moet je een houten deur altijd helemaal schuren, ook al is er een gedeelte nodig om geverft te worden ?

Stel de onderkant van een oude paneeldeur is wat minder vanwege water, moet je dan de hele deur schuren ? Het wordt wit, zie je dan verschil in kleur/tint ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Zelfs als je de deur gedeeltelijk schildert in dezelfde kleur zal je kleurverschil houden. De "oude" verflaag is onder invloed van het licht namelijk verkleurd. Voor jet mooiste resultaat is het inderdaad verstandig de deur in zijn geheel licht op te schuren en opnieuw te schilderen

Nee, dat is niet noodzakelijk. Wat belangrijk is is dat het te schilderen oppervlak glad (zonder voelbare oneffenheden maar wel iets aangeruwd) , stofvrij en vetvrij is. Een beetje bijschuren kan dus bij een deur die verder nog prima in de verf staat voldoende zijn. Om kleurverschil te voorkomen moet je dan inderdaad wel een goede grondverf gebruiken, maar als je de deur helemaal kaal zou maken, moet dat ook. Bij een donkere kleur zal dat risico kleiner zijn dan bij een lichte. Je hoeft dus niet de hele deur te schuren (althans niet helemaal kaal te schuren, wel opschuren), maar je moet wel altijd de hele deur schilderen. Je kunt ook de kale plekken behandelen met grondverf, dan weer het geheel mooi glad schuren en de hele deur verven.

(Van een timmerman heb ik al eens de woorden meegekregen: "Gelijk is ongelijk"...) Je zou de onderkant van de deur ook een geheel andere kleur kunnen geven, of een tint donkerder. Dan hoef je alleen het onderste deel te bewerken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100