Moeten de knoppen van de radiatoren zomers open of dicht staan?

Termostaat van de CV staat momenteel op 6 graden. Denk niet dat hij dit jaargetijde dan vaak zal aanslaan.

Maar moeten de knoppen op de radiatoren open of dicht staan? Gaan radiatoren niet roesten van binnenuit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Zou ze dicht draaien. Als is het alleen voor de zekerheid. Stel dat er wat gaat lekken als je op vakantie bent.

Als je thermostaat zo laag staat maakt het niks uit.

Dicht draaien hebhet voor de zekerheid nog even opgezocht

's Zomers lekker dicht draaien, en in het najaar weer opendraaien: dat houdt de knoppen lekker levendig. Anders roesten ze vast in 1 stand.

open laten, er zit een pomp in je cv, die pompt het water toch met regelmaat rond. Als je dat niet doet komt er lucht in je leidingen. Toegevoegd na 1 uur: ik ben ervan uit gegaan dat je ketel ook het warme water voor je douche regelt. Als je klaar bent moet de warmtewisselaar in de ketel nog steeds ergens zijn warmte kwijt, dat gebeurt in het expansievat maar de rest word gewoon je radiator in gepompt dus de pomp draait wel degelijk! Minimaal een van je kachels open laten staan dus..

Wat je ook doet, minimaal een radiator open laten staan in de ruimte waar de thermostaat hangt. Stel dat je thermostaat op bijvoorbeeld 18 springt. (fabrieksinstelling of omdat je per ongeluk op een verkeerd knopje drukt) Dan heb je kans dat je cv aan blijft staan en dat een andere ruimte waar nog wel een radiator open staat zeer warm wordt.

De verwarmingspomp pompt regelmatig water, ook als je verwarming niet verhit. Dit om te zorgen dat eea niet vast roest. Ik zou de radiatoren open laten staan, zodat het rondgepompte water er doorheen stroomt

Open laten staan. Elke radiatorpomp zal eens in de zoveel tijd even aanspringen om te voorkomen dat de pomp vast gaat zitten. Het is wel zo fijn als de pomp dan ook zijn water kwijt kan. Verder wordt binnen alle beweegbare onderdelen van de radiator "aankoeking" voorkomen wanneer het water kan stromen. Ook dat is een reden de knoppen open te laten staan. Wat wel handig is, hoewel het slechts zijdelings met je vraag te maken heeft: het is sowieso nuttig om elke radiatorknop elke paar maanden even helemaal open en helemaal dicht te draaien. In beweging houden, zeg maar. Ook dit voorkomt roestvorming en aankoeken. Tot slot een tip die ik op duikcursus heb geleerd, en die elke goede installateur ook kent: als je een radiator openzet, draai dan de knop helemaal open, en vervolgens net een fractie (kwartslag of zo) terug. Daarmee staat de radiator helemaal open zonder dat het mechanisme tegen de aanslag aanzit.

Er wordt wel beweerd dat de radiatoren van binnen gaan roesten als het water stilstaat maar dat maakt niet uit. Alsof stromend water niet tot roest aanleiding zou kunnen geven. Bovendien valt het met dat roesten nogal zwaar mee. De radiatoren zijn van rvs. Maar wat ik me afvraag is waarom je de Cv pomp bij hebt staan? Dat trekt toch zo 25 W per uur. En dat dan maal 24 maal al die dagen dat de CV niet nodig is, zeg over vier maanden bij een standaard huishouden, komt het sommetje op ruim 70 Kw. en dat is toch weer bijna 30 euro waar je verder wel wat mee kan maar verder niks voor hoeft te doen. En trek de som eens door naar alle huishoudens. Op landelijk nivo komt het neer op een besparing van o.e.n. 200.000 Mw per jaar. En de pomp gaat er echt niet stuk van. Ik doe het al jaren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100