Wat zijn de regels omtrent asbest?

Ik lees op verschillende sites verschillende dingen.
Nu zitten wij met een huis waarvan onder de dakpannen asbest zit. Aan de binnenkant zit er isolatielaag + gipsplaten voor dus niet zichtbaar.
Ik lees op de ene site dat het in daken voor 2024 verwijderd moet zijn, op de andere dat het alleen om golfplaten daken gaat, weer op een andere dat het helemaal niet verwijderd hoef te worden zolang het niet in het zicht zit en je er niet aan zit of aan kunt komen. Weet iemand wat er nou echt klopt?

Weet jij het antwoord?

/2500

https://www.eigenhuis.nl/wonen/veilig-wonen/asbest#/ Is asbest verwijderen verplicht? Asbest verwijderen is niet verplicht; je bent als huiseigenaar zelf verantwoordelijk voor het asbest in je woning. Wel kan de gemeente je dwingen maatregelen te nemen als er sprake is van losgebonden asbest of asbest in heel slechte staat. In deze gevallen moet je het asbest afschermen of laten verwijderen. Zolang asbest goed vastzit in een ander materiaal, is het niet gevaarlijk. Wil je het asbest in of om je woning laten verwijderen, dan heb je toestemming nodig van de gemeente: de zogenoemde asbestmelding. De voorschriften voor asbestsanering zijn streng en de boetes voor het niet naleven hiervan hoog. Laat asbest daarom altijd door een gecertificeerd bedrijf verwijderen. === Als je dus gewoon woont is het dus niet verplicht om te verwijderen TENZIJ... Maar als je gaat slopen/renoveren: https://vandijktech.nl/asbestinventarisatie Wilt u een bedrijfspand, woning of schuur geheel of gedeeltelijk gaan slopen, verbouwen of renoveren? Wanneer het gebouw voor 1994 is gebouwd, is een asbestinventarisatie en een bijbehorend asbestinventarisatierapport verplicht. Asbest is tussen 1945 en 1994 veelvuldig toegepast in de bouw als goedkoop isolatiemateriaal. De kans dat er asbest gebruikt is in een pand, schuur of woning van voor 1994 is dus redelijk groot. Maar wat houdt eigenlijk een asbestinventarisatie in en wat gebeurt er als er asbest ontdekt wordt? (Ik denk dat je die twee dingen verwart en daardoor de regels niet snapt).

Toegevoegd op 14 January 2022 21:46: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100