Kan ik eigen risico verhalen op buren door val van hun boom op mijn dak?

Bij de buren stond een reusachtige boom in de tuin en deze is door een storm afgebroken en op mijn dak gevallen. Ik heb schade van 800,- minus mijn eigen risico van 200,-. Deze 200,- bij de buren opgegeven als schade, maar zowel verzekering als hun zelf willen niet betalen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je had de totale schade door de buren moeten laten betalen. Zij hadden dit bedrag bij HUN verzekering moeten claimen. Jij hebt niets te maken met eigen risico.

Je kunt dit bij je eigen verzekering melden, en zij kunnen dan kijken of ze (de verzekering van) de buren aanspreken. Of de verzekering van de buren aan te spreken is hangt o.a. af van de staat van de boom; als deze in slechte staat was dan zijn zij meer aansprakelijk dan wanneer er niet zoveel aan de hand was met de boom (alhoewel, een reusachtige boom die ineens totaal afbreekt - daar moet iets mee aan de hand zijn geweest?). Andere mogelijkheid is je eigen rechtsbijstandverzekering, als je die hebt (misschien via je vakbond?). Ook daar kan worden gekeken wie er aansprakelijk is voor wat.

Dat ligt eraan. Alleen als het afbreken van de boom (of tak van de boom) gezien kan worden als onrechtmatige daad van de eigenaar van de boom, dan is die eigenaar aansprakelijk voor de schade. Van een onrechtmatige daad is bijvoorbeeld sprake als de boom in slechte staat was, te groot, te oud, te ziek, verkeerd gesnoeid, te veel gesnoeid, te weinig gesnoeid, te veel belemmering van wortelgroei of aantasting aan bestaande wortels... Was de boom gezond en is er door een uitzonderlijke, niet te voorspellen storm of windhoos een tak - of de hele boom - afgebroken? Dan is dat domme pech, en geen onrechtmatige daad van de buren. De buren zijn dan niet aansprakelijk voor de schade, dus ook niet voor het deel eigen risico. Schade aan het huis valt dan onder stormschade bij de opstalverzekering van het huis. Geldt daarvoor een eigen risico, dan is dat risico voor de eigenaar van het huis. Zou de boom op een auto zijn gevallen die alleen WA verzekerd is, dan is er helemaal geen verzekering die een deel van de schade dekt en heeft de eigenaar van de auto gewoon heel veel pech. Uit de vraag is niet af te leiden of het afbreken van de boom te voorzien was en dus ook niet of de buren aansprakelijk zijn voor de schade.

Bronnen:
https://www.bomenrecht.nl/schade-door-een-boom/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100