Hoe kan ik het beste stankoverlast van de openhaard van een buurman stoppen, de buurman wil niet meewerken.

De gemeente ziet geen grond waarop ze deze persoon kunnen aanpakken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Lijkt me dan lastig. Knijper op je neus is ook niet alles. Misschien voorzichtig, maar wel met enige overtuiging, (verder) praten met je buurman.

Nou ligt er een beetje aan hoe die stankoverlast plaats kan vinden. Het lijkt mij dat z'n schoorsteen niet hoog genoeg is. Je kan altijd even het bouwbesluit erbij pakken en meten hoe hoog ie zit. Of je kan em vragen of je er een paar steentjes bij mag metselen :P. Vind het gek dat de gemeente hier niks meer doet, stankoverlast is immers iets wat in de wet omschreven staat.

De Gemeente grijpt pas in als het fout gegaan is... Maar aan de andere kant kun je, je gaan afvragen, of dat je niet alleen ruikt wat je wilt ruiken. En dan moet je het ook nog kunnen aantonen dat wanneer je een bepaalde lucht ruikt, of dat dit daadwerkelijk wel van die buurman komt... Maar laat eens een ander komen kijken, of dat het inderdaad wel zo erg is...

Je geeft niet aan wat de stankoverlast is. In mijn vorige huis had ook iedereen een open haard, en als het stookseizoen weer begon konden wij dat buiten wel ruiken. Als mijn buurman barbecued ruik ik dat ook. Dat kun je stankoverlast vinden, of gewoon lastig. Ik raad je aan het probleem eens met meer buurtgenoten te bespreken. Samen sta je immers sterk. Als die vinden dat jij je aanstelt, zou dat wel eens zo kunnen zijn, maar wellicht zeggen ze wel: "je hebt gelijk!". Als de hele buurt een brief naar de gemeente stuurt, kunnen ze je niet meer met een kluitje in het riet sturen. Ruik je de openhaard binnen, bij een bepaalde windrichting, als de buurman verkeerde spullen in zijn allesbrander stopt, etc?

Contact zoeken en hout cadeau doen dat niet stinkt bij de verbranding, dat is de charmantste oplossing, maar dat moet wel een mogelijkheid zijn... Als hij hout gebruikt dat ooit geverfd is, dan kun je bezwaar maken, want dat is giftig bij verbranding...

Je kunt misschien samen iets afspreken. Wij hadden vroeger ook een open haard en hebben toen met de buren afgesproken deze pas na half 4 'smiddags aan te maken. Zo hadden de buren voldoende tijd om het slaapkamer open te zetten om te luchten of andere dingen te doen. Veel succes en probeer niet teveel druk te zetten dit werkt meestal averechts. groetjes Dupke Toegevoegd op 19-05-2009 12:47:42 bedoel slaapkamer-raam

Op het moment dat je al met je gemeente aan het praten bent over de overlast van een openhaard dan zit het je blijkbaar erg hoog. Dit is natuurlijk erg vervelend voor jou, maar ook voor de buurman. Uiteindelijk is een goede buur belangrijk. Hoe heb je je buurman geprobeerd duidelijk te maken wat het probleem is? Als je hem gezegd hebt dat hij zijn openhaard niet meer moet stoken is dat natuurlijk vragen om problemen. Neem het advies wat hierboven genoemd is, en ga nog eens met de buren praten. Leg uit wat je vervelend vind (Ik neem aan dat de haard binnen te ruiken is ?) en ga samen kijken wat de mogelijkheden zijn. Als jij je begripvol opstelt (ik wil natuurlijk niet dat jullie niet meer van een haardvuurtje kunnen genieten) dan zal de buur dat ook doen (Nee, natuurlijk is het vervelend om rook in huis te hebben als je zelf geen haard hebt) en kunnen jullie samen tot een oplossing komen. Begin met begrip voor zijn kant, leg uit dat je dat begrijpt, en vraag hem dan mee te denken aan een oplossing. Wordt het een stuk gezelliger van, en jullie kunnen weer bij de buren bij het haardvuurtje een wijntje gaan drinken.

Ik heb ook een buurman die met hout z'n huis verwarmt en verder ook geen alternatieven heeft. Dus ruikt behoorlijk vaak naar alles en nog wat. Helaas zijn er meer openhaarden bij mij in de buurt en dan kan men vaak slecht vaststellen, welke schoorsteen nu echt stinkt. Hoe dit op te lossen is? Geen idee. Als men zaken verbrandt die niet door de beugel kunnen, is de millieupolitie een goed aanspreekpunt, maar anders? De geur van vuur geeft sterke prikkels door (oerinstinkt), zodat je het al bij zeer geringe hoeveelheden ruikt.

ga bij je gemeente na wat de regels zijn in jullie gemeente wat betreft een houtkachel zij kunnen je verder helpen

Wat is stankoverlast? Als het een heel aardige buurman is ruik je zijn open haard. Heb je een rot buurman, die altijd wat te zeuren heeft, dan stinkt zijn openhaard. Een normaal brandende openhaard ruikt naar brandend hout. Op zich geen onaangename lucht. Zijn het aanmaakblokjes dan stinkt het wel even, maar later niet meer. In onze buurt hebben veel mensen een houtkachel, door een betere verbranding dan een open haard is er minder rook, dus minder overlast. Ook al omdat vrijwel iedereen een houtkachel heeft. Toch kwam op een avond mijn buurman klagen over rook. Inderdaad branden mijn houtkachel, alleen had hij niet gekeken hoe de wind was. Hij had gewoon een hekel aan mijn houtkachel omdat hij iedere dag aan was. Toen bleek de rook van zijn andere buurman te komen, maar aan deze buurman had hij geen hekel want die zorgde altijd voor zijn hond als hij met vacantie was. Met zijn staart tussn zijn benen ging hij naar huis en trok de deur achter hem dicht, terwijl de schoorstenen van al zijn buren gewoon doorgingen met roken.?!?!?!?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100