses Ariane werd 20 oktober 2007 in de Kloosterkerk in Den Haag gedoopt door dominee D. van der Boon. Als doopgetuigen traden op Erfgroothertog Guillaume van Luxemburg, Tijo Baron Collot d’Escury, Antoine Frilling, Valerie Delger en Inés Zorreguieta.

De tekst gaat onder de foto verder >>

Haar jeugd bracht zij grotendeels door op de Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar. In januari 2019 verhuisde zij met haar ouders en haar twee zussen, de Prinses van Oranje en Prinses Alexia, naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Betekenis van de naam

Ariane betekent de eerbiedwaardige. De naam moet volgens haar vader worden uitgesproken als ‘Ariaan’.

De tekst gaat onder de foto verder >>

Triple A

Met zijn 3e dochter wilde Willem-Alexander graag zijn ‘triple A rating’ krijgen, grapte hij al eens. De naam Ariane is dan ook niet zozeer een vernoeming, maar simpelweg een mooie naam met dezelfde voorletter als haar zussen. Deze luchtige opmerking van de koning benadrukt de informele en moderne benadering van het koningshuis ten opzichte van de traditionele regels en gebruiken.

Interesses en hobby’s

In haar vrije tijd houdt Prinses Ariane zich bezig met een scala aan activiteiten. Ze is actief in hockey, gitaar spelen, dansen, tekenen, tennis en zingen. Deze diverse interesses tonen haar veelzijdigheid en enthousiasme voor verschillende aspecten van het leven.

De tekst gaat onder de foto verder >>

Jeugd en opleiding

Prinses Ariane groeit op in een liefdevol en beschermd koninklijk milieu. Ze volgt haar opleiding aan de Bloemcampschool in Wassenaar, waar haar zussen, Prinses Amalia en Prinses Alexia, ook onderwijs genoten.

Net als haar zussen is Prinses Ariane betrokken bij verschillende koninklijke verplichtingen en evenementen.

De tekst gaat onder de foto verder >>

Studie

Prinses Ariane heeft de eerste 4 jaar van haar middelbareschooltijd doorgebracht op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. In de zomer van 2023 vervolgde ze haar opleiding aan het United World College Adriatic in Italië. Hier gaat zij op voor haar Internationaal Baccalaureaat, wat haar voorbereidt op een brede en internationale academische vorming.

De tekst gaat onder de foto verder >>

Carrière en toekomstverwachtingen

Als derde dochter van een koning is prinses Ariane vrij om te kiezen welke carrière ze wil volgen. Echter, zoals haar zus, prinses Alexia, al eens zei: Tuurlijk zijn er dingen die we later niet kunnen doen in onze positie. Feit is dat Ariane later haar eigen inkomen zal moeten verdienen; de kans dat ze op de troon belandt, is klein.

De tekst gaat onder de foto verder >>

Desondanks zal prinses Ariane, gezien haar koninklijke achtergrond, ongetwijfeld een invloedrijke rol spelen in de samenleving en kan ze een breed scala aan mogelijkheden overwegen voor haar toekomstige carrière. Haar opleiding, persoonlijke ontwikkeling en diverse interesses en hobby’s zijn belangrijke stappen op haar weg naar een zelfstandige en veelbelovende toekomst.

De tekst gaat onder de foto verder >>

Haar veelzijdige interesses, sterke educatieve achtergrond en betrokkenheid bij het koningshuis beloven een boeiende en veelbelovende toekomst voor deze jonge prinses.

De redactie van Startpagina feliciteert prinses Ariane van harte met haar verjaardag en wenst haar een gezond en voorspoedig jaar toe.

Foto: Andreas Rentz/Getty Images Entertainment

Meer over: