Los van het verhaal van toestemming van de bank is het fiscale verhaal als volgt:
Van belang voor de hypotheekrenteaftrek is of de woning met de hypotheek van Aegon leeg én te koop staat. Als dat het geval is, is er nog hypotheekrenteaftrek mogelijk voor het jaar van te koop zetten + eventuele 3 volgende jaren. De woning blijft in deze jaren nog in Box 1 – werk en woning.
Zie bron 1.
Als de woning leeg staat en niet te koop is er sowieso geen hypotheekrenteaftrek mogelijk. Persoon X is immers geen hoofdbewoner meer van de eigen woning. X staat op het adres van Y ingeschreven. Het maakt hierbij geen verschil of de woning periodiek wordt verhuurd, bijvoorbeeld in de vakanties. Er is belastingtechnisch geen verschil met tijdelijke verhuur onder de Leegstandswet c.q. permanente verhuur. De woning valt in Box 3. Zie bron 1.
Er is een regeling dat de hypotheekrenteaftrek behouden blijft bij tijdelijke verhuur, bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Of regelmatig bijvoorbeeld via organisaties als AirBNB. Het verschil zit erin dat de bewoner gewoon hoofdbewoner is en blijft en ingeschreven staat op het adres. Wel moet 70% van de verhuuropbrengsten worden opgegeven voor de belasting, met aftrek van kosten. Zie bron 2.
Als de woning leeg staat én te koop, maar er vindt periodiek verhuur plaats, bijvoorbeeld in de vakanties. Er is geen jaarcontract o.i.d. De verhuur is dan te zien als regeling bij tijdelijke verhuur.
In deze situatie wordt dus niemand ingeschreven op het adres
70% van de huuropbrengst moet worden opgegeven voor de belasting met aftrek van kosten. Daarentegen blijft de hypotheekrenteaftrek behouden. Zie bron 2.
Conclusie is dat de hypotheekrenteaftrek behouden kan blijven, maar uitsluitend als de woning van X te koop staat - 70% regeling. Als de woning niet te koop staat valt deze woning sowieso in Box 3 en is er geen hypotheekrenteaftrek mogelijk. De huuropbrengst is dan vrij van belastingheffing.
Toegevoegd na 20 minuten:
Eenmalige verhuur tijdens een vakantieperiode of af en toe via Air BNB: deze vorm van verhuur zal als die bekend is, meestal wel oogluikend worden toegestaan door de bank. Zeker als de hypotheekrente keurig op tijd wordt betaald. Als er echt regelmatig verhuurd gaat worden, krijg je toch een ander verhaal. Een schriftelijke toestemming van de bank zal je kunnen vergeten. De Belastingdienst kan moeilijk doen als je je niet aan de regels houdt bijvoorbeeld de huuropbrengst die niet wordt opgegeven. Een verhelderend artikel is te vinden in bron 3.
- Bronnen:
-
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...
-
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...
-
http://www.nrcq.nl/2015/07/06/verhuren-via...