kan je buren verplichten een regenpijp aan ter leggen ?

Wij hebben een koopwoning en wonen in het tweede huis van een rijtje. Toen we het huis kochten was er nog niks aan de hand, maar naarmate de tijd verstrijkt werden de dakgoten erg slecht (lees stromen over). Nu blijkt ook (is ons nooit opgevallen) dat er maar 1 regenpijp zit (aan onze kant) die dus de afvoer verzorgt van 2 daken. De buren hebben dus geen regenpijp aan de voorkant (alle andere woningen in ons rijtje wel).

Geen idee waarom dit nooit is aangelegd.
Wij willen de dakgoot vernieuwen, omdat deze enorm door gaat hangen vanwege het water van 2 daken die naar het laagste punt (regenpijp) loopt.

Buurman wil dat niet en heeft ook geen geld voor een regenpijp aan zijn kant van het dak. Kortom wij kunnen onze dakgoot en pijp wel vervangen, maar binnen een aantal jaar hebben we weer hetzelfde probleem met overlopende goten (en kapot kozijn waar het water op loopt) omdat zijn kant nog steeds via onze pijp loopt. Omdat hij op de hoek woont heeft hij zijn goot op de hoek wat omhoog gebracht zodat het allemaal snel doorloopt naar onze kant (pijp)

Hoe lossen we dit op ? Kunnen wij gewoon de goot afsluiten op de erfgrens en hij zoekt het maar uit of zijn wij verplicht zijn goot aan te laten sluiten op onze goot en zitten wij steeds met de problemen of kunnen we hem verplichten een regenpijp aan te leggen.

Voor het beeld, de pijp zit dus aan onze rechterkant, dus tussen de buren van 3e huis en ons

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, je kunt ze niet verplichten een regenpijp aan te leggen, en normaliter voldoet één regenpijp voor een aantal huizen ook prima, dus het is niet noodzakelijk. WEL moet een dakgoot met enige regelmaat schoongemaakt worden (afhankelijk van waar je woont jaarlijks of 2-3 keer per jaar) zodat het water vrijelijk kan stromen en niemand overlast heeft. En zodat er geen lekkages kunnen ontstaan, want nooit je dakgoot schoonmaken kán uiteindelijk wel schade veroorzaken. An sich kun je een woningeigenaar echter maar heel weinig verplichten aangaande het onderhoud en de staat van een woning. Het enige wat je eigenlijk in de hand hebt is het Burgerlijk Wetboek 5, artikel 37 die zegt : "De eigenaar van een erf mag niet in een mate of op een wijze die volgens artikel 162 van Boek 6 onrechtmatig is, aan eigenaars van andere erven hinder toebrengen zoals door het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, rook of gassen, door het onthouden van licht of lucht of door het ontnemen van steun.". Ook in het Burenrecht staat wel een en ander over water, maar niet specifiek over dakgoten. (Daar vind je vooral dat je niet mag klagen over water dat vanaf het erf van de buren naar jouw erf stroomt ;-) In de praktijk echter is het heel moeilijk zo niet onmogelijk echt iets van de buren gedaan te krijgen, of de overlast moet wel HEEL erg zijn en gevaar opleveren voor de bewoners en/of de omgeving. De gemeente (politie, GGD, maatschappelijk werk enz) kunnen vaak pas in zeer ernstige omstandigheden echt iets afdwingen). Het beste wat je kunt doen is met de buurman praten ; als hij weigert zijn eigen dakgoot ongeveer jaarlijks te reinigen (of te laten reinigen) kun je misschien afspreken dat jij het doet - al dan niet tegen een kleine vergoeding, of voor je eigen gemoedsrust en als burenhulp, als je toch al op die ladder staat ;-) . Alternatief is inderdaad dat je de goot op jouw erfgrens afsluit en je eigen stuk goed schoonhoudt, en je buurman ziet dan maar wat hij met het overlopende water doet. (Met een dikke kans dat het hem geen reet kan schelen, tot het begint te lekken binnen.) Het vervelende in dit soort zaken is dat je van een woningbouwvereniging dit type onderhoud WEL kunt afdwingen, maar dat een particuliere huizenbezitter zijn huis net zo erg mag laten vervallen en verwaarlozen of zelfs leeg laten staan als hij maar wil. En dat kan bij rijtjeshuizen vooral heel vervelend uitpakken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100