Klopt het theewater koud moet opwarmen?

Ik bedoel dus geen heet water uit de kraan en dan opwarmen. En zo ja, wat is hier de logica van?

Toegevoegd na 4 minuten:
Ik bedoel dus 'klopt het dat je...' enz.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens Johan Lange moet je deze ‘theewijsheid’ niet zo serieus nemen. Hij kan het weten, hij is een van de directeuren van de Theefabriek, een onderneming in het Groningse Houwerzijl met het enige theemuseum van Nederland. Daar gebruiken ze zonder probleem voorverwarmd water, al zetten ze dat altijd nog even op het gas. Dan kan het water doorkoken, goed voor de smaak. Zowel warm als koud water gaat namelijk door koperen leidingen en dan slaat de kalk in het water niet neer. Pas in de ketel kan de kalk neerslaan tegen de wand. Daarom is het volgens Lange het mooiste om het opgewarmde water altijd eventjes een paar minuten te laten napruttelen, dan krijg je mooi zacht water. Met het water dat je zo hebt verkregen zet je de lekkerste thee. Lange waarschuwt wel voor boilerwater dat al vijf weken lang in de boiler zit en warm en koud is geweest. Dat is misschien niet zo verstandig om te gebruiken.

Bronnen:
http://www.uk.rug.nl/archief/jaargang33/29/04b.htm

Veel heetwater installaties leveren water vanuit een groot reservoir. Soms gecombineerd met de centrale verwarmings installatie. In dat reservoir wordt het water "oud". Er lossen kleine roestdeeltjes in op uit de leidingen. Soms heeft het water langere tijd een te lage temperatuur dat kan bacterie groei veroorzaken. Er zijn wel "heetwaterkranen " die dit probleem ( groot reservoir , lange leidingen ) niet hebben . Dan is thee zetten rechtstreeks vanuit de kraan een goede optie.

Ja, formeel, volgens de edele Engelse kunst van ‘having tea’ moet je koud water gebruiken. Omdat in heet water minder zuurstof zit opgelost, wordt aangevoerd. Maar of het in de praktijk veel uitmaakt..?

Nee hoor, dat hoeft niet perse koud water te zijn. Ik doe altijd gewoon warm water... Maar koud water opwarmen, is ook geen kwaad hoor. Maak niet zo veel uit.

Drink eens een glas warm water uit de kraan. En dan een paar slokken koud water dat even heeft doorgelopen. Als je dan geen verschuil proeft, neem dan gewoon warm water voor de thee. Als je wel verschil proeft, weet je ook waarom je thee met koud water moet zetten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100