Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (1)

De Franse stedenbouwkundige Georges-Eugène baron Haussmann kreeg in 1853 van Napoleon III de opdracht het centrum van Parijs te renoveren. Volgens https://en.wikipedia.org/wiki/Lutetian_limestone gebruikte hij daarbij een ongrijpbare kleur - variërend van helder wit tot botergeel tot een dof nicotinegeel/grijs - voor de nieuwe gebouwen. In 1870 werd hij van de opdracht gehaald, maar zijn werk werd voortgezet tot 1927. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Haussmann's_renovation_of_Paris.

Ook leuk om te lezen als je verder geïnteresseerd bent in deze renovatie van Parijs of in het leven van de stedenbouwkundige: https://nl.wikipedia.org/wiki/Georges-Eugène_Haussmann.

Aanvulling: Ik heb de websites over de renovatie nog eens goed gelezen. De kleur komt van de kalksteen die is gekozen voor de nieuwe gebouwen. Haussmann was verantwoordelijk voor de keuze van die stenen, niet voor de kleur daarvan natuurlijk. Voor zover ik weet, zijn de stenen immers niet geverfd.

De Lutetiaanse kalksteen werd ook al in de 17e eeuw gebruikt voor gebouwen in Parijs, zoals (delen van) het Louvre, de Place de la Concorde and Les Invalides, volgens https://en.wikipedia.org/wiki/Lutetian_limestone.
(Lees meer...)
3 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding