Kan er asbest vrijkomen door lekkage?

In oude huizen zit vaak asbest verwerkt. Ook komen in oude huizen wel eens lekkages voor, die niet altijd door huisbaas of beheerder worden aangepakt.
Is er een risico dat asbest met lekkage vrijkomt, bijvoorbeeld in de vorm van vlokken die door vocht worden losgeweekt en meegevoerd, waarna ze in de leefruimte opdrogen en zich door de lucht verspreiden?

Denk hierbij aan flinke (vocht)aantasting van de muren, waarbij het pleisterwerk loskomt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Stel dat wat jij zegt gebeurt: vocht weekt iets waarin asbest verwerkt zit los. Theoretisch kán dat gebeuren, dat is waar. Wanneer we even niet van een domino-effect uitgaan waarbij er wat valt waardoor er wat groters valt en dat val op nog wat groters waarnee bij wijze van spreken een heel gebouw instort, dan is de hoeveelheid asbest die vrij zou kunnen komen zo miniem dat het niet te meten valt. Om gezondheidsrisico's zou ik me daarom geen zorgen maken.

Asbest komt niet los door water, maar door het los te breken. Asbest is zeer sterk, en zelfs bestand tegen vuur, daarom werd het destijds ook gebruikt. Het werd niet verwerkt in muren, maar in vloeren en daken, zoals bijv. asbesthoudend zeil.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100