Wat is het verschil tussen eeuwigdurend afgekochte erfpacht en eigendom?

Op meerdere plekken lees ik dat er nagegenoeg geen verschil is tussen erfpacht die eeuwigdurend is afgekocht en volle eigendom van grond. Toch noem je het een het een en het ander het ander. En kennelijk is er dus toch een miniem verschil. Wat is dit verschil, en in welke situaties komt dit verschil aan de orde?

Wie oh wie kan me dit uitleggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Gepacht grond kan je eigenlijk min of meer zien als huur of leen. Je hebt de volle beschikking maar bent geen rechtmatige eigenaar. Je hebt dan ook geen eigendomsakte. Eigenaar is wanneer je dat grond gekocht hebt. Je hebt daarbij dus ook een eigendomsakte. Doch de term eeuwig en eigenaar is ook maar beperkt hier in Nederland. Indien de belangen groter zijn dan jou private belangen dan kan je botweg onteigent worden.

Het verschil is niet zo miniem. Als je een huis hebt dat op grond met erfpacht staat, en je wilt bijvoorbeeld je huis verkopen, dan verkoop je puur dat huis en mogelijk verreken je dan nog het bedrag dat je betaald hebt voor het afkopen van de erfpacht. Je kunt geen geld vragen over de erfpacht grond zelf, want die is niet van jou. Dus als je huis € 350.000,- waard is, en de grond € 1.000.000, dan is de verkoopprijs bij eigendom € 1.350.000 en bij eeuwigdurend afgekochte erfpacht alleen € 350.000,-

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100